avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anulare act juridic
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anulare act juridic

Buna,
Am cumparat o proprietate de la o ruda care detinea o procura de la ceilalti frati si ei proprietari ai casei, prin care respectivul putea vinde oricui si la orice pret imobilul. Am platit pretul convenit de comun acord pentru respectivul imobil si taxele aferente pretului, incheid un contract de vanzare - cumparare in baza acelei procuri. Dupa aproximativ un an, timp in care am investit in imobilul respectiv o suma consistenta acesta suferind o transformare radicala, ne-am trezit chemati in judecata de catre fratii cumparatorului, atat noi cat si vanzatorul. Acestia solicita anularea actului motivand ca au uitat de acea procura, ca pretul de vanzare este prea mic si ca sub acest pret se ascunde de fapt o donatie. Mentionez faptul ca datorita unor litigii intre vanzator si fratii acestuia, nu li s-a platit suma care li se cuvenea conform procurii. As vrea sa stiu daca se poate anula actul pe care-l detin
in baza motivelor invocate de acestia. Cum pot demonstra acestia ca nu am platit suma respectiva si pe ce baza pot stabili ei suma de vanzare ? Cum mai pot eu demonstra ca respectivul imobil era intr-o stare avansata de degradare si ca, daca stau sa ma gandesc am dat cam mult pretul pietei la cum arata ?
Astept sfaturile si opiniile dumneavoastra
Cel mai recent răspuns: vldd1802200213031970 , utilizator 11:17, 21 Ianuarie 2012
Daca procura mentioneaza ca mandatarul poate vinde la orice pret va socoti de cuvinta, fratii nu pot contesta pretul. Ei pot doar cere mandatarului sa le plateasca pretul trecut in actul de vanzare-cumparare.
Insa, orice vanzare trebuie sa se face pentru un pret serios. Seriozitatea pretului se apreciaza in functie de preturile practicate pe piata libera la data vanzarii.
Argumentul ca au uitat de procura nu este un argument valabil. Procura isi produce efectele, pana la revocarea sa.
Starea imobilului se poate dovedi cu martori, interogatoriu si inscrisuri. Cu siguranta ca aveti acte din care sa rezulte investitiile pe care le-ati facut in imobil.
Buna tuturor,
Pentru investitia pe care am facut-o, judecatorul a solicitat sa platim taxa judiciara de timbru, o suma destul de consistenta, bineinteles, functie de valoarea investitiei. Am depus o notificare impreuna cu cheltuielile aferente si am solicitat reducerea taxei judiciare de timbru sau plata esalonata. Am primit o comunicare in care mi s-a explicat ca ma incadrez, conform declaratiilor de venit pe care le-am depus la dosar si conform legii, la o reducere de 50% din totalul taxei, dar nu mi se acorda acest ajutor public judiciar, intrucat instanta a tras concluzia ca avand o asemenea suma de investit intr-un imobil, mai realizam si alte venituri decat cele declarate !!! Daca se anuleaza actul de vanzare-cumparare, cum imi mai pot recupera suma investita, in conditiile in care nu voi plati taxa??? Ce garantie am ca daca platesc aceasta taxa mi se va recunoaste de catre judecator investitia facuta, odata ce acesta se bazeaza pe presupuneri personale nefondate si neargumentate, atunci cand mi-a respins cererea de ajutor ???
Eu va sfatuisem sa invocati imbunatatirile aduse imobilului pentru a demonstra sustinerea dvs. cum ca, in raport de starea acestuia la data cumpararii, ati platit mai mult decat valora pe piata libera. De aici urma concluzia ca pretul a fost unul serios.
In schimb dvs. ati cerut contravaloarea imbunatatirilor. O asemenea cerere este o cerere reconventionala, pentru care se datoreaza taxa judiciara de timbru. Plata taxei este conditia primordiala ca instanta sa analizeze cererea cu are ati investit-o. Taxa de timbru este datorata si de cei care pe fondul litigiului au dreptate si de cei care nu au. Prin urmare plata acesteia nu va garanteaza ca veti castiga.
Ceea ce va poate garanta castigarea procesului sunt probele administrate in cauza si o aparare bine facuta.
Eu va sfatuiesc sa nu timbrati. Cererea va fi anulata ca netimbrata, iar dvs. veti putea sa o reformulati in situatia in care contractul de vanzare-cumparare va fi anulat.
Pentru ca in situatia in care contractul nu va fi anulat, veti ramane si cu casa si cu imbunatatirile, insa veti pierde taxa de timbru platita.
Buna,
Multumesc mult pentru sfat. Am inteles acum ce am de facut ! Toate cele bune !!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj, drept de creanþã juliaeva juliaeva Bună seara În timpul căsătoriei, timp de 9 ani am plătit împreună cu fostul soţ ratele la imobilul unde am locuit. Dar drept de proprietate are numai ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune in instanta ContSters257326 ContSters257326 Buna ziua apelez la comunitatea avocatnet, fiindca nu sunt lamurit, desi am discutat atat la notar cat si cu un avocat, care sunt modalitatile de dezbatere ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. am o problema legata de iesirea din indiviziune. fratele ... ciuleafar1 ciuleafar1 Buna ziua. Am o problema legata de iesirea din indiviziune. Fratele refuza punerea in aplicare deciziei din actul de dezbatere (fiecare 1/2 din mostenire), pe ... (vezi toată discuția)