avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1090 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere motive obiective
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere motive obiective

Buna ziua,

In cazul intentiei de concediere a 4 angajati, din cauza problemelor economice ale firmei (intr-o companie formata din 40 de persoane, deci nu ne incadram la concediere colectiva), as avea nevoie de cateva sfaturi, va rog. Sunt multe, stiu insa as aprecia tare mult ajutorul:

1. Nu gasesc nimic in codul muncii cu privire la criteriile de selectie a celor 4 alesi? Mai exista astfel de criterii in lege sau trebuie doar, la nevoie, sa pot sa justific alegerea?
Criteriile pe care le are angajatorul in vedere sunt legate de perfomanta angajatilor versus salariile acestora.
Performanta nu este f slaba, deci nu ar fi fost concediati intr-o situatie de stabilitate economica insa tinand cont de problemele finaciare recente, nu ne mai putem permite sa ii tinem decat pe cei mai buni.
Trebuie sa am in vedere altceva?

2. Pot renunta la preavizul de 20 zile, daca il platesc integral angajatilor?

3. Dupa noul cod al muncii, salariile compensatorii nu mai sunt o masura obligatorie ci o posibilitate, conform CCM la nivel de unitate?
Nu avem CCM la nivel de ramura iar la cel de unitate e prevazut un salariu compensatoriu.
Deci, oricum il vom acorda pe acesta insa ma intrebam daca mai exista o cerinta legala de care nu sunt constienta.

4. Sub ce articol pot incadra aceste concedieri? Art 65, al 1, CM?
Se considera si al 2, desfiintarea locurilor de munca daca mai raman inca 20 persoane in firma pe aceeiasi pozitie?

5. Cum trebuie sa dovedesc problemele financiare ale firmei? Contracte, bilant, etc?

Multumesc!!!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:16, 11 Iunie 2012
1. Criteriile avute in vedere pentru stabilirea ordinii de prioritate la concedierea individuala sau colectiva ar trebui sa fie prevazute in ccm aplicabil angajatorului sau in reg.intern al acestuia.

2. De renuntat la preaviz nu se poate renunta .. insa angajatorul poate dispune ca prezenta salareiatului concediat nu este necesara pe durata preavizului , fara a-i afecta drepturile salariale.

3. Intr-adevar, Copdul Muncii prevede posibilitatea si nu obligativitatea acordarii de salarii compensatorii ... acestea sunt acordate numai daca sunt prevazute in ccm aplicabil angajatorului sau in reg.intern al acestuia.

4. Temeiul de drept al incetarii este art.65 alin.1 C.mun.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz in perioada concediului de risc maternal Adav Adav Am o speta f. interesanta. Angajata unui S.R.L. primeste preaviz de desfacere a contractului de munca in perioada concediului de risc maternal. Avand in ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala in insolventa ionii ionii Societatea la care lucrez este in insolventa de aprox 4 luni,respectiv din luna septembrie 2010.incepand cu luna februarie 2011 administratorul judiciar a ... (vezi toată discuția)
Preaviz conform articolului nr 65 legea nr 53/2003 republicat ionutcn ionutcn Salut, tocmai am fost instiintat ca incepand cu data de astazi ca sunt in preaviz timp de 20 de zile dupa care urmeaza sa fiu concediat datorita unor probleme ... (vezi toată discuția)