Bună ziua!
In cazul dvs., daca nu vă înțelegeți, clar trebuie să ajungeți în instanță să faceți partajul!
Daca fratele a făcut ceva îmbunătățiri va trebui sa dovedească acest lucru în instanță! Daca locuiește acolo poate cere și să obțină sa i se atribuie in natura imobilul respectiv, dar, in acest caz, va trebui sa vă despăgubească pe dvs. cu 1/2 din valoarea imobilului, suma de bani ce se numește sulta!
Taxa de timbru se plătește de reclamant, adică de dvs. daca veți introduce cererea de partaj in instanță și, da, este posibil să plătiți taxa respectiva de timbru în rate, esalonat daca va încadrați în cerințele legii în acest sens! Se mai fac și artificii că sa vă încadrați în lege! Este bine să luați legătura cu un avocat să încerce să vă ajute in acest sens!
Buna ziua,
Trebuie sa va adresati instantei de judecata, in vederea partajarii.
Actiunea de partaj este una imprescriptibila, poate fi depusa oricand.
Taxa judiciara poate fi platita esalonat, daca instanta de judecata admite o cerere.( aceasta este insotita de inscrisuri doveditoare).
Fratele dumneavoastra poate solicita atribuirea imobilului, scaderea sumei de bani efectuate in vederea sporirii valorii de circulatie a bunului, din masa partajabila, urmand a va plati dumneavoastra o suma de bani cu titlu de despagubire, o sulta.
La partajare, instanta de judecata are in vedere criteriile generale de imparteala, precum:cotele-parti din dreptul de proprietate (in speta, fiecare detine o cota de 1/ 2 din dreptul de proprietate ), actele de investitie realizate, principiul posesiei efective, plata impozitelor si a taxelor aferente, situatia locativa a fiecaruia dintre coproprietari.
Instrainarea bunului, prin licitatie publica, poate fi efectuata numai daca niciunul din copartasi nu solicita, spre atribuire, bunul comun.
Va sugerez sa ajungeti la un acord cu fratele dumneavoastra.
Daca este perfectat un acord de mediere, jumatate din taxa judiciara achitata va este restituita.