avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 917 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... ordin de scoatere de sub urmarire penala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

ordin de scoatere de sub urmarire penala

Buna ziua,
as dori sa expun un caz si doresc sa cer un sfat si anume:
dupa trei ani un procurur scoate de sub urmarire penala un individ dupa ce constata ca a facut fals in acte publice si uz de fals; ii da o amenda de 1000 lei si atat.
Cum pot ataca acest ordin al procurorului pentru ca problema mea nu a fost rezolvata. Noi am avut de suferit de pe urma acestui fals.
Multumiri
Cel mai recent răspuns: carmen_itrsv , utilizator 10:46, 22 Ianuarie 2012
Plangerea in instanta are un termen de depunere?
Daca si procurorul ierarhic superior mentine scoaterea de sub urmarire atunci faceti plangere la instanta tot in termen de 20 de zile de la comunicare.
Pt repararea prejudiciului trebuie sa inaintati o actiune in instanta civila, iar recuperarea prejudiciului depinde de motivul pt care s-a dat scoaterea. Pe ce litera din art 10 C.pr.pen. s-a dat scoaterea, pe b^1?
Art. 278 indice 1 c.proc.pen.
Plângerea în faţa judecătorului împotriva rezoluţiilor sau ordonanţelor procurorului de netrimitere în judecată.
După respingerea plângerii făcute conform art. 275–278 împotriva rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale sau a ordonanţei ori, după caz, a rezoluţiei de clasare, de scoatere de sub urmărire penală sau de încetare a urmăririi penale, date de procuror, persoana vătămată, precum şi orice alte persoane ale căror interese legitime sunt vătămate pot face plângere, în termen de 20 de zile de la data comunicării de către procuror a modului de rezolvare, potrivit art. 277 şi 278, la judecătorul de la instanţa căreia i-ar reveni, potrivit legii, competenţa să judece cauza în primă instanţă. .Plângerea poate fi făcută şi împotriva dispoziţiei de netrimitere în judecată cuprinse în rechizitoriu.

În cazul în care prim-procurorul parchetului sau, după caz, procurorul general al parchetului de pe lângă curtea de apel, procurorul şef de secţie al Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ori procurorul ierarhic superior nu a soluţionat plângerea în termenul prevăzut în art. 277, termenul prevăzut în alin. 1 curge de la data expirării termenului iniţial de 20 de zile.

Art. 277 c.proc.pen.
Termenul de rezolvare
Procurorul este obligat să rezolve plângerea în termen de cel mult 20 de zile de la primire şi să comunice de îndată persoanei care a făcut plângerea modul în care a fost rezolvată.
Si daca prim procurorul nu-mi raspunde in termen de 20 de zile la plangere, nu decad din termen pentru a ma adresa instantei? intreb acest lucru ptr ca trei ani am asteptat acest verdict...
da e vorba de art. 11 pct. 2, lit b si art.10 C, lit b1
Procurorul ierarhic superior are obligatia sa va raspunda in termen de 20 de zile de la primirea plangerii dvs, dupa cele 20 de zile, daca nu ati primit raspunsul curge un nou termen de inca 20 de zile in care puteti face plangere la instanta, termen aratat mai sus de doamna simonette.

In situatia in care si instanta mentine ordonanta de scoatere, pt recuperarea prejudiciului puteti sa va duceti cu incredere in instanta civila datorita faptului ca ordonanta procurorului a confirmat ca fapta exista si este savarsita de persoana respectiva dar ii lipseste pericolul social pt a deveni infractiune. Scoaterea pe b^1 constituie un avantaj pt dvs in recuperarea prejudiciului.
Ultima modificare: Marți, 17 Ianuarie 2012
ContSters178374, utilizator

Alte discuții în legătură

Procurorul ierarhic are termen? danaa1 danaa1 Buna seara, Apelez din nou la voi stimati forumisti,pentru a ma ajuta cu explicatia legilor. Situatia este in felul urmator: 1) Depun o plangere la ... (vezi toată discuția)
Contestarea solutiei de nup data de catre procurorul de caz martalogu1971 martalogu1971 Care este procedura in cazul solutiei de NUP? Se poate face contestatie la instanta fara a trece prin etapa prim-procurorului ? (vezi toată discuția)
Plangere impotriva rezolutiei - petent, cale de urmat lonley-wolf lonley-wolf Am primit o rezolutie de NUP iar in comunicare mi se spune ca daca sunt nemultumit de solutie pot formula plangere impotriva acesteia conform art. 278 alin 3 ... (vezi toată discuția)