Angajatorul are obligaţia sã asigure securitatea şi sãnãtatea salariaţilor în toate aspectele legate de muncã conform TITLUL V DIN CODUL MUNCII-Sanatatea si securitatea in munca.
"Art. 7. — Angajatorii sunt obligati sa asigure fondurile si conditiile efectuarii tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sanatatii lucratorilor, acestia nefiind implicati in niciun fel in costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale.
Art. 8. — (1) Serviciile medicale profilactice prin care se asigură supravegherea sănătății lucrătorilor sunt: examenul medical la angajarea în muncă, de adaptare, periodic, la reluarea activității, supraveghere specială și promovarea sănătății la locul de muncă.”
Legea 319/2006 precizeaza:
"Art. 5. — In sensul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatorul inteles:
a) lucrator — persoana angajata de catre un angajator, potrivit legii, inclusiv studentii, elevii in perioada efectuarii stagiului de practica, precum si ucenicii si alti participanti la procesul de munca, cu exceptia persoanelor care presteaza activitati casnice;"
Deci medicina muncii trebuie platitata de catre angajator.
Un lucrator bine informat e mai protejat.