avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Curatela
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Curatela

M-am lovit de o problema. la dezbaterea succesiunii s-a instituit curatela unui minor intrucat tatal lui mostenitor de drept decedase. Problema a intervenit odata cu intrarea in vigoare a Noului Cod civil. Se incearca vanzarea unui bun din masa succesorala si curatela nu mai este valabila am inteles deoarece acum se instituie de catra instanta (cred). Notarul a spus ca nu are destule informatii pentru a ne putea ajuta cu noua curatela deoarece nu este la curent cu noile modificari. Am vazut ca mai sunt alte postari pe aceasta tema, insa simpla citare a articolelor modificate din Cod nu ma ajuta.
As dori sa stiu in concreto unde sa ma adresez. La judecatoria Iasi, deoarece domiciliul minorului este in Targu Frumos jud Iasi, sau la Primaria TG Frumos care se va ocupa de hartogaraie. Legea zice ceva de instanta de tutela..cum ar trebui interpretata aceasta expresie (judecatorie sau pur si simplu autoritate tutelara). Banuiesc ca actele necesare ar fi aceleasi, dar nu stiu in ce directie sa o apuc. Bata-l vina de Cod Civil.
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 17:40, 16 Februarie 2012
Va adresati cu o cerere instantei de tutela din Judecatoria arondata. Instanta va cita din oficiu Autoritatea Tutelara.
Asta poate că este unu dintre efectele aplicarii sucesiva, pe de alta parte necesara, ale noile codurile. Prevazut in viitorul si noul cod de procedură civilă, că procedură necontenciosă la articole 520-530, n-are corespondenţa in actual dar şi in puţin timp vechi, codul de procedura civilă, unde prin decret 32/1954 articole despre consiliul familiei au fost abrogate si abrogate codul familiei de 1954. Pe dv le interesează mai mult partea procedurala, cum reiese de intrebarea.

Cod civil prevede doar drepturile civile sustantive. Dar pentru punere în aplicare legi se prevede in lege 71/2011 la art. 17 că dispozitiile privitoare la consiliul de familie se aplica tutelei si curatelei, instituite dupa intrarea in vigoare a Codului civil, adica articole 124 la 132 NCC.

Asta inseamna că dv. trebuie sa se intrunească consiliul familiei, nu neaparat la judecatoria.

Dar in procese succesorale la articolul 150, dupa alineatul (2) s-a introdus un nou alineat prin legea 71/2011, alin. (3), cu urmatorul cuprins: "(3) Pentru motive temeinice, in cadrul procedurilor succesorale, notarul public, la cererea oricarei persoane interesate sau din oficiu, poate numi provizoriu un curator special, care va fi validat sau, dupa caz, inlocuit de catre instanta de tutela". Cu acest scop urgente, e important sa numesc un curator special.
Desi poti sa te duci cu acesta informatia la oricare notar pana că unu să îşi împlineaşcă obligaţia sa. În caz contrar, poti sa faci reclamatia la Camera Notariilor Publici din Iasi [ link extern ] /
Dupa numirea si interventia lui in procedura sucesorala, si daca consiliul familiei nu confirma numirea, sau inlocuirea sa, trebuie sa va duceti prin procedura acolo prevazuta la instanta de tutela, nu la Primaria.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Ianuarie 2012
Alvaro Liniers, Avocat
alvarolipo a scris:


Asta inseamna că dv. trebuie sa se intrunească consiliul familiei, nu neaparat la judecatoria.



Nu putem vorbi de Consiliu de Familie in acest caz. Inteleg ca mama este in viata si astfel nu exista necesitatea Consiliului de Familie
Ok am inteles cred. Credeti ca am sanse sa reusesc cu modalitatea aratata mai sus? sa ii spun notarului ca poate instituui dansul curatela provizoriu...si cam cat ar dura validarea din partea instantei de tutela?
O alta problema...daca ma adresez instantei de tutela de la judecatorie, cazul din speta se incadraza in cazurile de instituire a curatelei? mostenitorul de drept decedeaza si ramane sotul supravietuitor si un minor(in favoarea caruia se instituie curatela).
Este un caz de instituire curatela că să salveze interesele opuse între tatal si minorul.

Confirmarea sau înlocuirea o va face consiliul. Doar in cazul de nelamuririle o va face instanţa. Asa cum am arătat mai sus, Consiliul este convocat pentru înstituire curatela, art.17 din Legea 71/2011.

Notarul este obligat în calitate de funcţionar public s-o faca.Din legea notariilor, art. 46 alin (5) "Notarul public nu poate refuza îndeplinirea actului notarial solicitat decât in condiţiile aratate la art. 6.". Raspunde disciplinar şi civil in faţa Camerei notarilor şi cetaţenilor, conform legea notarilor mentionata. Chiar daca actul are un conţinut indoielnic, conform art. 6 alin (3) poate doar sa îşi facă menţiuniile. Legea notariilor, stabileste: "Daca inscrisul prezentat are un conţinut indoielnic, iar notarul public nu poate refuza instrumentarea actului, va atrage atenţia parţilor asupra consecinţelor juridice la care se expun si va face menţiune expresa in act."
Poţi sa te duci cu înscrisurile redactate de dv, daca ai pregatire juridica, sau cu o cerere simpla, în acest caz din urma, "Inscrisurile referitoare la actele notariale se redacteaza potrivit voinţei parţilor si in condiţiile prevăzute de lege" (art.44 din legea mentionata).
Ultima modificare: Duminică, 15 Ianuarie 2012
Alvaro Liniers, Avocat

Alte discuții în legătură

Autorizarea instantei de tutela pentru acte de dispozitie ale minorului clara1801 clara1801 Am urmatoarea situatie juridica, sunt curioasa ce parere aveti cu privire la subiect: Doresc sa obtin autorizarea insantei de tutela pentru a efectua o ... (vezi toată discuția)
Cerere de interdictie judecatoreasca OlteanuCoca OlteanuCoca Familia doreste sa obtina o interdictie judecatoreasca pentru un membru al familiei care sufera de schizofrenie paranoida si care a dat in judecata citeva ... (vezi toată discuția)
Curatela Criulescu Criulescu As dori sa cunosc ce implica instituirea curatelei unui minor -ce acte juridice pot/nu pot incheia cei implicati (minor, tutore, curator) in cazul in care ... (vezi toată discuția)