avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salariu compensatoriu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salariu compensatoriu

se poate invoca art 5(1) din codul muncii-principii fundamentale,de catre un salariat ,ce nu a primit salariu compensatoriu,iar marea majoritate a colegilor l-au primit?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:40, 19 Ianuarie 2012
Da, se poate invoca acel principiu prevazut de art.5 alin.1 C.mun. .... insa ar trebui sa stim in ce conditii s-a refuzat plata salariilor compensatorii .... intrucat pana la 31.12.201 era obligatoriu sa se plateasca minim un salariu ..dupa aceasta data , numai daca este prevazut in ccm aplicabil angajatorului sau in reg.intern al acestuia se poate acorda un astfel de salariu.
am inteles,dar revin cu o precizare.
marea majoritate a angajatilor au primit notificare privind concedierea,in care ,era specificata si plata salariului compensatoriu,iar o mica parte au primit notificare fara acordarea de salariu compensatoriu,pe motiv ca :"angajatii au fost impartiti in categorii,dupa functii".
se poate invoca principul prevazut in art .5(1)?
nu toti angajatii trebuie sa beneficieze de acelasi tratament,in situatia prezentata?

Art.5 C.mun.
(1) În cadrul relaţiilor de muncă funcţionează principiul egalităţii de tratament faţă de toţi salariaţii şi angajatorii.
(2) Orice discriminare directă sau indirectă faţă de un salariat, bazată pe criterii de sex, orientare sexuală, caracteristici genetice, vârstă, apartenenţă naţională, rasă, culoare, etnie, religie, opţiune politică, origine socială, handicap, situaţie sau responsabilitate familială, apartenenţă ori activitate sindicală, este interzisă.
(3) Constituie discriminare directă actele şi faptele de excludere, deosebire, restricţie sau preferinţă, întemeiate pe unul sau mai multe dintre criteriile prevăzute la alin. (2), care au ca scop sau ca efect neacordarea, restrângerea ori înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării drepturilor prevăzute în legislaţia muncii.
.....
scuze,dar nu am inteles foarte bine,juridic vorbind ,daca speta prezentata de mine se incadreaza in articolul 5.
va rog sa-mi dati un raspuns :da sau nu.
va multumesc!
1. Cand ati fost concediat ?

2. Orice articol prevazut in legislatie se aplica in anumite conditii . Dvs sustineti daca este aplicabil acest articol in cazul dvs , insa detalii nu ati dat despre situatia concreta .. in mesajul anterior am specificat pana cand era obligatorie plata unei o compensatii de cel putin un salariu lunar .. dupa aceasta data plata nu mai este obligatorie decat daca este prevazuta in ccm aplicabil angajatorului , in reg.intern al acestuia sau in c.i.m.

Alte discuții în legătură

Concediere motive obiective doriacristina doriacristina Buna ziua, In cazul intentiei de concediere a 4 angajati, din cauza problemelor economice ale firmei (intr-o companie formata din 40 de persoane, deci nu ne ... (vezi toată discuția)
Ccm la nivel aplicabil nrdumerire stan_iulia stan_iulia [b]Buna ziua, Lucrez la o societate al carei obiect de activitate este constructiile. Ne confruntam cu o situatie putin confuza ca sa o numesc asa e care eu ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva sau concediere individuala? reby reby Societatea la care lucrez are 11 angajati si a dispus desfiintarea unui numar de 5 posturi printre care si postul meu. Angajatorul pretinde ca este vorba de ... (vezi toată discuția)