avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1724 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Cum se calculeaza termenul de 15 zile de formulare a ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Cum se calculeaza termenul de 15 zile de formulare a unei plangeri contraventionale?

vreau sa stiu exact,argumentat cu articol din codul de procedura civila -alte legi,spete - daca cele 15 zile pentru a depune contestatie la procesul verbal de contraventie sunt zile calendaristice sau zile lucratoare.exceptiile in amandoua cazurile sunt sarbatorile legale.va multumesc.cu stima
Cel mai recent răspuns: kripteya , utilizator 09:34, 18 Ianuarie 2012
Acolo unde nu se specifica, se calculeaza pe zile libere (asta inseamna ca prima si ultima zi nu se ia in calcul).
Art. 101 si urm Cod Procedura Civila.
poate n am fost clar.daca eu azi am primit procesul verbal am la dispozitie 15 zile,incepand de maine sa l contest.in cele 15 zile includ si zilelele libere( prin asta inteleg sambata si duminica) sau doar zilele lucratoare n general (luni-vineri)?multumesc
Potrivit art. 47 din OG nr. 2/2001, dispozitiile acestui act normativ se completeaza cu dispozitiile Codului de procedura civila. Conform art. 101, alin. (1) Cod procedura civila, termenele se calculeaza pe zile libere, neintrand in calcul nici ziua in care a inceput termenul, nici ziua in care acesta s-a sfarsit. Deci termenul de specialitate corect este zile libere, nu zile calendaristice, lucratoare sau mai stiu eu cum.

In termenul pe zile libere, asa cum rezulta si din prevederile art. 101, alin. (1) Cod procedura civila, nu intra in calcul prima si ultima zi. De aici deducem, in mod logic, ca restul zilelor sunt avute in vedere la calcularea acestui termen. Daca ati primit un proces verbal de contraventie in data de 17.01.2012, ultima zi in care puteti sa depuneti plangerea contraventionala la instanta este 02.02.2012.
mersi pentru raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tardiv sau nu? alin2106 alin2106 Am primit un p-v pe 6 iunie. Am avut termen 15 zile pt contestatie. Am depus-o pe 25 iunie. E tardiv sau nu? De ce? (vezi toată discuția)
Termen introducere plangere contraventionala condamnante condamnante Bună ziua. La data de 26.11.2012 s-a constatat o contravenţie. S-a încheiat un proces verbal, care a ajuns la persoana sancţionată la data de 11.12.2012. ... (vezi toată discuția)
Termenele in contencios administrativ dorae dorae Imi poate spune cineva cum se calculeaza termenele in contencios: pe zile calendaristice sau pe zile lucratoare (conf CPC)? As avea nevoi si de un text care ... (vezi toată discuția)