avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Ce datorii am fata de prestator?
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Ce datorii am fata de prestator?

In 2008 am semnat un contract cu "Firma A" pentru furnizarea serviciilor de internet. Aceasta "Firma A" lucra in parteneriat cu o a doua, "Firma B" (care punea la randul ei la dispozitie servicii de televiziune si telefonie). La inceputul contractului apare urmatoarea formulare:

Incheiat intre Beneficiar pe de o parte si Firma B (...datele firmei) precum si Firma A (...datele firmei) denumite in continuare Prestatorul, daca nu este specificat in mod expres altfel.

La sectiunea servicii, unde este bifata doar optiunea de internet, singura de altfel solicitata, apare urmatoarea:

Nota: Serviciul de acces la internet va fi furnizat si facturat de catre Firma A, conform conditiilor generale.

In 2010, Firma A a predat (de fapt, a vandut) toti clientii carora le oferea servicii de internet Firmei B, fara instiintare scrisa sau de alta natura asupra acestor schimbari. Mentionez de asemenea, ca nu a fost semnat niciun contract sau act aditional cu aceasta Firma B pentru continuarea contractului initial.

La momentul respectiv s-a incercat depunerea la Firma B a unei cereri de reziliere a contractului initial, ceea ce nu a fost posibil deoarece nu expirase perioada contractuala. Au fost achitate serviciile utilizate pana in momentul respectiv, dupa care s-a incetat atat utilizarea cat si plata. Conform contractului, dupa o luna de neplata, prestatorul trebuia sa inceteze furnizarea de servicii.

In aceste conditii, la ce pretentii financiare are dreptul Firma B catre beneficiar? Are beneficiarul datoria de a achita alte sume catre Firma B in conditiile in care nu a fost instiintat de preluarea lui de catre acesta, nu a avut un alt contract cu aceasta, iar firma A a fost desfiintata?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: cga43 , utilizator 20:53, 13 Ianuarie 2012
Din mesajul dvs., eu inteleg ca serviciul de internet v-a fost pus la dispozitie in continuare, dvs insa neutilizandu-l si, deci, neachitandu-l.
Am inteles ca nu v-a fost notificata cesiunea contractului; insa parerea mea este ca se poate specula si sustine ca in fapt nici nu era necesara din moment ce si firma B era semnatara a contractului ,iar serviciile de internet nu au fost stopate, iar dreptul dvs. de consumator nu a fost afectat.
Dar facturi ati primit? Ca nu faceti referire la acest aspect. Eu cred ca da, iar pe acestea ar fi trebuit fie sa le achitati la momentul respectiv, fie sa le contestati.
Nu va puteti apara prin faptul ca, desi aveati contract (mai mult, aveati cunostinta de vanzarea clientilor, pentru ca ati "incercat" rezilierea contactului) si serviciul contractat v-a fost oferit de firma B,(al doilea prestator), dvs. nu l-ati folosit. Prestatorul nu e obligat sa intrerupa furnizarea serviciului, ci are dreptul sa o faca; adica, poate sa intrerupa daca vrea. Iar apararea dvs. e cam subtire si cred ca in final veti fi bun de plata. Asta, daca am inteles eu corect speta.
Mai asteptati si alte pareri.
Care este durata initiala prevazuta in contract? Daca a fost depasita si contractul este in perioada de prelungire tacita, nu aveti alte obligatii fata de furnizor, cu exceptia notificarii (de preferinta scrisa, pt. care sa aveti o dovada a inregistrarii acesteia de catre furnizor) prin care aduceti la cunostinta acestuia ca ati renuntat la serviciile oferite.

Nu ma pot pronunta asupra problemei specifice pe care o mentionati insa, repet, daca perioada initiala prevazuta in contract era depasita cand ati renuntat la serviciu, probabil ca e irelevant. Nu ati mentionat daca firma B a emis efectiv pretentii si in ce fel le-a justificat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce datorii am fata de prestator? melodyrose27 melodyrose27 In 2008 am semnat un contract cu \"Firma A\" pentru furnizarea serviciilor de internet. Aceasta \"Firma A\" lucra in parteneriat cu o a doua, \"Firma B\" (care ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract telefonie fixa ewilhelm ewilhelm Buna ziua. Am contract cu o firma pentru furnizarea serviciului de internet pana pe data de 14.03.2012 si un contract expirat din februarie 2010 pentru ... (vezi toată discuția)
Chemare in judecata de care furnizor de servicii internet ci-ci ci-ci Acum cativa ani am contractat de la o retea de cartier servicii internet. Pentru ca, pe vremea aceea, principalul beneficiar al serviciilor era fiul meu, am ... (vezi toată discuția)