avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Corpul de rezerva al functionarilor publici
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Corpul de rezerva al functionarilor publici

Buna ziua!
As dori sa stiu daca, dupa incetarea de drept a raportului de serviciu, are loc automat intrarea in corpul de rezerva al functionarilor publici!
Mentionez faptul ca raportul de serviciu s-a desfasurat pe o perioada de 2 ani.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Tanjiani , utilizator 13:10, 20 Ianuarie 2012
Va incadrati la vreuna din situatiile de mai jos?

ART. 105
(1) Corpul de rezervă este format din funcţionarii publici care au fost eliberaţi din funcţia publică în condiţiile art. 99 alin. (1) lit. a)-c), e) şi g) şi este gestionat de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici.
ART. 99
(1) Persoana care are competenţa legală de numire în funcţia publică va dispune eliberarea din funcţia publică prin act administrativ, care se comunică funcţionarului public în termen de 5 zile lucrătoare de la emitere, în următoarele cazuri:
a) autoritatea sau instituţia publică şi-a încetat activitatea ori a fost mutată într-o altă localitate, iar funcţionarul public nu este de acord să o urmeze;
b) autoritatea sau instituţia publică îşi reduce personalul ca urmare a reorganizării activităţii, prin reducerea postului ocupat de funcţionarul public;
c) ca urmare a admiterii cererii de reintegrare în funcţia publică ocupată de către funcţionarul public a unui funcţionar public eliberat sau destituit nelegal ori pentru motive neîntemeiate, de la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus reintegrarea;

d) pentru incompetenţa profesională, în cazul obţinerii calificativului "nesatisfăcător" la evaluarea performanţelor profesionale individuale;
e) funcţionarul public nu mai îndeplineşte condiţia prevăzută la art. 54 lit. g);
f) starea sănătăţii fizice sau/şi psihice a funcţionarului public, constatată prin decizie a organelor competente de expertiză medicală, nu îi mai permite acestuia să îşi îndeplinească atribuţiile corespunzătoare funcţiei publice deţinute;
g) ca urmare a refuzului neîntemeiat al înaltului funcţionar public de acceptare a numirii în condiţiile art. 93.

Nu, aici este vorba despre incetarea de drept a raportului de serviciu cf. art. 98, al.1, lit. h, si anume "la data expirarii termenului in care a fost ocupata pe perioada determinata functia publica".
Incetarea rap. de serv. s-a realizat, deci, din motive neimputabile functionarului.

Intr-adevar nu este eliberare din functie cf. art.105, dar atunci nu inteleg sensul si rostul urmatorului articol din aceeasi lege:

"Art. 22. - (1) Agentia Nationala a Functionarilor Publici are urmatoarele atributii:...

k) realizeaza redistribuirea functionarilor publici carora le-au incetat raporturile de serviciu din motive neimputabile lor;".

Multumesc mult pt. raspuns.



De asta nu intelegeti :( :

ART. 4
(1) Raporturile de serviciu se nasc şi se exercită pe baza actului administrativ de numire, emis în condiţiile legii.
(2) Exercitarea raporturilor de serviciu se realizează pe perioadă nedeterminată.
(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), funcţiile publice de execuţie temporar vacante pe o perioadă de cel puţin o lună pot fi ocupate pe perioadă determinată, astfel:
a) prin redistribuirea funcţionarilor publici din corpul de rezervă care îndeplinesc condiţiile specifice pentru ocuparea funcţiei publice respective;
b) prin numire pe perioadă determinată, prin concurs în condiţiile legii, în situaţia în care în corpul de rezervă nu există funcţionari publici care să îndeplinească cerinţele specifice pentru a fi redistribuiţi în conformitate cu dispoziţiile prevăzute la lit. a). Persoana numită în aceste condiţii dobândeşte calitatea de funcţionar public numai pe această perioadă şi nu beneficiază la încetarea raportului de serviciu de dreptul de a intra în corpul de rezervă al funcţionarilor publici.

Si raportul meu de serviciu s-a exercitat tot in baza unui act adm. de numire, iar sensul art. 4 il inteleg perfect, la fel ca si pe cel al art.99, insa eu v-am rugat sa interpretati art.22, al.1, lit. K, unde se face referire la redistribuirea functionarilor publici, carora le-a INCETAT raportul de serviciu, si nu au fost eliberati din functia publica!

Si eu am citit legea, dar stiti perfect ca legea este interpretabila, asa ca incerc sa aflu un punct de vedere, un raspuns, si nu un citat din ea.

Mentionez faptul ca in momentul incetarii raportului de serviciu, mi s-a spus ca acum sunt in corpul de rezerva. Eu acum incerc sa aflu si baza legala, si incep sa cred ca aceasta nu este Lg.188/99.
Multumesc frumos!
"Si raportul meu de serviciu s-a exercitat tot in baza unui act adm. de numire, iar sensul art. 4 il inteleg perfect, la fel ca si pe cel al art.99, insa eu v-am rugat sa interpretati art.22, al.1, lit. K, unde se face referire la redistribuirea functionarilor publici, carora le-a INCETAT raportul de serviciu, si nu au fost eliberati din functia publica!"

Eliberarea din functia publica este o modalitate de incetare a raportului de serviciu - DUH:hammer:

ART. 97
Încetarea raporturilor de serviciu ale funcţionarilor publici se face prin act administrativ al persoanei care are competenţa legală de numire în funcţia publică şi are loc în următoarele condiţii:
a) de drept;
b) prin acordul părţilor, consemnat în scris;
c) prin eliberare din funcţia publică;
d) prin destituire din funcţia publică;
e) prin demisie.


V-am expus art. 4 alin. (3) lit. b) pentru ca mi se parea normal ca dupa citirea acestuia, orice persoana (chiar si fara studii juridice...) va intelege ca functionarii publici numiti pe durata nedeterminata nu intra in corpul de rezerva la incetarea raportului de serviciu PUNCT!
S-ar parea ca m-am inselat:(... :
"Mentionez faptul ca in momentul incetarii raportului de serviciu, mi s-a spus ca acum sunt in corpul de rezerva."
Eu i-as da in cap cu Legea nr. 188/1999 persoanei care v-a spus acest lucru#-o

"Eu acum incerc sa aflu si baza legala, si incep sa cred ca aceasta nu este Lg.188/99."
Sunati la ANFP, expuneti-le situatia dvs. si o sa va convingeti!.....
Ultima modificare: Miercuri, 18 Ianuarie 2012
Tanjiani, utilizator

Alte discuții în legătură

Transfer functionar public ContSters359110 ContSters359110 Un functionar public incadrat pe o perioada nedeterminata poate cere transfer pe un un post vacant dar perioada determinata(resp 2 ani) ? (vezi toată discuția)
Lncetare raport de serviciu functionar public ContSters321262 ContSters321262 Buna ziua. Cum inceteaza raportul de serviciu al unui functionar public care are o decizie medicala asupra capacitatii de munca prin care se incadreaza in ... (vezi toată discuția)
Redistribuire angajat ContSters203083 ContSters203083 Sunt angajat pe funcţia de referent al unei unitaţi administrativ teritoriale, care In urma aplicarii OUG 63/2010, a fost unul din cei 11 norocoşi ... (vezi toată discuția)