avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... termenul de recurs
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

termenul de recurs

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Am avut un proces cu o societate comerciala, obiectul fiind plangere impotriva unui proces verbal de contraventie pentru accize cu o amenda de 500 de mil. Mi-a fost respinsa plangerea si urma normal sa fac recurs. Asteptam incheierea comunicata clientului meu sa pot vedea ce scie si dupa aceea sa ma incadrez in termenul de 15 zile pentru formularea recursului. Am vazut ca trece ceva timp si clientul nu imi spune nimic de nici o comunicare a sentintei m-am dus la judecatorie. Incheiere se comunicase ca niciodata in termen de 12 zile de la pronuntare. Am calculat si am vazut ca nu mai susnt in termenul de 15 zile de la comunicare. Am facut totusi recurs si am atasat o cerere presedintelui prin care i-am comunicat ca am avut grave probleme de sanatate si i-am atasat si o adeverinta medicala. Astept sa vad daca imi respinge sau nu recursul ca tardiv formulta. Dar daca il respinge, ce ma fac?
Amenda este destul de mare iar sefa nu o sa fie asa de intelegatoare si o sa dea toata vina pe mine. Ajutati-ma cu o solutie, orice se poate cere si repunerea pe rol, nu stiu ce sa mai fac.......
Cel mai recent răspuns: andr_georgi , utilizator 08:11, 27 Octombrie 2008
Sunteti pana la urma client sau avocat?
Daca adresa aleasa pentru a primi corespondenta era cea a clientului si nu a cabinetului de avocatura, era de datoria lui sa va anunte ca a primit comunicarea.
Dvs. nu aveati de unde sa ghiciti cand se comunica.
Cred ca trebuia sa solicitati repunerea in termenul de recurs :)
andr_georgi a scris:

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Am avut un proces cu o societate comerciala, obiectul fiind plangere impotriva unui proces verbal de contraventie pentru accize cu o amenda de 500 de mil. Mi-a fost respinsa plangerea si urma normal sa fac recurs. Asteptam incheierea comunicata clientului meu sa pot vedea ce scie si dupa aceea sa ma incadrez in termenul de 15 zile pentru formularea recursului. Am vazut ca trece ceva timp si clientul nu imi spune nimic de nici o comunicare a sentintei m-am dus la judecatorie. Incheiere se comunicase ca niciodata in termen de 12 zile de la pronuntare. Am calculat si am vazut ca nu mai susnt in termenul de 15 zile de la comunicare. Am facut totusi recurs si am atasat o cerere presedintelui prin care i-am comunicat ca am avut grave probleme de sanatate si i-am atasat si o adeverinta medicala. Astept sa vad daca imi respinge sau nu recursul ca tardiv formulta. Dar daca il respinge, ce ma fac?
Amenda este destul de mare iar sefa nu o sa fie asa de intelegatoare si o sa dea toata vina pe mine. Ajutati-ma cu o solutie, orice se poate cere si repunerea pe rol, nu stiu ce sa mai fac.......

Art. 301
Termenul de recurs este de 15 zile de la comunicarea hotararii, daca legea nu dispune altfel. Dispozitiile Art. 284 alin. 2 - 4 se aplica in mod corespunzator.

Art. 302
Recursul se depune la instanta a carei hotarare se ataca, sub sanctiunea nulitatii.

Art. 3021
Cererea de recurs va cuprinde, sub sanctiunea nulitatii, urmatoarele mentiuni:
a) numele, domiciliul sau resedinta partilor ori, pentru persoanele juridice, denumirea si sediul lor, precum si, dupa caz, numarul de inmatriculare in registrul comertului sau de inscriere in registrul persoanelor juridice, codul unic de inregistrare sau, dupa caz, codul fiscal si contul bancar. Daca recurentul locuieste in strainatate, va arata si domiciliul ales in Romania, unde urmeaza sa i se faca toate comunicarile privind procesul;
b) indicarea hotararii care se ataca;
c) motivele de nelegalitate pe care se intemeiaza recursul si dezvoltarea lor sau, dupa caz, mentiunea ca motivele vor fi depuse printr-un memoriu separat;
d) semnatura.
La cererea de recurs se va atasa dovada achitarii taxei de timbru, conform legii.

Art. 303
Recursul se va motiva prin insasi cererea de recurs sau inauntrul termenului de recurs.
Termenul pentru depunerea motivelor se socoteste de la comunicarea hotararii, chiar daca recursul s-a facut mai inainte. Alineatul 3 Abrogat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2003.
In cazurile in care Ministerul Public a participat in proces, se va depune o copie de pe motivele de casare pentru procuror.
Presedintele instantei, care primeste cererea de recurs, va putea sa o inapoieze partii prezente, daca nu indeplineste conditiile prevazute de lege, pentru a fi refacuta, prelungind termenul de recurs cu 5 zile.
Dupa implinirea termenului de recurs pentru toate partile, instanta a carei hotarare este recurata va inainta instantei de recurs dosarul impreuna cu dovezile de indeplinire a procedurii de comunicare a hotararii.

puteati declara recurs si sa-l motivati in termenul de 15 zile de la comunicare.
cel putin daca apucati sa declarati recurs si apoi aratati certificatele medicale ca nu l-ati motivat in termen...

av. vasilescu

Art.302 a fost declarat neconstitutional ;)

Prin Decizia nr. 737 din 24 iunie 2008 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 302 din Codul de procedura civila, publicata in Monitorul Oficial nr. 562 din 25.07.2008, Curtea Constitutionala a Romaniei a statuat ca dispozitiile art. 302 din Codul de procedura civila sunt neconstitutionale in partea care prevede „sub sanctiunea nulitatii”.
Va multumesc pentru raspuns. O sa ma prezint cand va fi termenul de recurs si nu stiu, vad eu ce pot sa spun. Sper sa ma descurc. Am functia de consilier juridic la o firma de consultanta juridica iar in instanta am fost doar de 3 ori, nu stiu prea multe despre modul de sustinere in procese. Imi este teama ca-mi respinge recursul ca tardiv formulat si apoi o sa vada sefa si o sa dea vina pe mine. Incerc sa gasesc tot felul de solutii la problema mea intrucat si amenda este foarte mare de 500 de milioane......

Vreau sa va mai intreb ceva....

Odata cu recursul am depus o cerere prin care am solicitat : "sa-mi admiteti recursul deoarece nu am putut sa-l formulez in termenul de recurs datorita unor probleme grave de sanatate" si am anexat copie dupa adeverinta medicala.
Va intreb, oare merge sa mai depun o cerere asa cum m-ati invatat de repunere in teremul de recurs, pentru ca cererea pe care eu am inaintat-o odata cu recursul nu a sunat ca o cerere de repunere in termenul de recurs si de admitere a recursului (nu am stiut cum sa o formulez). Sau poate mai bine astept termenul ma prezint vad cum se pronunta si apoi daca ar fi sa-mi respinga cererea atunci fac o cerere de repunere in termenul de recurs asa cum trebuia ea facuta? Cum ma invatati?
Ultima modificare: Vineri, 24 Octombrie 2008
andr_georgi, utilizator

Alte discuții în legătură

E legal? ContSters42601 ContSters42601 Am adresat instantei o cerere de recurs prin email fara semnatura electronica,a fost inregistrata am fost citat. Pentru primul termen am trimis o cerere catre ... (vezi toată discuția)
In cat timp pot depune motivele de recurs la ordonanta presedentiala? Traian ionescu Traian ionescu Am facut recurs in teremnul de 5 zile de la pronuntatre la o hotarare prin ordonanta presedentiala de incredintare a copilului.In cat timp trebuie sa depun ... (vezi toată discuția)
Art 302 cod de procedura civila ciprian1979 ciprian1979 Doresc sa aflu daca mai este valabila decizia Curtii Constitutionale cu privire la neconstitutionalitatea art 302 din Cod de procedura civila Decizia 5621 / ... (vezi toată discuția)