anamariadanoiu a scris:
Personal, cred ca contractul de donatie incheiat de B cu cetateanul de origine straina care dobandeste cetatenia romana mai tarziu, W, este lovit de nulitate absoluta, putand fi validat ulterior prin incheierea unui nou contract de donatie intre aceiasi B si W. Ca urmare a nulitatii absolute a primului contr de donatie dintre B si W se anuleaza si contractul subsecvent dintre B si X.
In situatia existenta, A si W sunt coproprietari ai terenului.
Ce parere aveti? Multumesc.
Staţi, s-o luăm băbeşte. Păi, de unde a ajuns W proprietar actual, dacă a donat cota sa lui B?
Dacă vreţi să invocaţi nulitatea actului de donaţie W -> B pentru incapacitatea specială a lui W de a deţine terenuri în Romania, atunci mergeţi mai departe, pana la actul prin care W a dobîndit terenul.
Dacă l-a dobîndit prin moştenire sau prin reconstituirea dreptului de proprietate, trebuie cercetata legea în vigoare la acea dată. Cumpărarea este exclusă, dacă nu avea cetaţenie romana. Iar dacă a dobîndit terenul în mod valabil, atunci nimic nu-l împiedica să-l doneze lui B.
Donaţiile, şi cred că ştiţi asta, sunt revocabile de drept pentru survenienţă de copil şi revocabile judecătoreşte pentru ingratitudine. Aici, interesează doar primul caz. Odata desfiinţat de drept titlul donatarului, nu ştiu dacă mai sunt aplicabile, în ceea ce priveşte actele subsecvente, excepţiile privind cumpărătorul de bună credinţă. Mai ales că şi următorul act subsecvent urmează a fi tot cu titlu gratuit.
Oricum, speţa necesită o abordare cu actele şi textele de lege pe masă. Altfel, ne dăm doar cu părerea fără folos.
Liviu S.Bordaş