avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... speta- proiecte imobiliare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

speta- proiecte imobiliare

Supun spre dezbatere urmatoarea speta:

X, cetatean roman, cu domiciliul in Bucuresti, doreste sa investeasca in domeniul constructiei. In acest scop, el urmareste sa achizitioneze un teren in suprafata de cel putin 90 ha.
La 26.09.1999 X ii contacteaza pe A si B, coproprietarii unui teren agricol aflat in intravilanul comunei Mogosoaia.
Acest teren are urmatoarea situatie: a) este in suprafata totala de 110 ha; b) A detine o cota-parte indiviza de 1/2 care a fost dobandita printr-un contract de vanzare-cumparare incheiat la data de 6 mai 1998, vanzator fiind Y, cetatean roman domiciliat in Franta; restul de 1/2 a fost dobandit de B la data de 20 iunie 1997 in urma unui contract de donatie, donator fiind W, persoana fizica ce si-a redobandit cetatenia romana la data de 25 iunie 1997.
Ansamblul de constructii pe care X doreste sa-l edifice are un cost total (manopera+materiale de constructie) estimat la 10.000.000.000 lei, iar suma totala pe care X poate sa o aloce pt finalizarea acestui proiect imobiliar este de 11.000.000.000 lei.
A ofera cota sa parte indiviza spre vanzare pt un pret de 200.000.000 de lei, in timp ce B este de acord sa o doneze. Pe de alta parte, timpul estimat pentru efectuarea lucrarilor este de 24 de luni, iar X doreste ca intregul fond imobiliar sa fie dat spre exploatare cel mai tarziu la 1.01.2002.
Intrebari pt avpcatii specializati pe probleme imobiliare:
a) data datele spetei sunt suficiente pt a contura situatia juridica a terenului;
b) care sunt etapele care trebuie parcurse si conditiile ce trebuie indeplinite ca proiectul sa fie finalizat cu respectarea dispozitiilor legale in vigoare; daca are resurse financiare suficiente pt finalizarea proiectului, cu respectarea tuturor prevederilor legale.

Personal, cred ca contractul de donatie incheiat de B cu cetateanul de origine straina care dobandeste cetatenia romana mai tarziu, W, este lovit de nulitate absoluta, putand fi validat ulterior prin incheierea unui nou contract de donatie intre aceiasi B si W. Ca urmare a nulitatii absolute a primului contr de donatie dintre B si W se anuleaza si contractul subsecvent dintre B si X.
In situatia existenta, A si W sunt coproprietari ai terenului.
Ce parere aveti? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 17:35, 22 Octombrie 2008
anamariadanoiu a scris:



Personal, cred ca contractul de donatie incheiat de B cu cetateanul de origine straina care dobandeste cetatenia romana mai tarziu, W, este lovit de nulitate absoluta, putand fi validat ulterior prin incheierea unui nou contract de donatie intre aceiasi B si W. Ca urmare a nulitatii absolute a primului contr de donatie dintre B si W se anuleaza si contractul subsecvent dintre B si X.
In situatia existenta, A si W sunt coproprietari ai terenului.
Ce parere aveti? Multumesc.


Staţi, s-o luăm băbeşte. Păi, de unde a ajuns W proprietar actual, dacă a donat cota sa lui B?

Dacă vreţi să invocaţi nulitatea actului de donaţie W -> B pentru incapacitatea specială a lui W de a deţine terenuri în Romania, atunci mergeţi mai departe, pana la actul prin care W a dobîndit terenul.
Dacă l-a dobîndit prin moştenire sau prin reconstituirea dreptului de proprietate, trebuie cercetata legea în vigoare la acea dată. Cumpărarea este exclusă, dacă nu avea cetaţenie romana. Iar dacă a dobîndit terenul în mod valabil, atunci nimic nu-l împiedica să-l doneze lui B.

Donaţiile, şi cred că ştiţi asta, sunt revocabile de drept pentru survenienţă de copil şi revocabile judecătoreşte pentru ingratitudine. Aici, interesează doar primul caz. Odata desfiinţat de drept titlul donatarului, nu ştiu dacă mai sunt aplicabile, în ceea ce priveşte actele subsecvente, excepţiile privind cumpărătorul de bună credinţă. Mai ales că şi următorul act subsecvent urmează a fi tot cu titlu gratuit.

Oricum, speţa necesită o abordare cu actele şi textele de lege pe masă. Altfel, ne dăm doar cu părerea fără folos.

Liviu S.Bordaş

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate face donatie de teren intravilan, curs constructii? ernest ernest Se poate face donatie de teren intravilan, curs constructii ,avand 2 coproprietari X si Y, -persoane fizice (50 % fiecare din teren ) , CATRE o firma SRL, ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune -50% coprprietar-roman/50% coproprietar-strain olivianus olivianus Suntem 2 coproprietari A si B , cu cate 50% fiecare -conf CF, pe teren si imobil. Coproprietarul A este in posesie. Coproprietarul B nu a locuit si nici nu a ... (vezi toată discuția)
Contract donatie 1/2 teren - probleme credit ipotecar MCornel MCornel Buna seara, As avea nevoie de cateva lamuriri daca se poate. In urma cu aproximativ o luna am aflat ca nu pot aduce la banca ca si garantie casa din cauza ... (vezi toată discuția)