avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Conditii pentru a beneficia de somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Conditii pentru a beneficia de somaj

firma la care lucrez ma sicaneaza ,fortandu-ma sa-mi dau demisia;presupun ca daca imi dau demisia nu mai beneficiez de somaj;doresc sa stiu dupa cate luni de activitate la aceasta firma am dreptul la somaj,cu ce articol trebuie desfacut contractul de munca si de ce se feresc firmele private sa faca disponibilizari ,de pe urma careia sa poata lua fostul angajat somaj?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:33, 15 Ianuarie 2012
pegas a scris:

firma la care lucrez ma sicaneaza ,fortandu-ma sa-mi dau demisia;presupun ca daca imi dau demisia nu mai beneficiez de somaj;doresc sa stiu dupa cate luni de activitate la aceasta firma am dreptul la somaj,cu ce articol trebuie desfacut contractul de munca si de ce se feresc firmele private sa faca disponibilizari ,de pe urma careia sa poata lua fostul angajat somaj?


1. Incetarea c.i.m. prin demisie nu va da posibilitatea de a beneficia de somaj ...

2. Pentru a beneficia de somaj trebuie ca :
- c.i.m. sa inceteze din motive neimputabile dvs
- sa aveti un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei depunerii cererii ..

3. Printre articolele prevazute de Codul Muncii care va da posibilitatea sa beneficiati de somaj se numara : art.31 alin.3 daca notificarea este facuta de angajator, art.61 lit.c , art.61 lit.d , art.65 , art.56 alin.1 lit.i etc.
1. Cele 12 luni (din ultimele 24) de cotizare la somaj nu trebuie sa fie neaparat consecutive si nici neaparat la acelasi angajator.

2. - Angajatorii au falsa impresie ca ei sunt cei care acorda indemnizatia de somaj.
- Se feresc sa faca disponibilizari pentru ca necesita o munca mai greoaie pentru ei decat o demisie sau o incetare a CIM cu acordul partilor.
Se feresc sa faca disponibilizari si pentru ca in unele situatii se constata ca nu au achita in intregime contributia pentru somaj ... fapt ce ar impiedica dreptul salariatului de a beneficia de somaj.
1. Este vina angajatorului si a Agentiei de Somaj care nu cunosc faptul ca Legea 76/2002 s-a modificat si acum spune:

Art.5
...
V. stagiu de cotizare - perioada de timp pentru care s-a datorat contributia de asigurari pentru somaj atat de catre asigurat, cat si de angajator sau, dupa caz, numai de catre asigurat, precum si perioada pentru care persoanele asigurate in sistemul asigurarilor pentru somaj prin incheierea unui contract de asigurare pentru somaj au datorat si au platit contributia de asigurari pentru somaj;
...
2. Asadar nu e nevoie sa fie platita contributia pentru a se considera stagiu de cotizare ci ea trebui numai sa fie datorata.

3. In mod intentionat sau nu ANOFM si MMFPS au "uitat” sa modifice formularul adeverintei tip eliberata de angajator pentru calculul indemnizatiei de somaj.

4. De altfel acesta adeverinta nici nu mai este necesara deoarece AJOFM o verifica cu datele din evidenta electronica unde apar declaratiile nominale lunare cu stagiile de cotizare si baza de calcul a contributiei pentru somaj, adica tocmai venitul luat in calculul indemnizatiei pentru somaj. Dar AJOFM o cere pentru a avea hartii la dosar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trimiterea in somaj flori9 flori9 Buna ziua, pt a trimite in somaj o persoana angajata la o firma care are titlu executoriu, mai este necesara plata taxei de somaj 12 luni din ultimile 24 ... (vezi toată discuția)
Drept la somaj redinciucconstantin redinciucconstantin societate in faliment cu restante la asigurarile sociale salariati primesc somaj la declarariea falimentului (vezi toată discuția)
Concediere kiro kiro As vrea sa stiu daca exista variante de concediere ce pot sa imi permita sa iau somaj, cu exceptia aceleia in care angajatorul trebuie sa faca restructurari? (vezi toată discuția)