avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua. Am o problema legata de iesirea din ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua. Am o problema legata de iesirea din indiviziune. Fratele ...

Buna ziua. Am o problema legata de iesirea din indiviziune. Fratele refuza punerea in aplicare deciziei din actul de dezbatere (fiecare 1/2 din mostenire), pe motiv ca el locuieste in locuinta respectiva si a adus imbunatatiri. (eu nu am sezizat ceva major, in afara de ce intretinere face orice chirias). Ma vad nevoit sa deschid un proces costisitor si am doua intrebari. Poate fi motivul invocat de frate admis de instanta? Si a doua, daca taxa de timbru (3% din tot), poate fi achitata in rate?.
Cel mai recent răspuns: ciuleafar1 , utilizator 16:45, 22 Iunie 2022
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua!
In cazul dvs., daca nu vă înțelegeți, clar trebuie să ajungeți în instanță să faceți partajul!
Daca fratele a făcut ceva îmbunătățiri va trebui sa dovedească acest lucru în instanță! Daca locuiește acolo poate cere și să obțină sa i se atribuie in natura imobilul respectiv, dar, in acest caz, va trebui sa vă despăgubească pe dvs. cu 1/2 din valoarea imobilului, suma de bani ce se numește sulta!
Taxa de timbru se plătește de reclamant, adică de dvs. daca veți introduce cererea de partaj in instanță și, da, este posibil să plătiți taxa respectiva de timbru în rate, esalonat daca va încadrați în cerințele legii în acest sens! Se mai fac și artificii că sa vă încadrați în lege! Este bine să luați legătura cu un avocat să încerce să vă ajute in acest sens!
Ultima modificare: Miercuri, 22 Iunie 2022
Madalina Mihaela I. Moceanu, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va multumesc pentru raspuns.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Trebuie sa va adresati instantei de judecata, in vederea partajarii.

Actiunea de partaj este una imprescriptibila, poate fi depusa oricand.

Taxa judiciara poate fi platita esalonat, daca instanta de judecata admite o cerere.( aceasta este insotita de inscrisuri doveditoare).

Fratele dumneavoastra poate solicita atribuirea imobilului, scaderea sumei de bani efectuate in vederea sporirii valorii de circulatie a bunului, din masa partajabila, urmand a va plati dumneavoastra o suma de bani cu titlu de despagubire, o sulta.

La partajare, instanta de judecata are in vedere criteriile generale de imparteala, precum:cotele-parti din dreptul de proprietate (in speta, fiecare detine o cota de 1/ 2 din dreptul de proprietate ), actele de investitie realizate, principiul posesiei efective, plata impozitelor si a taxelor aferente, situatia locativa a fiecaruia dintre coproprietari.

Instrainarea bunului, prin licitatie publica, poate fi efectuata numai daca niciunul din copartasi nu solicita, spre atribuire, bunul comun.

Va sugerez sa ajungeti la un acord cu fratele dumneavoastra.

Daca este perfectat un acord de mediere, jumatate din taxa judiciara achitata va este restituita.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Iunie 2022
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Din pacate la un acord de mediere este greu de ajuns deoarece el propune pentru partea mea din masa succesorala, o suma simbolica, fara legatura cu valoarea reala. Va multunmesc pentru raspunsul dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua avem urmatoarea situatie. suntem doi frati care nu ... mihai121986 mihai121986 Buna ziua Avem urmatoarea situatie. Suntem doi frati care nu ne intelegem deloc ,dupa moartea mamei si a tatalui a ramas apartamentul, care s-a facut ... (vezi toată discuția)
Partaj adorian adorian am divortat in anul 1999 si nu am facut partajul pana acum ,va rog sa-mi spuneti acum partajul la ce valoare se va face?(avem un apartament de impartit )intre ... (vezi toată discuția)
Contributia financiara a fiecarui sot -importanta la partaj? viorica71 viorica71 Suntem in divort si,probabil va urma partajul,sotul meu ridicand tot mai multe pretentii nu se intrevad sanse pt o intelegere amiabila. Din cei 7 ani de ... (vezi toată discuția)