avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 345 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... dreptul de retentie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

dreptul de retentie

Buna ziua.
Va prezint o speta:
- un salariat nu a primit salariul pt ultimele 2 luni lucrate in 2011 (oct si nov)
- in dec, CIM a incetat de comun acord, intrucat firma nu mai avea activitate, ultimele incasari fiind in octombrie (din care se puteau plati salariile daca se dorea)
- fostul salariat se afla acum in posesia unui calc si a unui telefon primite de la firma (fara proces verbal!)
- firma nu a solicitat pana in acest moment bunurile respective
Intrebare: daca firma le cere inapoi, se poate invoca dreptul de retentie pana la plata integrala a salariului si a tuturor drepturilor banesti?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:31, 18 Ianuarie 2012
Art. 2.496 C.civ. :
(1) Dreptul de retentie nu poate fi exercitat daca detinerea bunului provine dintr-o fapta ilicita, este abuziva ori nelegala sau daca bunul nu este susceptibil de urmarire silita.
(2) Dreptul de retentie nu poate fi invocat de catre posesorul de rea-credinta decat in cazurile anume prevazute de lege .

Dreptul de retentie este un mijloc de garantare a obligatiilor, reprezentand uneori si o forma de manifestare a exceptiei de neexecutare si consta in dreptul creditorului de a refuza sa restituie un bun al debitorului aflat in detentia sa, pana la ce debitorul nu-i plateste ceea ce ii datoreaza in legatura cu acel bun.
Multumesc. Insa e important sa existe o legatura intre natura creantei si bunul detinut? Adica: debitorul are de platit salariul, insa putem vorbi de o legatura a salariului cu calc aflat in posesia fostului salariat?
Intr-adevar, trebuie sa existe o legatura intre natura creantei si bunul detinut

Daca calculatorul retinut ar fi fost predat pe baza de proces-verbal, atunci se putea vorbi despre un drept de retentie ....
Ultima modificare: Marți, 17 Ianuarie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
Precizez ca, desi CIM a incetat, exista inca un contr de mandat comercial valabil (acest CM a mers in paralel cu CIM si mandatul inca nu a fost revocat).
In acest caz, se pot aplica preved Art. 2.029 din NCC?
"Pentru garantarea tuturor creanțelor sale împotriva mandantului izvorâte din mandat, mandatarul are un drept de retenție asupra bunurilor primite cu ocazia executării mandatului de la mandant ori pe seama acestuia."
Observ ca procesul verbal pt predarea bunului la inceputul mandatului (in speta, calc cu care mandatarul si-a executat si isi executa mandatul) nu e prevazut expres in NCC. Se prezuma cumva obligativitatea acestui inscris?
Arunci cum faceti dovada ca ati primit acel bun: ... citez : ... are un drept de retenție asupra bunurilor primite cu ocazia executării ....

Pedarea -primirea unui bun, din cate cunosc , se face pe baza unui proces-verbal ....

Alte discuții în legătură

Procura sorinel1978 sorinel1978 daca am facut o procura la firma la care sint administrator pt cineva cine este raspunzator in caz k se intampla ilegalitati cu firma? (vezi toată discuția)
Imputernicire ONU EMIL ONU EMIL Daca o firma ma imputerniceste sa o reprezint in relatiile cu o alta societate fara a fi angajat,dar imputernicirea contine datele mele personale in ce masura ... (vezi toată discuția)
Clauza de retentie in contract corstef corstef eu ca si locator pot introduce in contractul de inchiriere un drept de retentie asupra unui bun al locatarului? Cand spun \"bun\" ma refer la orice bun ce ... (vezi toată discuția)