avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj, drept de creanþã
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj, drept de creanþã

Bună seara
În timpul căsătoriei, timp de 9 ani am plătit împreună cu fostul soţ ratele la imobilul unde am locuit. Dar drept de proprietate are numai el, deoarece dânsul a plătit avansul pentru cumpărarea imobilului şi înaintea căsătoriei timp de un an ratele. Am înţeles că din acest motiv eu am numai un drept de creanţă. Cum se stabileşte suma pe care el trebuie să-mi plătescă? Se ia în considerare suma pe care am plătit , actualizat cu rata inflaţei şi din această sumă primesc un procent sau se stabileşte valoarea de circulaţie a imobilului în prezent şi acestă valoare se ia în considerare?
Cel mai recent răspuns: Calina Sorescu , Mediator 18:08, 11 Februarie 2012
Cred dreptul de creanta se va stabili raportat la sumele plătite, actualizate in raport de inflaţie .
Mulţumesc pentru răspuns. Mai am o nelămurire. Taxa de timbru pe care am plătit în procesul de partaj a fost stabilit în funcţie de valoarea imobilului în cauză (valoare estimată de mine- pentru că aşa a cerut judecătorul: să estimez valoarea imobilului şi nu numai valoarea îmbunătăţirilor, cu toate că la dosar erau depuse actul de vănzare -cumpărare și chitanțele cu care am plătit ratele. Deci judecătorul putea să se documenteze) . A procedat corect? Am şanse să primesc ceva înapoi din suma plătită? Deoarece dacă se procedează în felul în care mi-ați explicat mai sus , suma pe care o să primesc cu titlu de sultă o să fie inferioară celei plătite ca taxă de timbru.

Suma platita ca taxa judiciara de timbru (3%) pentru investirea instantei, se poate recupera numai in conditiile in care va veti stinge litigiul prin mediere si veti prezenta instantei de judecata acordul de mediere (oricand inainte de pronuntare). In baza acordului, instanta va da o hotarare de expedient prin care va dispune, la solicitarea dumneavoastra, si restituirea taxei judiciare achitata (art. 63 L192/2006).
O seara placuta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj intre soti sofiamaria sofiamaria Buna seara, va rog frumos cine ma poate ajuta cu o problema, in urma cu un an si ceva am divortat fara a face partaj cu conditia ca fostul sot sa imi dea o ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru intr-o mostenire rezolvata prin mediere toppp toppp In cazul in care in urma unei medieri cei 2 mostenitori se inteleg ca unul sa renunte la partea lui contra unei sume de bani, daca se merge cu acordul in ... (vezi toată discuția)
Divort cu minori si partaj luminitalenuta luminitalenuta buna ziua, am si eu o intrebare.am inaintat actiunea de divort iar luna viitoare ar trebui sa avem prima infatisare. am introdus actiune de divort simpla fara ... (vezi toată discuția)