avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 721 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testament intre soti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testament intre soti

Buna seara!

Am urmatoarea problema: parintii mei (tatal vitreg cu 4 copii dintr-o casnicie anterioara)si-au lasat prin testament unul altuia anumite bunuri imobile. Dupa decesul ambilor parintii si-au manifestat dorinta de a beneficia de mostenire si copiii din casatoria anterioara. Ceea ce ma nelamureste pe mine este urmatoarea formulare din testamentul prin care tatal meu vitreg a lasat mamei mele respectivele bunuri imobile : " Fiilor mei le-am rezervat dreptul ce li se cuvine din drepturile mele, iar ceea ce am testat sotiei mele mai sus, se va imputa asupra cotitatii disponibile a bunurilor mele". Ce reiese de aici? Ca bunurile care fac obiectul prezentului testament raman doar mamei mele, respectiv mie?
Cel mai recent răspuns: ContSters7627 , utilizator 16:57, 23 Octombrie 2008
Prin aceasta formulare, defunctul a dorit sa arate ca nu incalca rezerva succesorala a descendentilor sai, care oricum puteau mosteni in puterea legii, ci ca ceea ce excede acesteia, respectiv cotitatea dispoibila , pe care o putea graftica in favoarea oricui, sa revina sotiei supravietuitoare. Este o dispozitie de ultima vointa a defunctului in concordanta cu dreptul succesoral.
Va multumesc pentru promtitudinea cu care mi-ati raspuns. Azi am fost cu respectivul testament la un notar si mi-a spus ca poate fi atacat de catre cei 4 copii ai defunctului, cu toate ca aceste mai are si alte bunuri in afara de cele inscrise in testament. Eu din cate am inteles cotitatea disponibila este partea de care aceste dispune dupa propria vointa. Lamuriti-ma va rog cum e pana la urma? pt ca eu vreau sa vand bunurile respective si ma gandesc sa nu am probleme cu restul mostenitorilor. Ce sa fac?

Multumesc anticipat!
cotitatea disponibila reprezinta o cota parte din toate bunurile ce alcatuiesc patrimoniul testatorului si nu bunuri individualizate .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament dinuadela dinuadela Apelez la bunavointa dvoastra cu urmatoarea intrebare: Se poate lasa prin testament partea de mostenire a unui imobil unei persoane din afara familiei (amanta, ... (vezi toată discuția)
Cine va mosteni totul? michirec michirec Sotia mea are o sora;tatal lor nu are discernamant din cauza unei boli psihice;mama s-a hotarat sa faca testament si sa lase totul cumnatei mele, excluzand-o ... (vezi toată discuția)
Succesiune ContSters98379 ContSters98379 Buna. Acum cateva luni a murit tatal meu. A ramas un apartament, noi suntem 3 frati. Mama vrea sa-mi lase mie apartamentul, cu conditia sa am grija de ea., eu ... (vezi toată discuția)