avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1051 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... se incalca principiul inalienabilitatii?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

se incalca principiul inalienabilitatii?

X, in calitate de chirias al imobilului din 1980, se hotaraste sa cumpere locuinta conform art.9 din legea 112/1995, contractul de vanzare-cumparare fiind perfectat la 12.10.1997, cu plata integrala a pretului.
In 2002 intentioneaza sa contracteze un imprumut pt consolidarea casei care dateaza din 1930.
Institutia de credit insista pentru constituirea unei ipoteci asupra imobilului, pentru garantarea creditului.
Insa, consilierul juridic atrage atentia negociatorului financiar, ca un asemenea contract de ipoteca, in caz de insolvabilitate a debitorului, devine inaplicabil, deoarece nu s-ar respecta interdictia de inalienabilitate a imobilului cumparat in baza legii 112/1995, art.9.

Art.9 din lege precizeaza ca apartamentele care nu s-au restituit fostilor proprietari si cumparate de chiriasi, dupa 6 luni de la intrarea in vigoare a legii (legea a intrat in vigoare in august 1995, deci este respectat termenul), nu se pot instraina intre vii timp de 10 ani de la data cumpararii.
Ipoteca fiind un act de dispozitie ar incalca principiul inalienabilitatii prevazut in legea 112.


nu stiu ce nu se intelege?
este normal banca sa refuze sa puna ipoteca pe un astfel de imobil pana in 2007 ca sa treaca 10 ani si daca nu va achitati datoria sa poata sa-l vanda fara restrictii.

av. vasilescu
A exista în practica instanţelor de carte funciară (cel puţin la Cluj, prin anii 1997-1998) o opinie favorabilă respingerii cererilor de întabulare a dreptului de ipotecă asupra acestor imobile, cu motivaţia (cam şubredă, după părerea mea) că prin ele s-ar încerca încălcarea (ocolirea) interdicţiei de înstrăinare.

Oricum, prevederea din lege priveşte doar înstrăinarea prin acte între vii - voluntară (nota mea), şi nu scoate bunul de sub urmărirea creditorilor, astfel încît consider că un astfel de imobil ar putea fi scos la vînzare silită.

De ce ar fi dezavantajat un creditor care ar putea să ia inclusiv o garanţie ipotecară, faţă de un creditor chirografar? Să fi fost adoptată legea în sensul că aceste imobile sunt neurmăribile de către creditori? Nu cred.

Liviu S.Bordaş
Ca banca nu accepta, inteleg...
Dar o astfel de respingere a inscrierii unei inscrieri a unei ipoteci, n-o inteleg...

Ce treaba are instanta sau BCF daca un creditor al meu isi asuma riscul sa nu poata vinde imobilul pe care il accepta ca si garantie ipotecara in urmatorii ... 3 ani, 7 ani??? E treaba ei, e riscul ei, si-l poate asuma.

Legea e cam proasta, au existat zeci de interpretari acestei limitari a exercitiului dreptului de proprietate... inclusiv s-a sustinut ca a fost o scoatere temporara din circuitul civil! :O
In toate cazurile, s-a sustinut ca este vorba despre o incapacitate temporara a proprietarului de a incheia acte care sa duca la istrainarea bunului... or ipoteca poate duce la instrainare... Asa incat, de aia spun ca inteleg faptul ca banca refuza o astfel de ipoteca, incat ar accepta sa incheie un act cu o persoana care nu prea are dreptul legal sa incheie actul in cauza...

Oricum, nu inteleg: scopul intrebarii e pur teoretic sau care? Ca suntem in 2008, nu se mai pune problema interdictiei legale... :-/
AVLIL a scris:

Oricum, nu inteleg: scopul intrebarii e pur teoretic sau care?... :-/

Da.
Conf. art. 1746 Cod civ. "Ipoteca este un drept real asupra imobilelor afectate la plata unei obligatii" Din alt unghi de vedere ipoteca poate fi privita ca un act de instrainare sub conditie . Or, pana la indeplinirea conditiei instrainarea nu exista ppz. (art. 1017 Cod civ. arat ca "Obligatia conditionala nu se perfecteaza decat dupa indeplinirea evenimentului.", insa art. 1769 Cod civ. dispune ca pentru a putea ipoteca un imobil persoana trebuie sa aiba deplina dispozitie juridica asupra lui, respectiv sa-l poata instraina. Or, apartamentele cumparate prin L 112 pot fi intrainate de catre cei care le-au cumparat numai dupa scurgerea a 10 ani insa aceasta prevedere nu impiedica proprietarul sa incheie un contract avand ca obiect vanzarea imobilului cu conditia ca acesta sa fie afectat de un termen care sa respecte termenul din Legea nr. 112 (mai simplu, daca mai sunt 3 ani pana la implinirea termenului de 10 ani, pot sa-i vand lui X apartamentul meu amanand executarea (art. 1022 Cod civ.) pana la implinirea termenului.
In concluzie: Daca bancile dovedesc putina flexibilitate in redactarea contractului si vor include o clauza prin care, in caz de neplata, imobilul va trece in proprietatea bancii numai dupa scurgerea termenului (chiar cu o protectie suplimentara de genul: "de la data in care s-a implinit termenul pentru plata scadenta vanzatorul este obligat sa paraseasca imobilul, acesta ramanand in posesia bancii pana la implinirea termenului pentru executarea vanzarii-cumpararii) nu vad care ar fi problema.
Altfel, in conditiile in care banca doreste sa intre in proprietatea imobilului inainte de implinirea termenului prev. de Legea 112, se incalca interdictia de instrainare, ceea ce produce nulitatea contractului.
Putem sa discutam si pur teoretic, nu-i asa ?

Alte discuții în legătură

Vanzare casa legea 112 gabytza07 gabytza07 buna ziua. as dori sa stiu care sunt pasii care trebuiesc facuti pentru a vinde o casa cu fosta lege 112, in cazul in care mai sunt rate de platit la primarie, ... (vezi toată discuția)
Executare silita casa obtinuta prin legea 112 stefiul stefiul Din cauza mariri abuzive a comisionului de administrare a unui credit de nevoi personale fara ipoteca la Bancpost, am intergistrat intarzieri la plata ratelor. ... (vezi toată discuția)
Ipoteca pe imobil legea 10/2001 ancalaras ancalaras Buna seara, Am nevoie de o informatie. Sunt proprietarul unui apartament achizitionat conform legii 112/1995. Apartamentul nu a fost revendicat, nu face ... (vezi toată discuția)