Termenul de 5 ani este pentru obligatiile fata de stat (impozite, taxe). Intre persoane fizice sau juridice termenul de prescriptie este de 3 ani.
Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 introduce modificari consistente si in ceea ce priveste termenele de prescriptie.
Doua sunt termenele de prescriptie care se aplica in domeniul contraventiilor:
Primul termen este cel in cadrul caruia agentul constatator are posibilitatea de a constata fapta ce constituie contraventie si de a aplica sanctiunea amenzii. Acest termen este de 6 luni de la data savarsirii faptei. De la aceasta regula sunt doua exceptii. Prima vizeaza contraventiile continue. O contraventie continua este aceea in care incalcarea obligatiei legale dureaza in timp. Un mare numar de contraventii din domeniul fiscal au acest caracter.
Cea de a doua exceptie este reprezentata de contraventiile prevazute de Codul de procedura fiscala care se constata de organele prevazute de acesta. In acest caz, termenul de prescriptie a dreptului de a constata contraventii este de 5 ani.
Cel de-al doilea termen de prescriptie este cel in cadrul caruia amenda aplicata trebuie sa fie executata. Adica, organele abilitate cu aplicarea masurilor de executare silita trebuie sa incaseze amenda. Acest termen este, incepand cu data de prescriptie 1 ianuarie 2004, de 5 ani.
Daca creditorul nu intelege sa investeasca cu formula executorie hotararea,pe cale de consecinta rezulta interesul acestuia pentru a nu beneficia de solutia favorabila dispusa de instanta de judecata