avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare cadre didactice
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare cadre didactice

Buna ziua!
As dori un raspuns la urmatoarea intrebare: sunt asistent universitar si m-am nascut la 22.07.1954. Initial, de la serviciu mi s-a spus ca, in conformitate cu noua lege a pensiilor ar urma sa ma pensionez in luna mai 2014, la 60 de ani. Ulterior a inceput sa circule varianta ca, lucrand in invatamantul superior, conform Legii educatiei va trebui sa raman in activitate pana la 65 de ani!
Care este varianta corecta? Cand urmeaza sa ma pensionez? Legea educatiei se subordoneaza legii pensiilor sau invers?
Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: r_ivanis , utilizator 23:07, 22 Aprilie 2014
Potrivit art. 284, alin. (1) din Legea nr. 1/2011 a educatiei nationale, personalul didactic beneficiaza de pensie in conditiile prevazute de legislatia de asigurari sociale si pensii care reglementeaza sistemul public de pensii, adica in conditiile prevazute de Legea nr. 263/2010. Aici nu este vorba despre o ''subordonare'', intrucat Legea nr. 1/2011 face trimitere chiar la prevederile Legii nr. 263/2010.

Va puteti pensiona si la 60 de ani si la 65 de ani, daca doriti si daca indepliniti conditiile prevazute de Legea nr. 263/2010. La varsta de 60 de ani puteti beneficia de pensie anticipata partiala, cu conditia sa aveti un stagiu de cotizare realizat de 35 de ani, iar la varsta de 65 de ani puteti beneficia de pensie pentru limita de varsta.

Art. 284
(1) Personalul didactic beneficiaza de pensie in conditiile prevazute de legislatia de asigurari sociale si pensii care reglementeaza sistemul public de pensii.
(2) Personalul didactic de conducere, de indrumare si de control din invatamantul de stat se pensioneaza la data implinirii varstei legale de pensionare. Dupa data implinirii varstei legale de pensionare, se interzice indeplinirea oricarei functii de conducere, de indrumare sau de control.
(3) Pentru motive temeinice, pensionarea personalului didactic de conducere, de indrumare si de control se poate face si in timpul anului scolar, cu aprobarea consiliului de administratie al unitatii de invatamant, respectiv al inspectoratului scolar.
(4) Cadrele didactice pensionate pot desfasura activitati didactice, salarizate prin plata cu ora, dupa implinirea varstei standard de pensionare.
(5) Personalul didactic pensionat din invatamant beneficiaza de asistenta medicala si de acces la casele de odihna si la bazele de tratament ale cadrelor didactice.
Din profilul utilizatorului este vorba de o doamna asistent universitar,nascuta in luna iulie 1954.Va puteti pensiona pt.limita de varsta in luna mai 2014,cand impliniti varsta de 59 ani si 10 luni,stagiul complet de cotizare fiind de29 ani si 8 luni.Dv.vreti sa faceti trimitere la Legea 1/2011-Legea invatamantului,unde se specifica :cadrele didactice universitare se pensioneaza la 65 de ani.
Multumesc frumos pt toate lamuririle pe care ati avut amabilitatea sa mi le dati.

~~~~~~~~

Valentin Mester a scris:
Din profilul utilizatorului este vorba de o doamna asistent universitar,nascuta in luna iulie 1954.Va puteti pensiona pt.limita de varsta in luna mai 2014,cand impliniti varsta de 59 ani si 10 luni,stagiul complet de cotizare fiind de29 ani si 8 luni.Dv.vreti sa faceti trimitere la Legea 1/2011-Legea invatamantului,unde se specifica :cadrele didactice universitare se pensioneaza la 65 de ani.

Intr-adevar, si mie mi se pare o contradictie. Ma POT pensiona la limita de varsta, in conditiile specificate de dvs sau sunt OBLIGATA sa stau pana la 65 de ani, conform Legii educatiei din 2011? INtreb, fiindca la noi la personal nimeni n-a fost in masura sa ma lamureasca.
Multumesc mult.
Ultima modificare: Duminică, 22 Ianuarie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Buna ziua,
Care sunt prevederile legale privind pensionarea anticipata a cadrelor didactice? care sunt conditiile si penalizarile? Penalizarea este definitiva sau se anuleaza in momentul implinirii varstei de pensionare?
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Varsta de pensionare - cadru didactic alinalextd alinalextd Sunt profesor, n. 31.05.1950 , am o vechime de 39 ani,cand pot iesi la pensie la limita de varsta? Dar anticipat si cu ce penalizare? Odata proesorii puteau ... (vezi toată discuția)
Iesire la pensie anticipat doru anghel doru anghel 1) As vrea sa stiu [b]cand poate iesi la pensie anticipat (partial) fratele meu nascut in 11 mai1952. Face 35 de ani de contributie in toamna 2011 [/b]prin ... (vezi toată discuția)
Pensionare limita varsta mihamik mihamik imi puteti raspunde, va rog, tatal meu a implinit varsta de pensionare (64 de ani si doua luni in septembrie, el fiind nascut in iulie 1947),lucreaza in ... (vezi toată discuția)