In primul rand bine v-am gasit.
Am o intrebare legata de modalitatea de schimbare a actelor in urma divortului. Situatia mea este urmatoarea: am primul termen pentru divort pe data de 29 octombrie. Sunt despartita de sotul meu (inca actual) in fapt de 5 ani de zile. La pronuntarea hotararii de divort mi se va pune in vedere cel mai probabil sa-mi reiau numele de fata. In acesti 5 ani de cand sunt despartita am cunoscut pe altcineva si cel mai probabil ma voi recasatori. Intrebarea mea de fapt este daca va trebui sa trec prin schimbarea actelor de 2 ori sau dupa pronuntarea divortului pot sta cu buletinul vechi pana cand ma recasatoresc ca sa il schimb doar o singura data.
Va multumesc anticipat.
Se pare ca acest subiect este destul de interesant.
La mine insa a mai aparut o "mica" problema. Nu stiu in ce masura poate fi rezolvata sau daca exista o rezolvare.
Pe data de 17 Ianuarie imi expira cartea de identitate. Hotararea Definitiva si irevocabila nu a iesit inca si nu am inca cel putin o luna de la data sedintei in care s-a dat dosarul meu "in pronuntare" Certificatul de casatorie in original a fost depus odata cu dosarul la tribunal cand am initiat divortul. Cum fac eu sa schimb cartea de identitate in situatia asta fara sa am nici un act original.
O alta enormitate a codului familiei este si faptul ca dupa pronutarea Hotararii definitive trebuie ca fostul sot sa semneze hotararea prin aceasta renuntand la dreptul de a ataca sentinta, drept urmare devenind "hotarare definitiva si IREVOCABILA". De ce oare trebuie sa fie atat de complicat?
Oricum astept un sfat daca exista vreunul vis-a-vis de situatia cu actul de identitate. Chiar nu mi se pare normal mai ales ca sunt pasibila si de amenda de la biroul de evidenta a populatiei pentru expirarea CI.
Nu trebuie sa va faceti atatea probleme. Puteti schimba buletinul dupa ce ramane definitiva hotararea si nu veti primi automat amenda. In plus aveti si motivatie pentru intarzierea preshimbarii.
Carte provizorie de identitate. Copie xerox a certificatului de casatorie, eventual legalizat de grefa instantei, certificat de grefa pentru dosarul pe rol...
Se rezolva...
In rest, nu zice Codul familiei asa ceva, e stupid, confundati niste lucruri explicate de avocatul dv. Nici nu trebuie sa treaca 30 de zile de la data sedintei... Nu conteaza sedinta...
Sotul dv. poate renunta la calea de atac printr-o hartie, nicidecum nu mazgaleste sotul hotararea de divort, ca nu v-o mai legalizeaza nimeni mazgalita... Iar lucrul acesta este o posibilitate si nu o obligatie, ca dv. ati spus ca trebuie. Nu, nu trebuie, dar in cazul in care va grabiti, va ajuta. Caci nu mai asteptati 30 de zile de la comunicare.
Faceti cerere de urgentare a redactarii, depuneti copie CI pentru motivarea urgentei... Nu e musai sa aiba vreun efect, dar incercarea moarte n-are.
Nu ne-ati spus daca va schimbati numele in urma divortului au ba, e important.
Iar CI se face in baza actului de nastere, pe acesta sigur il aveti.
Ati fost la Evidenta populatiei, ce v-au spus? Depuneti ce acte aveti pentru CI, in rest puteti folosi asta ca motivatie pentru contestarea eventualei amenzi, desi, daca vorbiti cu ei ma indoiesc sa va amendeze.
In plus, in functie de judecatorie, poate dura si jumatate de an redactarea hotararii, asa incat, mai bine va faceti un alt act de identitate. Ca nu e capat de lume ca timp consumat.
Stiu ca e incomod, dar nici sa va consumati atat pentru asta, cum spunea si colega mai sus.
Bafta!
Atata vreme cat sentinta de divort nu e definitiva si irevocabila persoana ramane casatorita, ca statut civil...
Deci isi poate face un act de identitate cu datele existente in momentul depunerii cererii.
Am si eu o intrebare: asa e procedura, sa se retina certificatul de casatorie in original in momentul in care se incepe divortul?
E mai costisitor sa-ti faci o carte de identitate provizorie... La o adica persoana care divorteaza poate sa mearga la Starea Civila unde s-a casatorit si sa ceara un alt certificat de casatorie. Asa ca-si poate face o carte de identitate.
Daca nu dureaza foarte mult pana sentinta devine definitiva si irevocabila poate sa-si faca direct carte de identitate cu datele rezultate in urma divortului. Pentru cei de la Evidenta Populatiei va fi vizibil motivul pentru care ati intarziat cu schimbarea actului de identitate, cred ca nu va vor sanctiona. Numai sa nu fie prea mare perioada dintre expirarea actului si data la care veti depune cererea pentru un nou act de identitate.
Dupa informatiile pe care le-ati furnizat cred ca mai bine va faceti o carte de identitate ca urmare a expirarii actului de identitate detinut, la dosar depunand certificatul de nastere si cel de casatorie(plus celelalte acte cerute de lege pentru dovada adresei de domiciliu), urmand ca in momentul in care hotararea de divort ramane definitiva si irevocabila sa va schimbati actul de identitate(asta in situatia in care va schimbati numele,daca nu-l schimbati nu mai e cazul sa va faceti un alt act de identitate).
Carte identitate
achmeia
Buna ziua!
Sunt divortata de 4 ani iar in urma divortului copilul minor mi-a fost incredintat.
De curand a implinit 14 ani si urmeaza sa-si faca ... (vezi toată discuția)