avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 233 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... sansa de a costrui o casa
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

sansa de a costrui o casa

Posed o parcela de teren de 360 mp intravilan, cu front la strada de 9 m. As vrea sa stiu daca pot costrui, casa de locuit, cabana, si ce conditii trebuie sa respect. Nu stiu ce distante trebuie sa am fata de vecini.
Cu respect Stelian
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 00:18, 18 Ianuarie 2012
buna ziua.
Este un lucru audabil ca aveti de gand sa construiti o casa
Mai intai trebuie sa va orientati la tipul de casa( de vacanta , pentru locuit permanent, etc..)
Un element esential este si bugetul in care trebuie sa va incadrati.Nu va sfatuiesc sa apelati la credite.
Mai trebiuie avut in vedere ca indiferent de tipul de casa este bine si chiar recomandat sa apelati la un arhitect care va va indruma pasii.Va recomand ca locuinta sa o dimensionati la strictul necesar de incaperi. Chiar daca o faceti in regie proprie, ste necesar sa obtineti autorizatia de constructie.Astfel puteti asigura casa , dac nu va convine o puteti instraina.
Va recomand sa urmati calea legala.
Chiar daca vi se pare bizar, daca faceti o cabana o puteti construi din chirpici,din paianta sau din lemn.Costurile pot sa plece de la 250euro/mp.
Va doresc mult succes. Marin Baescu
@DanutStelian,
Sunt mai multe conditii ce trebuiesc respectate pentru a putea construi o casa.
Trebuie sa aveti certificatul de urbanism eliberat de primarie. Acolo se specifica nivelul de inaltime admis, pozitia viitoarei constructii, aliniamentul fata de strada si vecini.
Distanta fata de vecini trebuie sa fie de minim 0,9 m daca peretele nu are ferestre si de minim 1,9 m daca peretele are ferestre spre vecini.
Daca apelati la o firma specializata in realizarea de constructii, aceasta cunoaste legislatia, stie ce se poate si cat se poate construi pe terenul dv, tinand cont de vecini, de utilitatile din zona: reteaua de canalizare, liniile electrice aeriene, conductele subterane de gaz...
Noul Cod Civil:
Art. 612. - Orice constructii, lucrări sau plantatii se pot face de către proprietarul
fondului numai cu respectarea unei distante minime de 60 de cm fată de linia de hotar,
Art. 615. - (1) Este obligatorie păstrarea unei distante de cel putin 2 metri între
fondul, îngrădit sau neîngrădit, apartinând proprietarului vecin si fereastra pentru
vedere, balconul ori alte asemenea lucrări ce ar fi orientate către acest fond.
(2) Fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări neparalele cu linia
de hotar spre fondul învecinat sunt interzise la o distantă mai mică de un metru.

solicitati un Certificat de urbanism la Primarie, sau contactati o firma specializata de proiectare.
Cred insa ca suprafata terenului si deschiderea nu pun nici un fel de probleme, puteti construi aproape orice.
Si daca te-ai inteles cu vecinii..., vine legea si-ti spune ca... "trebuie sa te certi cu ei un pic...?"...(si daca legea nu-i buna....? ...te certi...? )
Ultima modificare: Luni, 16 Ianuarie 2012
ContSters70318, utilizator
Buna ziua. In plus, in functie de Regulamentul Local de Urbanism ( anexat PUG localitate) puteti fi obligat sa construiti in regim insiruit ( deschidere la strada 9 m).
Cum spunea si Doina_Manuela, solicitati consultanta unei firme de arhitectura si apoi cereti certificat de urbanism.

Alte discuții în legătură

Servitutea de vedere ContSters116875 ContSters116875 Pentru aerisirea unei incaperi (bucatarie) este nevoie de construirea unei ferestre mobile, dar nu am acceptul proprietarului vecin. Partea casei unde vreau sa ... (vezi toată discuția)
Autorizatie constructie cerul cerul Poate ca nu e locul potrivit dar nu stiu sigur. Pe noul cod civil exista o deschidere minima a unui teren pentru o autorizatie de constructie casa? Vreau sa ... (vezi toată discuția)
Care este distanta legala dintre geam si vecin avramadalina avramadalina Am construit o casa la o distanta de 60cm de gardul vecinului,iar peretele bucatariei da spre gradina vecinului.Noi am facut un geam la o inaltine de 1,90m de ... (vezi toată discuția)