Suntem 2 coproprietari A si B , cu cate 50% fiecare -conf CF, pe teren si imobil. Coproprietarul A este in posesie. Coproprietarul B nu a locuit si nici nu a stat vreodata in imobil, avand domicililu stabil intr-o tara care este membra UE din 1995. B a intrat in coproprietate in 2006, ajutat fiind - dpdv financiar , de catre A. Coproprietarul A, a trimis 3 adrese la domiciliul lui B, prin intermediul unui cabinet de avocatura din Ro- adrese care sunt confirmate a fi primite, prin care il instiinteaza pe B, ca doreste sa reglementeze diferendul privind statul juridic al imobilului, respectiv il informeaza pe B, ca el A, doreste sa iasa din indiviziune, adrese la care nu a primit niciun raspuns.In ultima adresa chiar i-a propus si o suma , drept rascumparare ptr partea sa de coproprietate. Aceasta suma, in actualele conditii , nu este o bataie de joc. Suma a acoperit suma pe care B a cheltuit-o pentru cumpararea celor 50% din coproprietate, la care s-a adaugat un plus de aprox 15% din suma initiala cheltuita de B.Totodata A s-a angajat ca ii va achita toate cheltuielile legate de contractul de vanzare -cumparare in conditia ca B v-a accepta sa-si vanda partea la suma propusa de A.
Am facut aceste precizari ptr a se intelege un pic speta.
Mai fac urmatoarele precizari :
- contractul de vanzare -cumparare al B s-a facut in Ro in 2006
- A= cetatean roman cu domiciliul permanent in Ro
- B= cetatean membru al unei tari din UE, de origine romana( a renuntat la cetatenia romana) cu domiciliul permanent in accea tara din UE
Ce as dori sa stiu?
Ce implicatii pot aparea din punct de vedere juridic - in momentul cand A va demara un proces in instanta in Ro- ptr sistarea de coproprietate, respectiv de iesire din indiviziune, tinand cont de faptul ca B este dintr-o tara din UE
Stiu, din info pe care le-am citit, ca tara respectiva este membra UE din 1995, dar nu stiu dpdv juridic care este situatia sau ce reglementari exista.
Sperand ca nu am dat foarte multe date, care pot fi obositoare, multumesc celor care ma pot edifica asupra intrebarii mele
PS : daca raspunsul este functie de tara, pe care nu am nominalizat-o din motive personale, ptr un raspuns punctual voi putea nominiliza si numele tarii, daca este nevoie.
Prima implicaţie ar putea fi anularea contractului de v/c pe temeiul incapacităţii speciale a cetăţenilor străini de a dobîndi terenuri în România, dacă B nu avea cetăţenia română la data cumpărării terenului.
În privinţa ieşirii din indiviziune, nu are nicio relevanţă statul a cărui cetăţenie o are B. Dacă actul de v/c nu va fi anulat (în tot sau în parte), ieşirea din indiviziune va fi reglementată de legea română.
Dacă instanţa constată că B îndeplinea condiţiile pentru dobîndirea dreptului de proprietate, va proceda în conformitate cu prevederile legii române, fie dispunînd parcelarea terenului şi atribuirea loturilor fiecărui copartajant, fie dispunînd atribuirea terenului în întregime unuia dintre coproprietari, cu obligaţia de a plăti sulta corespunzătoare în conformitate cu valoarea de circulaţie a terenului.