Suntem 2 mostenitori legali. In cadrul legii 247/2005 fratele meu a cerut recuperarea unui teren si a obtinut titlul de proprietate pe numele lui. Inainte de emiterea legii el a luat asupra lui sa se ocupe de recuperare pentru amandoi si asta este dovedita prin corespondenta intre noi. El a profitat de faptul ca eu sunt in strainatate si nu m-a pus si pe mine pe notificare. Mai mult decat atat mi-a comunicat ca nu sunt sanse de reusita. Conform legii 247 cota parte a mostenirii celora care nu au notificat in temen de 6 luni este atribuita celor care s-au incadrat in termen . Pe scurt m-a inselat si a pus mana singur pe toata proprietatea. El refuza sa imi dea partea mea cu pretextul ca eu nu am facut nici un efort fata de autoritati si birocratie si totul a cazut in spinarea si pe cheltuielile lui (pe care sunt dispus sa ne impartim) . Daca el nu se oferea sa se ocupe ,asi fi rezolvat eu problema informandu-ma mai mult dar eu m-am bazat pe el. Asta se poate interpreta ca nerspectare a obligatiunilor contractuale desi nu am facut contract formal?
Ce propuneti sa fac?
Dacă din corespondenţa lui cu dumneavoastră rezultă că ar fi acceptat un mandat prin care să vă reprezinte în procedurile de restituire a proprietăţii, atunci tot ceea ce a primit, ca urmare a îndeplinirii mandatului, peste partea lui, vi se cuvine dumneavoastră, ca mandatar. Teoretic. Practic însă, vă veţi lovi de prevederea din lege care spune că doar cei care au depus cerere vor beneficia de prevederile legii. Ori, aici intervine culpa dumneavoastră în alegerea unui mandatar. ªi nu veţi putea obţine decît dezdîunări pentru îndeplinirea defectuoasă, cu rea credinţă, a mandatului.
Merită să încercaţi pe ambele căi. Cu un avocat bun, cine ştie?
Depin de mult ce e in scrisorile alea...
Ca acum sunteti dispus sa platiti cheltuielile, asa o fi, dar si eu as achita contravaloarea unui bilet la loto dupa ce vad ca e castigator...
Asa incat, nu puneti problema astfel.
Consider ca, in conformitate cu legea, nu puteti sa obtineti din bunuri, numai sa demonstrati culpa fratelui, un contrac incheiat la distanta si, eventual, despagubiri.
Dar si contraargumentele sunt serioase, de aceea depinde de cat anume v-ati interesat dv. prin scrisori de starea cererii, daca ati intrebat de cheltuieli etc.
La o prima vedere, o situatie de gen poate fi interpretata atat ca fiind lipsa de diligenta din partea dv., cat si culpa fratelui.
In lipsa corespondentei nu cred ca putem sa va spunem cum sa trageti spuza pe turta dv. Sau daca macar puteti s-o trageti...
Precizez ca fratele este cetatean roman domiciliat in strainatate iar eu nu am cetatenie romana.
Va trimit rezumatul unor scrisori relevante:
23 iunie 2004 (prezentata personal de frate catre primar)
Subsemnatul xxx cetatean roman cu domiciliul in xxx (strainatate) va rog sa aprobati revendicarea drepturilor ce-mi revin
conform legii 10/2001 ca mostenitor direct a proprietatti care a apartinut parintilor mei ......
Mostenitor direct ai acestei proprietati mai este fratele meu yyy domiciliat in....
22 august 2005 (trimisa din strainatate de frate catre primar)
Am depus pe data de 23 iunie o cerere pentru revindecare de drepturi prevazute de art 21 alin 1 din legea 10/2001.
La data 12.08.2004 raspunsul dvs a fost negativ (termenul a expirat la 14/02/2002).
Astazi revendic din nou aceste drepturi dat fiind faptul ca legea 247/2005 a fost prelungita pana la 22/09/2005.
Sper ca de data asta cererea va fi luata in consideratie.
**********************************************************************************************************************************************
16 sep 2005 Scrisoare de la primarie catre fratele.
Pentru a putea analiza cererea dvs in conditiile legii 247/2005 este necesar sa depuneti acte de proprietate
asupra imobilului.
*****************************************************************************************************************************************
6 sep 2005 Scrisoare a fratelui catre mine. (primita pe 16 sep 2005)
Iti mai trimit cateva documente relative la case expropriate si demolate care iti vor permite sa te documentezi mai bine
si tu si sa vazi ce poti face.
Trebuie sa facem o ultima tentativa in domeniul acesta ca alta ocazie nu se va mai prezenta din nou si ar fi pacat ca altii in situatia noastra sa reuseasca si noi nu, eu in ceea ce ma priveste am facut de un an incoace tot cea ce a fost in putinta mea.
Tu le amintesti ca eu am scris la primarie pe datele urmatoare: 23 jun 2004, 22 aug 2005.
*****************************************************************************************************************************************
Consider ca aceste scrisori atesta faptul ca eu am acceptat ca fratele sa ceara recuperarea pentru amandoi.
Ca urmare a scrisorii lui am scris si eu la primarie si m-am referit la scrisorile amintite de el dar nu am primit raspuns.
Fratele mi-a comunicat telefonic ca nu mai sunt sanse pentru ca termenul a expirat. Numai dupa 2 ani am aflat
ca el a continuat numai pe numele lui si a fost improprietarit.
Cum credeti ca instanta se va referi la aceste document?
Rog pe cine stie sa-mi spuna pana la ce data s-a putut face notificare de recuperare in baza legii 247/2005.
Deasemeni va rog sa va uitati la raspunsul precedent care descrie corespondenta si sa va dati parerea.
Va multumesc.