avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... trimiterea in somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

trimiterea in somaj

Buna ziua,
pt a trimite in somaj o persoana angajata la o firma care are titlu executoriu, mai este necesara plata taxei de somaj 12 luni din ultimile 24 lucrate?
Cel mai recent răspuns: flori9 , utilizator 14:44, 27 Noiembrie 2012
1. Pentru a beneficia de somaj trebuie ca :
- c.i.m. sa inceteze din motive neimputabile dvs
- salariatul sa aiba un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei depunerii cererii ..

2. Printre articolele prevazute de Codul Muncii care va da posibilitatea sa beneficiati de somaj se numara : art.31 alin.3 daca notificarea este facuta de angajator, art.61 lit.c , art.61 lit.d , art.65 , art.56 alin.1 lit.i etc.

3. Cele 12 luni (din ultimele 24 luni) necesare pentru cotizare la somaj nu trebuie sa fie consecutive si nici la acelasi angajator.

4. Art.5 din Legea nr.76/2002:
...
V. stagiu de cotizare - perioada de timp pentru care s-a datorat contributia de asigurari pentru somaj atat de catre asigurat, cat si de angajator sau, dupa caz, numai de catre asigurat, precum si perioada pentru care persoanele asigurate in sistemul asigurarilor pentru somaj prin incheierea unui contract de asigurare pentru somaj au datorat si au platit contributia de asigurari pentru somaj;
...

Prin urmare, nu este nevoie sa fie platita contributia pentru a se considera stagiu de cotizare ci ea trebuie numai sa fie datorata.

AJOFM-ul poate verifica datele din evidenta electronica unde apar declaratiile nominale lunare cu stagiile de cotizare si baza de calcul a contributiei pentru somaj, adica tocmai venitul luat in calculul indemnizatiei pentru somaj
Cu alte cuvinte, se poate trimite salariatul in somaj si fara a-i plati contributia la somaj, indiferent de situatia societatii comerciale.

Va multumesc pt raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii pentru a beneficia de somaj pegas pegas firma la care lucrez ma sicaneaza ,fortandu-ma sa-mi dau demisia;presupun ca daca imi dau demisia nu mai beneficiez de somaj;doresc sa stiu dupa cate luni de ... (vezi toată discuția)
Drept la somaj redinciucconstantin redinciucconstantin societate in faliment cu restante la asigurarile sociale salariati primesc somaj la declarariea falimentului (vezi toată discuția)
Concediere kiro kiro As vrea sa stiu daca exista variante de concediere ce pot sa imi permita sa iau somaj, cu exceptia aceleia in care angajatorul trebuie sa faca restructurari? (vezi toată discuția)