avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 462 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... sabie de samurai
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

sabie de samurai

Buna ziua,
Sunt legitimat la un club de arte martiale unde practic scrima japoneza. Pentru a aprofunda cele invatate la sala mi-am comandat o sabie de samurai. Pana primesc sabia, as dori sa stiu care ar fi pasii de urmat pentru a nu avea probleme cu legea cand merg la antrenamente. Mentionez ca sabia va fi transportata ori intr-un sac special ori intr-o cutie, pe jos sau cu masina personala. Am citit o multime despre regimul armelor si munitiilor, dar referirile sunt mai mult la arme de foc. In plus, sabia de samurai are doar un tais, nu doua. Recunosc ca m-a depasit problema legala. La urma urmei sunt doar un inginer...#-o
Cel mai recent răspuns: narteaandrei , utilizator 13:32, 2 Iunie 2009
Parca sabiile de antrenament nu sunt ascutite. Ma insel?
Da, cu ascutisul este putin ciudat.
Se pot accidenta partenerii de antrenament.
Cred ca boancamaria nu practica Kendo, unde se foloseste bokuto (o sabie de lemn) ci mai degraba altceva, (poate iaido ?) unde se pare ca, in functie de scoala, antrenamentul consta nu atat in decapitarea adversarilor :O ci in taierea dintr-o miscare eleganta si sigura a diverselor materiale (rogojini infasurate, etc.) Insa chestiunea artei martiale practicate de boancamaria nu are relevanta juridica.
Legea nr. 295/2004 a fost modificata prin Legea nr. 235/2007 care a introdus urmatoarele:
art. 2 ind 1. arma albă - acel obiect sau dispozitiv ce poate pune în pericol sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor prin lovire, tăiere, împungere, cum ar fi: baionete, săbii, spade, florete, pumnale, cuţite, şişuri, boxuri, castete, arbalete, arcuri, bâte, măciuci şi bastoane telescopice;".
3. La punctul IV, după poziţia 7 se introduce o nouă poziţie, poziţia 8, cu următorul cuprins:
"8. arme albe cu lamă - armă care îndeplineşte următoarele criterii:
a) lama este fie solidară cu mânerul, fie echipată cu un sistem ce îi permite să facă corp comun cu mânerul său;
b) are tăiş dublu pe toată lungimea sa;
c) lungimea este mai mare de 15 cm;
d) lăţimea este mai mare sau egală cu 0,4 cm;
e) are un mâner prevăzut cu gardă."

Asadar trebuie sa va adresati serviciului arme din cadrul politiei pentru a afla conditiile de detinere si transport ale unei astfel de arme, chiar daca nu este arma alba cu lama (dpdv al legii, desigur).

Ultima modificare: Joi, 23 Octombrie 2008
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Sensei trebuie sa stie exact care sunt conditiile, dar e interesant ca va permite sa folositi spade cu tais la antrenamente. In cluburile de gen se folosesc arme din bambus, zinc, aluminiu pt ca, desi se cere o adeverinta medicala cum ca pers respectiva e apta, medical, sa practice sportul respectiv, nu se cer testari psihologice. Oricum, o asemenea sabie se transporta usor intr-un cilindru cum sunt cele folosite pt proiecte tehnice si habar n-are cineva ce duceti acolo. Totusi, am inteles ca vreti sa aprofundati ce ati invatat la antrenamente – adica, acasa, sau departe de ochii curiosilor – si atunci nici nu mai aveti de ce sa va faceti probleme. Oricum, daca si cand va opreste cineva ii aratati legitimatia de la club si actul de identitate.
De curiozitate: carei scoli apartine stilul pe care il practicati?

P.S. Katana iaido poate fi din zinc sau aluminiu, fara tais, si nu se foloseste la taiere cat la... ilustrarea...maretiei (cel putin, in stilul Musashi).
Ultima modificare: Joi, 23 Octombrie 2008
trope_doi, utilizator
Asa, stiam si eu. Katana iaido poate fi fara tais. Cel putin la practicantii cu grade mai mici.
Katana ascutita se foloseste destul de rar. Asa cum s-a spus si mai sus implica o oarecare responsabilitate atat pentru practicant, cat si pentru Sensei.
Daca vreti sa fie la carte, ar trebui sa faceti o vizita la politie (cum a spus Ubik) si sa aveti o legitimatie de la club.
Ce ar trebui sa aiba clubul respectiv, e partea a II-a.

Alte discuții în legătură

Pot sa am sabie de ninja? xuser xuser Pot sa detin o sabie de ninja in casa? Precizez sa o tin in casa, nu sa ma plimb cu ea pe strada. Intreb asta pentru ca la desciderile de la TV politia tot ... (vezi toată discuția)
Lege privind arme albe noir2501 noir2501 sunt practicant de aikido si intentionez sa imi cumpar in viitorul apropiat o katana (sabie japoneza traditionala) pentru a o folosi in antrenamente. as vrea ... (vezi toată discuția)
Noua lege privind armele neletale ContSters86467 ContSters86467 Cetatean cu dubla nationalitate cu domiciliul in UK, sunt practicant de aikido,(posed legitimatie de UK club) si ca urmare am cumparat o sabie de samurai ... (vezi toată discuția)