avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Dobanda legala sau dobanda fiscala?
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Dobanda legala sau dobanda fiscala?

Buna ziua!
Intentionez sa incep in zilele urmatoare (dupa ce intru in posesia duplicatului dosarului de inmatriculare) demersul pentru a-mi recupera taxa de poluare platita in Ianurie 2009.
Inteleg ca dupa publicare in MO nr. 1 din 3 Ianurie 2012 a deciziei nr. 24/14 Noiembrie 2011 a ICCJ ma pot adresa direct Tribunalului (fara a mai parcurge procedura prealabila prevazuta de art. 205-209 din Codul de procedura fiscala) pentru a-mi recupera taxa platita. Intrebarile mele sunt:
1.)- pot cere dobanda fiscala din momentul platii taxei de poluare si pana la restituirea efectiva a taxei?
2.)- care sunt valorile taxei judiciare si a timbrului judiciar in acest caz

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Doru Lup , Consilier juridic 16:17, 20 Ianuarie 2012
Buna ziua
1. Da, puteti si este chiar necesar sa specificati caracterul fiscal al dobanzii.
2. Pentru cuantumul taxelor de timbru si timbru judiciar trebuia sa specificati valoarea taxei pe poluare pe care a-ti achitat-o, dar oricum nu vor depasi 39 lei plus 3 sau 4 lei timbru judiciar.
Bafta
Buna ziua!
Asteptand duplicatul actelor de la politie....am citit cateva decizii cu privire la recuperarea taxei de poluare in care sau admis dobanzi fiscale si am cateva nelamuriri (nu sunt jurist de profesie):
-procedura de restituirea unor sume achitate de un contribuabil ca urmare a aplicarii eronate a prevederilor legale este reglementata de art. 117 alin. 1 litera d din c.pr. fiscala precum si Ordinul MFP1899/22.12.2004
-dreptul de a i se plati dobanda este reglementat de art. 1224 din acelasi cod de pr. fiscala - din ziua urmatoare expirarii celor 45 zile de la inregistrarea cererii de restituire catre organul fiscal
Intrebarea mea este daca eu nu voi parcurge procedura prealabila ce articole din codul de procedura fiscal pot invoca astfel incat sa beneficiez de dobanda fiscala?
Va multumesc mult!
buna ziua,
1. asa cum prevede art. 124 c.pr.fiscala, dobanda este cea prevazuta de art. 120 alin.7, si nu poate fi decat fiscala.
2. perioada pentru care statul datoreaza dobanzi nu este cea aratata de dv ci ea se intinde de la data platii taxei care se va dovedi nedatorata si pana la restituirea ei efectiva.
3. v-as sugera sa parcurgeti totusi procedura prealabila prevazuta de l.554, se obtine relativ repede refuzul.
bafta

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa auto (de poluare) DoruD DoruD am trei intrebari legate de recuperarea taxei auto: 1) ce valoare trebuie sa aiba timbrul judiciar pt actiune instanta ? 2) ce valoare are taxa judiciara ... (vezi toată discuția)
Recuperare taxa poluare sebastian1970 sebastian1970 Buna ziua, Am cumparat o masina din Germania , la care am platit taxa de poluare. Va rog sa-mi spuneti daca pot sa-mi recuperez banii achitati pe aceasta ... (vezi toată discuția)
Restituire taxa de poluare irina2011 irina2011 Buna seara, ma poate lamuri cineva daca pentru recuperarea taxei de poluare mai este necesara cererea de restituire adresata organului fiscal care a calculat ... (vezi toată discuția)