avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Obligativitatea inscrierii CNP-ului unei persoane ...
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Obligativitatea inscrierii CNP-ului unei persoane fizice pe o chitanta????

De curand, ANCPI a introdus un soft de incasare pe baza de chitanta emisa automat de sistem. Orice cerere a unei persoane particulare trebuie insotita de declararea CNP-ului, altfel aceasta nu poate fi procesata. Sistemul genereaza automat chitanta, pe care este trecut CNP-ul solicitantului. ANCPI si structurile subordonate (utilizatorii softului) sunt autorizate sa prelucreze si sa stocheze date cu caracter personal, in sensul Legii 677/2001, privind protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date. Insa, chitanta eliberata, document care contine, pe langa numele si prenumele solicitantului si CNP-ul acestuia, este un document instrainat de institutia abilitata sa opereze cu date personale, asupra caruia nu mai are control, si caruia nu-i mai poate asigura protectia informatiei cuprinse. Avand in vedere ca legislatia fiscala in vigoare nu prevede completarea CNP-ului platitorului pe o chitanta, va rog sa analizati aceasta speta si sa constatati daca procedeul este legal sau nu.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: lupul905 , utilizator 20:07, 22 Ianuarie 2012
Afirmatia "chitanta este un document instrainat asupra caruia nu mai are controlul si caruia nu-i mai poate asigura protectia informatiei cuprinse" este ADEVARATA/FALSA.
Chitanta se elibereaza solicitantului si nu se utilizeaza decit de catre acesta, fiind davada platii c/v serviciului solicitat prin CEREREA depusa.
In rest in sistemul integrat al ANCPI chitanta cu un CNP oarecare nu mai este identificabila decit prin solicitarea/accesul AUTORIZAT in baza de date ANCPI, ceea ce trebuie sa urmeze procedurile legale.
Culegerea de date de identificare a platitorului este o practica curenta in procedura de completare a CHITANTELOR nu numai la ANCPI ci si la oricare ghiseu bancar ori ANAF, Primarie s.a.m.d.
Ultima modificare: Joi, 19 Ianuarie 2012
Adriantot, moderator
Daca legislatia in vigoare nu prevede completarea CNP-ului pe formularul cod 14-4-1, chitanta, intreb: Poate refuza angajatul ANCPI sa preia cererea solicitantului daca acesta nu doreste completarea CNP-ului? V-as ruga sa raspundeti la intrebare, din punct de vedere legal, nu al tendintelor in materie.
Pai stai putin.Chitanta nu ti-a fost tie eliberata? Vrei sa o instrainezi? E treaba ta daca o instrainezi cu CNP-ul pe ea. Eu inteleg ca acea chitanta ti- fost tie data tie si ca atare o pastrezi cum crezi de cuviinta pentru a-ti proteja datele personale
Acum nu incercam sa facem o lege, sa vedem cine ce raspundere are vis-a-vis de protectia datelor cu caracter personal. Eu intreb, si va rog sa intelegeti intrebarea: Eu, cetatean liber, client, pot refuza a declara CNP-ul, atata timp cat acest element nu e prevazut a se completa pe o amarata de chitanta? Daca refuz, institutia statului, in speta ANCPI, imi poate refuza o cerere de solicitare informatii? Nu conteaza ce fac cu chitanta, ii dau foc, o rup bucati, o public in monitorul oficial, nu conteaza. Eu intreb daca aceasta practica e legala, sau suntem obligati sa ne supunem doar unor norme interne, instituite dupa cum doarme unul sau altul, factori de decizie, noaptea. Adica, maine, de exemplu, ma trezesc in fata unui ghiseu al statului roman si functionarul nu vrea sa-mi inregistreze cererea daca am ochii albastrii, ca asa a vrut unul "de sus" si a facut un soft care nu permite inregistrarea unei cereri solicitate de o persoana cu ochi albastri. Intelegeti ce vreau sa aflu? Am exagerat putin pentru a scoate in evidenta ce ma intereseaza, de fapt. As fi foarte multumit daca as primi raspuns de la un avocat/jurist. Multumesc!
Exista Noile reguli privind prelucrarea datelor personale sunt cuprinse in de Decizia ANSPDCP nr. 132/2011, publicata in Monitorul Oficial nr. 929, din 28 decembrie 2011. Ele vor intra in vigoare la 30 de zile de la momentul publicarii, deci in 27 ianuarie 2012.Colectarea si prelucrarea acestor date, inclusiv dezvaluirea acestora, prin efectuarea si retinerea de copii de pe cartea de identitate sau de pe documente care le contin, sunt interzise, precizeaza actul normativ. Concluzionez deci ca nu prea este ok, decat daca se prezuma acordul dvs. Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este corect sa se ceara cnp in procesul de recensamant? alinutza9 alinutza9 Este corect sa se ceara CNP in procesul de recensamant? Exista o lege care sa interzica acest lucru? Sau macar exista o hotarare in care sa se specifice ca ... (vezi toată discuția)
Doresc să implementez pontajul pe bază de amprentă pentru angajați, în condiții de legalitate. ce măsuri trebuie să iau? victor.n victor.n Buna ziua, Doresc sa implementez pontajul pe baza de amprenta pentru angajati, in conditii de legalitate. Deseori angajatii isi dau cartela unul altuia si ... (vezi toată discuția)
Date cu caracter personal - asociatia de proprietari RoxanaPF RoxanaPF Buna ziua! Asociatia de proprietari a blocului in care locuiesc a solicitat, printr-o hartie afisata la avizier, ca toti locatarii blocului (proprietari, ... (vezi toată discuția)