avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 418 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Divergente administrator-presedinte
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Divergente administrator-presedinte


Buna ziua, Sunt administrator al unui bloc de 60 de apartamente de la 1 Septembrie 2011. In Adunarea Generala din 17 Septembrie 2011 au participat 21 de persoane, s-a votat Presedintele Asociatiei si s-au stabilit salariile pentru administrator si presedinte. Dupa o luna de zile pe 15 Octombrie comitetul executiv a convocat o noua sedinta din motiv ca A.G nu a intrunit nr de persoane de lege privind alegerea presedintelui. La aceasta Adunare au participat 26 de persoane si s-a ales tot aceasi persoana pentru functia de presedinte si s-au mai stabilit inca o data salariile administratorului si presedintelui.(acestea ramanand aceleasi ca si in sedinta anterioara) Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele probleme: 1. In data de 14 Ianuarie 2012 presedintele mi-a facut un referat in care mentioneaza ca in data de 17 Septembrie Adunarea Generala nu a fost statutara si sa mi se retina din salariu suma de 200 lei dansul considera ca a fost o marire, eu consider ca mi-am negociat salariu la acea A.G). 2. In acelasi referat precizeaza ca a disparut si o scara de la subsol, care o am eu pe P.V de inventar de la fostul administrator si ma obliga la plata acelei scari cu suma de 200 lei.( mentionez ca in acel subsol au acces mai multe persoane care au diferite obiecte pe la subsol si nu exista o boxa pt a se incuia separat ceea ce am pe inventar). Va rog sa-mi spuneti are dreptul sa conteste retroactiv A.G. di 17 Septembrie dupa 4 luni de zile pentru a mi se retine 200 lei din salariu pe luna Septembrie? Poate sa ma oblige la plata acelei scarii daca in acel subsol au acces mai multe persoane? Mai mentionez ca la acest bloc proprietarii nu au bunavointa sa participe la sedinte si s-ar fi intrunit foarte greu nr de 31 de persoane pentru ca sedinta sa fie statutara. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 21:50, 18 Ianuarie 2012
Haideti sa luam fiecare problema in parte, in primul rand cum se constituie o AG in mod legal:
Normă metodologică de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari


Art. 14. - (1) Proprietarii membri ai asociaţiei de proprietari se întrunesc în adunări generale ordinare sau extraordinare.
(4) Proprietarii trebuie anunţaţi, prin afişare la loc vizibil sau pe bază de tabel nominal convocator, asupra datei adunării generale a asociaţiei de proprietari cu cel puţin 7 zile înainte ca aceasta să aibă loc, inclusiv cu privire la ordinea de zi a adunării generale.
(5) Adunarea generală a asociaţiei de proprietari poate adopta hotărâri, dacă majoritatea proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari sunt prezenţi personal sau prin reprezentant legal. Dacă nu este întrunit cvorumul necesar de jumătate plus unu, adunarea va fi suspendată şi reconvocată în termen de maximum 10 zile de la data primei convocări. La adunarea generală reconvocată, dacă există dovada că toţi membrii asociaţiei de proprietari au fost convocaţi, hotărârile pot fi adoptate, indiferent de numărul membrilor prezenţi, prin votul majorităţii acestora. Dovezi ale convocării şi reconvocării constituie afişul de la avizier şi tabelul nominal convocator cu semnături.


In concluzie deciiziile unei AG sunt legale doar daca a fost respectat cvorumul. La a doua AG s-a intocmit tabel de convocare? daca nu exista dovada ca au fost convocati atunci si a doua AG nu poate lua hotarari. Daca a fost convocata conform legii (Desi aici este deja discutabil termenul de 10 zile) si a hotarat sa va "mareasca" salariul cu data de 1 Septembrie, atunci nu aveti de ce sa returnati banii, dar daca nu a fost specificat termenul atunci cred ca decizia intra in vigoare din data AG inscris pe procesul verbal.

Cat despre contestarea unei hotarari gasiti in Lege nr. 230 din 06/07/2007

Art. 26. - Dacă o hotărâre a adunării generale este contrară legii, statutului sau acordului de asociere a asociaţiei de proprietari ori este de natură să producă daune intereselor proprietarilor, aceştia pot ataca în justiţie respectiva hotărâre, în termen de 45 de zile de la adoptarea acesteia. Acţionarea în justiţie nu întrerupe executarea hotărârii decât în cazul în care instanţa dispune suspendarea acesteia.
Dovada convocarii nu este neaparat un tabel convocator, poate fi si afisul de la avizier, dupa cum se poate vedea din punctul (4)

(4) Proprietarii trebuie anunţaţi, prin afişare la loc vizibil sau pe bază de tabel nominal convocator, asupra datei adunării generale a asociaţiei de proprietari cu cel puţin 7 zile înainte ca aceasta să aibă loc, inclusiv cu privire la ordinea de zi a adunării generale.
Ultima modificare: Marți, 17 Ianuarie 2012
elga50, moderator
Au fost doua adunari generale la interval de o luna, asadar cea de-a doua nu este adunare recomvocata ci alta adunare. In sfarsit AG, prima, a doua au hotarat cate ceva. Nu a contestat nimeni pana acum din cate inteleg.
Prob;ema salariului administratorului nu era necesar sa fie stabilit de Adunarea generala. Dar daca asa s-a stabilit acolo e in regula.
Dar in lunile urmatoare nu s-a mai convocat adunarea generala si administratorul nu a avut de-aface cu alte adunari generale.
Administratorul are acum probleme cu presedintele sau poate si cu membrii comitetului. Nu este corect, indiferent de divergentele sau problemele pe care le aveti cu presedintele, sa va scada din salariu pentru ca acum 5 luni vi s-ar fi dat salariu mai mare.
Daca adaugam la acest episod si acea scara poate ca ar fi bine sa va dati demisia si sa-si caute alt administrator. Daca au inceput divergentele, acestea se vor accentua si-o sa fie tot mai greu sa lucrati in acea echipa. Iar "dragostea cu sila" de fapt are alta demnumire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturile proprietarilor tomasso tomasso In debutul adunarii generale un membru al asociatiei refuza sa semneze tabelul de prezenta motivand ca va semna la sfarsitul adunarii, imediat presedintele ... (vezi toată discuția)
Adunare generala extraordinara a proprietarilor tomasso tomasso La adunarea gen. extraordinara a propriet. convocata potrivit art.!4(3) din HG 1588/2007( de cel putin 20% din membrii propriet). avand ca obiect alegerea ... (vezi toată discuția)
Contestare adunare generala adrianpetrea adrianpetrea In urma adunarii generale reconvocata din 23.06.2015, un proprietar care nu locuieste in imobil, contesta adunarea generala, ca unul din apartamente nu a fost ... (vezi toată discuția)