avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Lamuriri act de procedura
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Lamuriri act de procedura

In baza unui contract de mandat, se expediaza pe data de 9 o actiune de chemare in judecata. Aceasta ajunge si este inregistrata pe data de 10.
Avand in vedere faptul ca mandatul era valabil pana pe data de 9, inclusiv, inregistrarea pe data de 10 a actiunii este facuta de o persoana cu calitate sau fara calitate?
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 09:26, 8 Iunie 2012
Data la care se considera indeplinit actul de procedura este data postei, prin urmare persoana in cauza avea un mandat valabil pentru a promova actiunea.
Hotărârea Nr.504 din 21.07.2011 - Art. 93. - (1) Actele de sesizare a instanţei, depuse personal sau prin reprezentant, sosite prin poştă, curier ori fax, se depun la registratură, unde, în aceeaşi zi, după stabilirea obiectului cauzei, primesc, cu excepţia cazurilor prevăzute de lege, număr din aplicaţia ECRIS şi dată certă.

Avand in vedere articoul de mai sus actiunea a primit data certa in data de 10 cand contractul de mandat era expirat. In acest sens doream sa ma lamuriti daca nu este cazul de exceptia nulitatii cererii de chemare in judecata si de decadere in raport de dispozitiile art.108 CPC.
Ca si argumente ma gandesc la faptul ca cererea de chemare in judecata este actul procedural prin care reclamantul, punand in miscare actiunea civila si, totodata, de regula, investind instanta cu solutionarea ei, isi formuleaza pretentiile fata de cel chemat in judecata, solicitand concursul instantei pentru satisfacerea lor, ea puteand fi pusa prin posta si pe data de 5, dar ea a fost inregistrata si deci a inceput sa produca efecte din data de 10 .

primirea de data certa sau inregistrarea la sediul instantei nubeste acelasi lucru cu data indeplinirii actului procedural. asa cum v-a spus colega mea, data care conteaza in aceasta speta estevdata depunerii la oficiul postal, dovedita prin recipisa primita de la functionarul postei.
Nu stiu exact din ce hotarare citati, dar in ea se vorbeste despre acordarea de data certa.

Notiunea de data certa este altceva decat data indeplinirii actului.

Conf. art.104 Cpc actele de procedura trimise prin posta instantelor judecatoresti se socotesc indeplinite in termen daca au fost predate recomandat la oficiul postal inainte de implinirea lui.

Aceasta este regula generala, astfel incat printr-o hotarare oricum nu poti deroga de la norma generala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum procedez dacă am depistat o mare eroare judiciară de tardivitate, știind că pe plicul aflat la dosar era trecută o dată cu 2 zile mai devreme ? flory_mr flory_mr Am dovada unei sentințe total ilegale de Tardivitate a depunerii cererii de chemare în judecată împotriva ilegalei Asociații de Proprietari nr. 71 din ... (vezi toată discuția)
Calculul termenelor calin_andrei calin_andrei Din interpretarea art. 101-104 C.p.c. am anumite dubii in intelegerea curgerii termenelor, respectiv zilele libere in care curg si data postei la documentele ... (vezi toată discuția)
Tardivitate cerere de chemare in judecata? sake sake Buna ziua/seara, Am formulat o cerere de chemare in judecata, pe conflicte de munca. Am primit prin curier decizia desfacerii contractului de munca, in ... (vezi toată discuția)