avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Termenul pana cand se poate depune o plagere
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Termenul pana cand se poate depune o plagere

Care este termenul pana cand se poate depune o plagere penala in urma unui accident auto cu vatamare corporala?
Cel mai recent răspuns: vladfesan , utilizator 13:58, 17 Ianuarie 2012
daca este vorba de vatamare corporala simpla (pana la 60 zile de ingrijire medicala) atunci termenul este de 2 luni.
Iti multumesc pt. raspuns.O seara buna:*
cu placere :)
Cu regret si cu scuze pentru dl.avocat , este vorba despre doua luni calendaristice , nu despre 60 de zile.
a/Potrivit art. 284 alin. (1) , în cazul infracţiunilor pentru care legea prevede că este necesară o plângere prealabila , termenul în care trebuie sa fie introdusa plângerea este de doua
luni , din ziua în care persoana vătămata a cunoscut cine este făptuitorul.

b/Când persoana vătămată este un minor sau o persoană incapabiă , termenul de 2 luni curge de la data când persoana îndreptăţită sa reclame a ştiut cine este făptuitorul.
c/Dacă partea vătămată a cerut identificarea făptuitorului , data se va calcula din ziua în care acesta a fost identificat de organele de cercetare penală aspect ce va rezulta din procesul verbal întocmit cu această ocazie.
d/ Dacă plângerea prealabilă a fost înregistrată la un organ necopetent şi a fost formulată în termen de doua luni , ea va fi considerată în termen şi va fi trimisă organului competent.

Mai jos aveti spre lecturare continutul art.284 c.pr.pen :

Art. 284

Termenul de introducere a plângerii

În cazul infracţiunilor pentru care legea prevede că este necesară o plângere prealabilă, aceasta trebuie să fie introdusă în termen de 2 luni din ziua în care persoana vătămată a ştiut cine este făptuitorul.

Când persoana vătămată este un minor sau un incapabil, termenul de 2 luni curge de la data când persoana îndreptăţită a reclama a ştiut cine este făptuitorul.

citii mai atent va rog ! cand am facut referire la cele 60 zile ma refeream la vatamarea corporala. daca zilele de ingrijire sunt sub 60 atunci vorbim de vatamare corporala care se pune in miscare la plangerea prealabila, iar termenul este de doua luni.

daca 'sare' de 60 zile vbim de vatamare corporala grava atunci nu mai vorbim de plangere prealabila ci de plangere simpla si termenul este cel de prescriptie al pedepsei


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere (actiune) vatamare corporala freeanifer freeanifer Buna seara/ziua Dupa cit timp trebuie o victima sa intenteze o actiune de vatamare corporala , insotita de actele doveditoare , martori , certificat ... (vezi toată discuția)
Plangere penala Stefania C. Stefania C. Cum se formuleaza o plangere penala impotriva unei persoane care conducea un autoturism fara permis si a accidentat o persoana pe trecerea de pietoni, ... (vezi toată discuția)
Plangere prealabila NELUL NELUL Care este perioda de timp in care pot depune plangere penala de la intamplare? (vezi toată discuția)