avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1138 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale restituire actiune pt. timbraj
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

restituire actiune pt. timbraj

Ce parere aveti despre practica unor instante de a restitui actiunea pt. timbraj?
Situatia concreta este urmatoarea: s-a trimis actiunea la instanta prin posta, inauntrul termenului de prescriptie. Taxa de timbru s-a achitat tot in termen, urmand a fi depusa pana la primul termen de judecata sau chiar la acea infatisare. Instanta a restituit actiunea pt. a fi timbrata. Pana la redepunerea ei, s-a implinit termenul de prescriptie, si in final actiunea a fost respinsa pe cale de exceptie.
1.Este adevarat ca taxele de timbru se platesc anticipat, dar era destul timp pana la solutionarea cauzei.
2. Legea taxei de timbru 146/1997 zice ca taxa de timbru se calculeaza de catre instanta.
3. Taxa de timbru nu este prevazuta in codul de procedura civila ca fiind obligatoriu de anexat la cererea de chemare in judecata.
4.Codul de procedura civila spune clar ca daca actiunea primita prin posta are lipsuri, se va inregistra cererea si se vor comunica lipsurile pt. a fi remediate pana la primul termen.
4. Exista o decizie comerciale a Inaltei Curti nr.3272/29.05.2001 care considera lipsita de temei si de legalitate restituirea cererii in astfel de situatii, considerand ca data a depunerii ei, data initiala cand a fost depusa chiar fara dovada taxei de timbru.

Cu toate acestea, si instanta de recurs a hotarat ca a fost corecta restituirea cerererii si a luat in considerare ca data a introducerii ei data cand a fost depusa cu tot cu timbraj, cand era implinit termenul de prescriptie, respingand recursul. Vi se pare corect?
Cel mai recent răspuns: karmelika , utilizator 21:06, 22 Octombrie 2008
Nu mi se pare corect, mai ales prin prisma principiului constitutional al accesului liber la justitie, insa, ca si alte hotariri nedrepte, res iudicata pro veritatae habetur...
Se pare ca v-ati judecat la Spirochetii din Deal unde epidemia codului de procedura civila nu ajunse inca.

Si totusi ... daca nu-l stiau pe acesta poate il stiau pe acesta:

Art. 93. - (1) Actele de sesizare a instanţei, depuse personal sau prin reprezentant, sosite prin poştă, curier ori fax, se depun la registratură, unde, în aceeaşi zi, după stabilirea obiectului cauzei, primesc număr din aplicaţia ECRIS şi dată certă.

Asta nu-i din vreo minune ci din ... regulamnetul de ordine interioara al Instantelor judecatoresti :P

Sau, daca cererea era de mai demultisor (inainte de iulie 2008), varianta veche suna asa.

Art. 93. - (1) Actele de sesizare a instanţei, depuse personal sau prin reprezentant, sosite prin poştă, curier ori fax, se depun la registratură unde, în aceeaşi zi primesc dată certă, după care se predau preşedintelui instanţei sau, după caz, judecătorului de serviciu, având ataşate dovezile privind modul în care au fost transmise.

Daca instanta a restituit in mod gresit cererea de chemare in judecata introdusa in termen, urma a se considera ca cererea depusa ulterior a fost introdusa in termenul prevazut de lege, deoarece e inadmisibil ca partea sa fie prejudiciata printr-o masura eronata a instantei.
Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri. Incepusem sa cred ca nu inteleg a citi romaneste codurile. Voi incerca, timid e-adevarat, o contestatie in anulare pe motiv ca instanta de recurs a omis sa cerceteze unul dintre motivele de casare (318 c pr. civ. teza a doua). Nu s-a pronuntat in legatura cu sustinerile mele potrivit carora art. 20 alin.2 din lg. 146 si art 114 c. pr. civ. dispun ca in astfel de situatii (lipsuri adica) instanta pune in vedere reclamantului sa completeze cererea. De asemenea, a ramas indiferenta si la solutia deciziei comerciale susmentionate. Mai am un licar de speranta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sentinta gresita? x2 x2 la inceputul anului curent am cerut instantei intrun proces civil recuperarea unui imprumut ,pentru care am platit in luna septembrie o taxa de timbru iar ... (vezi toată discuția)
Cerere amanare proces civil georgeeugen georgeeugen O cerere de amanare intr-un proces civil poate fi transmisa prin email? In cazul in care este posibil, care este cadrul legal? (vezi toată discuția)
Lamuriri act de procedura Ceausescu Liliana - Birou de Mediator Ceausescu Liliana - Birou de Mediator In baza unui contract de mandat, se expediaza pe data de 9 o actiune de chemare in judecata. Aceasta ajunge si este inregistrata pe data de 10. Avand in ... (vezi toată discuția)