avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1005 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... drepturi alocatie sprijin familie monoparentala
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

drepturi alocatie sprijin familie monoparentala

Buna ziua. Am un baietel de 1 an si 10 luni si unul de 4 luni. La primul copil nu am beneficiat de CIC pentru ca nu indeplineam criteriile de acordare. Apoi pana sa ma angajez am ramas iar insarcinata si am nascut al doilea copil. Inteleg ca nu am dreptul la indemnizatie crestere copil, dar nici la o alocatie de sprijin sau alt drept financiar tinand cont ca nu am nici un venit?
Cel mai recent răspuns: leuca_luminita , utilizator 20:05, 15 Ianuarie 2012
Buna seara!
din punctul meu de vedere va incadrati in prevederile Legii 277 / 2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei
ART. 1 (1) Prin prezenta lege se instituie alocatia pentru sustinerea familiei ca forma de sprijin pentru familiile cu venituri reduse care au în crestere si îngrijire copii în vârsta de pâna la 18 ani, denumita în continuare alocatie.
(2) Acordarea alocatiei prevazute la alin. (1) are drept scop completarea veniturilor familiilor în vederea asigurarii unor conditii mai bune pentru cresterea, îngrijirea si educarea copiilor, precum si stimularea frecventarii de catre copiii de vârsta scolara, aflati în îngrijirea familiilor cu venituri reduse, a cursurilor unei forme de învatamânt, organizate potrivit legii.
ART. 2 (1) Beneficiaza de alocatia prevazuta la art. 1 familia formata din sot, sotie si copiii aflati în întretinerea acestora, care locuiesc împreuna, denumita în continuare familie.
(2) Beneficiaza de alocatie si familia formata din persoana singura si copiii aflati în întretinerea acesteia si care locuiesc împreuna cu aceasta, denumita în continuare familie monoparentala.
(3) Se considera familie în întelesul prevederilor alin. (1) si barbatul si femeia necasatoriti, cu copiii lor si ai fiecaruia dintre ei, care locuiesc si gospodaresc împreuna, daca aceasta se consemneaza în ancheta sociala.
ART. 3 Prin persoana singura, în sensul art. 2 alin. (2), se întelege persoana care se afla în una dintre urmatoarele situatii:
a) este necasatorita;
b) este vaduva;
c) este divortata;
d) are sotul/sotia declarat/declarata disparut/disparuta prin hotarâre judecatoreasca;
e) are sotul/sotia arestat/arestata preventiv pe o perioada mai mare de 30 de zile sau executa o pedeapsa privativa de libertate si nu participa la întretinerea copiilor;
f) nu a împlinit vârsta de 18 ani si se afla în una dintre situatiile prevazute la lit. a) - e);
g) a fost numita tutore sau i s-au încredintat ori i s-au dat în plasament unul sau mai multi copii si se afla în una dintre situatiile prevazute la lit. a) - c).

In functie de venitul pe care il aveti veti putea solicita acesta forma de alocatie.

ART. 10 Alocatia se acorda pe baza de cerere si declaratie pe propria raspundere însotita de actele doveditoare privind componenta familiei, veniturile acesteia si, dupa caz, privind frecventarea cursurilor scolare de catre copiii aflati în întretinere.
ART. 11 (1) Cererile pentru stabilirea si acordarea alocatiei se întocmesc de reprezentantul familiei si se înregistreaza la primaria comunei, orasului, municipiului sau, dupa caz, a sectorului municipiului Bucuresti în a carei raza teritoriala îsi are domiciliul sau resedinta familia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Model de dispozitie pentru acordarea alocatiei de sustinere a familiei danaoli danaoli ajutati ma va rog cu un model dispizitie pt acordare a alocatiei de sustinere a familiei (vezi toată discuția)
Alocatia suplimentara teodosie113 teodosie113 Sunt divortata am copii cu domiciliul la mine dar dat fiind ca eu incerc sa imi castig existenta mea si a copiilor ei stau cu bunicii.intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)
Alocatie complementara barlica barlica Buna ziua,se poate face alocatie complementara la copii de pana in 2 ani daca primesc alocatie de stat de 2 mil?care este suma maxima pe membru de familie? (vezi toată discuția)