avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 970 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de intretinere

In anul 1983 se incheie un contract de intretinere intre doua parti,respectiv parintii in calitate de transmitatori si fiul acestora impreuna cu nora in calitate de primitori,pe1/2 parte din intregul unei constructii existente si inscrisa in C.F. cu clauza de reziliere, fara nici o pretentie din partea primitorilor,in cazul in care transmitatorul considera ca nu sunt indeplinite obligatiile din contract.
In anul 1990, din partea transmitatorului decedeaza sotul,sotia mostenind prin succesiune(prin renuntarea celorlalti mostenitori) partea de 1/2 imobil si iesirea din indiviziune.
Recent,decedeaza din partea primitorului fiul transmitatorului,urmand a se face succesiune si dupa acesta
Tinand cont de acestea intreb:
- contractul de intretinere mai este in vigoare (din cauza decesului celor doua parti)?
- ce mosteneste la succesiune partea ramasa din primitor(respectiv nora si alti urmasi ai primitorului)?
- partea ramasa din transmitator mai poate rezilia contractul ?
- cum este mai bine a rezilia acest contract,inainte de succesiunea care urmeaza,sau se poate rezilia si dupa aceasta ?
Am adresat aceste intrebari numai din spirit de precautie.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: nicutamas , utilizator 09:25, 17 Ianuarie 2012
1. Contractul de intretinere este valabil.
2. La dezbaterea succesiunii dupa unul din debitorii obligatiei de intretinere intra cota de 1/2 din dreptul de proprietate asupra imobilului ce l au dobandit sotii, debitori ai contractului de intretinere, adica cei ce s au obligat sa presteze intretinerea.
3.creditorul obligatiei de intretinere poate rezilia contractul pentru neexecutarea intretinerii.
4.contractul nu are de ce sa fie reziliat ....Orinoco acest contract in schimbul obligatiei de intretinere s a transmis dreptul de proprietate.
La decesul ultimului creditor al obligatiei de intretinere se va radia din cartea funciara intretinerea si uzufructul sau abiatatia viagera si debitorul obligatiei de intretinere in viata impreuna cu mostenitorii codebitorului decedat sunt proprietari de plin drept.
Va multumesc foarte mult.Sa va dea Dumnezeu sanatate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezmostenire parveronica parveronica buna ziua! Va rog sa ma sfatuiti cum este mai bine sa procedez, intr-o delicata si trista situatie de familie, care ma forteaza sa iau decizii grele: am un ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune sam bam sam bam Care sunt cotele care le revin mamei precum si fiului in cazul urmator: socrul, respentiv bunicul, a detinut un imobil care a fost nationalizat de regimul ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune (mostenire). GMarin GMarin Prezentare pe scurt: Socrii mei si doi copii (baiat si fata) casatoriti. In anul 1997 decedeaza fiul si ramin in urma sotia si o fiica a lor. In anul 1999 ... (vezi toată discuția)