avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 941 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... zona de protectie
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

zona de protectie

am un teren intravilan care are o conducta de apa pe el . conform legii nu pot construi pa el la o distanta mai mica de 10 metri de respectiva teava , insa ma incadrez . totusi , nu pot sa-mi fac nici macar un gard in zona aceea ? ar fi culmea sa-mi fac casa si sa nu-mi pot face gard?
Cel mai recent răspuns: criss_media73 , utilizator 19:04, 18 Ianuarie 2012
Aici sunt mai multe probleme de discutat. Cui apartine conducta pentru apa? Cand a fost introdusa? Scrieti-ne daca la data dobandirii terenului exista conducta sau a fost introdusa ulterior si cat mai multe amanunte.
Noul cod civil (chiar şi cel vechi) art. 561 arată că "orice proprietar are dreptul să-şi îngrădească proprietate".. Conducta de apă poate fi de interes public , deci de utilitate publică sau pentru folosul unei gospodării.Chiar dacă este de utilitate publică, aveţi drepul la îngrădirea proprietăţii .Este stabilită o servitute legală, deci prin forţa legii, dar nimeni nu are dreptul să vă împiedice să vă îngrădiţi terenul.
, Altfel ar contraveni art.1 al Protocolului 1 al Convenţiei CEDO.dreptul la proprietate
teava aprtine de regia de apa a orasului si era acolo cand am cumparat eu terenul, initial nu stiam de ea insa am aflat la vreo 4 luni de la achizitionarea terenului, Forma terenului imi permite sa fac fundatia casei la peste 10 metri de conducta.Terenul , inainte de a-l lua eu, fusese retrocedat , iar cand a fost introdusa conducta , acum vreo 15 ani , era al primariei .Practic ea imi intra pe o latura unde sunt vecin cu regia de apa si imi iese pe latura unde am deschiderea la strada afectandu-mi cam 200mp din teren. Eu insa oricum nu voiam sa construiesc in zona aceea de teren (probabil ca acolo va fi gazon ), insa trebuie sa-mi fac gard iar temelia de la gard va fi pe deasupra conductei .Conducta e de 600 mm si aprovizioneaza cu apa un cartier . Acum nici nu stiu , zona de protectie e la 10 metri de fiecare parte a conductei sau 5 pe o parte si 5 pe o parte...Oricum insa gard tre sa-mi fac cumva .
@liamic43 =D> si vechiul cod continea exact aceleasi dispozitii insa asta nu rezolva problema.
Asadar,
1. Conducta este proprietatea orasului in regim public si se afla in administrarea (dreptul de administare este un drept real asupra unui bun aflat in proprietate publica) regiei apa-canal.
2. Cred ca existenta zonei de protectie nu trebuie sa fie neaparat un impediment in calea ingradirii terenului cata vreme ingradirea nu impiedica eventualele interventii la conducta.
3. Exista solutii constructive pentru un gard care sa nu impiedice interventiile si nici sa nu afecteze conducta. Luati legatura cu un specialist care sa va gaseasca o astfel de solutie.
4. Dupa ce aveti solutia si planul solicitati autorizatie de construire pentru gard. Pentru aceasta finalitate veti avea nevoie de avizul regiei apa-canal potrivit prev. art. 10 lit. e din Legea nr. 50/1991. Daca regia refuza nejustificat sa va dea avizul aveti deschisa calea unei actiuni in justitie, altfel obtineti avizul, apoi autorizatia si puteti construi.
Am un vecin care a facut bloc de 4 etaje si a ingradit cu gard usor (ca al primariei de sarma groasa) toata proprietatea. Eu cred ca se poate ingradi, dar cu un anume fel de gard.

Alte discuții în legătură

Vanzare teren cu vicii ascunse Daniel_2015 Daniel_2015 Buna ziua In anul 2014 am vandut doua parcele de teren intravilan iar recent s-a dovedit ca pe sub ele trece o teava de gaze, care anuleaza posibilitatea ... (vezi toată discuția)
Constructie langa teava de apa criss_media73 criss_media73 Buna seara . Am un teren care este traversat printr -un colt al sau de o teava magistrala cu diametrul de 600mm.Legal ,la ce distanta de ea pot eu construi?Ma ... (vezi toată discuția)
Conducta de apa zed_ro zed_ro Buna ziua,eu am un teren in Bucuresti sector 5 ,de 300 mp,iar sub teren e o conducta sa teava mare de apa nova,are 1 m diameter,pe care dea apa la blocururile ... (vezi toată discuția)