Am cumparat o masina in 2009, iar acum am depus cererea de recuperare a diferentei conform noii legi din 2012. As vrea sa va intreb daca, dupa toate acestea, mai am sansa sa recuperez si cei 75% ramasi nerecuperati, incasati ilegal de catre stat. Asta bineinteles prin actionarea statului in instanta. Va multumesc.
Nu toti cei care au inmatriculat masini de la 1 iulie 2008 au de primit bani inapoi, iar procentul nu este de 25% pentru toata lumea, ci aceasta e valoarea maxima.
Cei care au inmatriculat masini Euro 5 si cei cu autovehicule Euro 1, 2, 3, 4 si non-euro sub 1200 de centimetri cubi nu au de recuperat nimic.
Proprietarii de autoturisme trebuie sa mai stie ca nu vor recupera toti 25%, se poate ca procentul sa fie de 20% in unele cazuri sau 5%",
Formula de calcul poate fi consultata pe site-ul Administratiei Fondului de Mediu si astfel, cetatenii pot afla daca au bani de recuperat pentru a nu face un drum inutil la administratiile financiare.
Dupa ce fiecare isi calculeaza daca are ceva de recuperat, trebuie sa mearga apoi la administratia financiara unde este inregistrat ca platitor de taxe pentru a depune o cerere tip si actele necesare pentru restituirea banilor.
Actele solicitate sunt urmatoarele:
-documentul doveditor al platii taxei pe poluare/ taxei speciale pentru autoturisme (chitanta fiscala/ordinul de plata si extrasul de cont),
- copia cartii de identitate a vehiculului
- a certificatului de inmatriculare, cu prezentarea in original a acestora.
Solicitantii vor mai indica modalitatea in care doresc sa primeasca banii - numerar sau prin cont bancar.
Procesarea cererilor dureaza pana la 45 de zile, iar plata se face pana la expirarea acestui termen. Cei care nu doresc sa primeasca banii direct in contul pe care il vor indica autoritatilor, vor fi nevoiti sa se deplaseze la ghiseul unitatii Trezoreriei Statului.
Da, eu am de recuperat conform noii legi, am si depus deja cererea la AFM cu documentele necesare anexe. Cererea am depus-o pe data de 16 ianuarie 2012, insa nu pot sa ma multumesc cu atat, deci am de gand sa dau statul in judecata pentru restul banilor. Insa nu stiu daca mai pot face asta cu sanse de reusita.
Eu as merge pe varianta recuperarii integrale prin instanta deoarece s-a platit taxa conf. OU 50/2008 care s-a demonstrat ca a fost neconstitionala si contrara dreptului comunitar si numai daca totusi nu as reusi in instanta as solicita diferenta de la ANAF. Parerea mea este ca art. 12 din Legea 9/2012 este neconstitutional deoarece retroactiveaza. Raportului juridic care a avut loc in 2009 i se aplica OU 50/2008...parerea mea.