Sunt presedinta unei asociatii de proprietari.
Ma confrunt cu situatia in care am descoperit cu mare neplacere ca proprietarii nu au declarat deloc corect numarul de persoane care locuiesc in apartamentele lor, probabil ca sa se sustraga de la plata.
Ce se poate face?
Cine are putere de control legal asupra situatiei locative din apartamentele proprietate personala?
Cum sa procedam?
Faceti un tabel, exact ca cel din Carte de Imobil, dati la toti proprietarii sa-l completeze, apoi actualizati cartea de imobil, dupa cartea de imobil veti trece nr. de persoane, dupa care orice fel de scoatere de la cotele de intretinere se va face numai pe baza unei cereri si numai lunar... mai vrea o luna, mai face o cerere... dar, nu uitati sa aveti o hotarare in cadrul unei sedinte lunare a comitetului executiv despre acest lucru.
In asociatia noastra se raporteaza lunar indexul apometrului. Pe fisa apometrului am mai creat o rubruica unde proprietarul scrie cu mana lui cate persoane sunt in luna respectiva (aceasta se face la sfarsitul lunii pana cel mai tarziu 5 ale lunii urmatoare). Semnatura celui care aduce citirea certifica atat indexul cat si numarul de persoane.
Daca trece mai putine persoane imediat apat vecinele care-i numara la intrare si iesire. Aceste vecine mai aduc la cunostyinta celor de la administratie din cand in cand si in scis. Atunci administratorul trece nr de persoane conform informarii. Mai sunt discutii, nemultumiri , dar asa stiu vecinii ca nu prea pot sa se sustraga de la plata cheltuielilor pe numar de persoane.
Intradevar, declaratia asupra numarului de persoane este in fond o declaratie pe proprie raspundere. Daca "gresesti" in minus acest numar au grija vecinii sa te corecteze si asta e un bun prilej al fiecaruia dintre noi sa tinem seama ca nu traim in codru. Din pacate reactiile oamenilor sunt diverse si neasteptate. In aceasta privinta un proprietar poate sari cu cutitul la gatul tau ca l-ai pus sa plateasca pentru .....cumnata pe care o tinea ascunsa si o scotea din casa la 4 dimineata...sau poti sa te trezesti, ca locatar ca ti se pune la intretinere 1, 2....9 persoane pe motiv ca nu i-ai dat buna-ziua administratorului care tocmai intrase in bloc cand tu intrasesi in casa. Din pacate lipsa de educatie, responsabilitatea, lipsa bunului simt si inclinatia ancestrala a unora catre abuz fac ca aceasta chestiune sa mentina o atmosfera grea, de vesnica rica intre oameni care, fie vorba intre noi, au probleme mult mai importante de rezolvat.
In asociatia noastra se raporteaza lunar indexul apometrului. Pe fisa apometrului am mai creat o rubruica unde proprietarul scrie cu mana lui cate persoane sunt in luna respectiva [...]
Super treaba asta! O idee excelenta sa se aplice si in blocul unde stau eu... Ce bune sunt forumurile astea! =D>
Multumesc.