avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum intru in posesia sumei castigate in instanta daca ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum intru in posesia sumei castigate in instanta daca la momentul castigarii procesului nu mai eram salariata?

Pana la data de 7 iulie 2011, cand am fost disponibilizata, am fost salariata unei societati de transport feroviar. Pana la acea data s-a actionat in instanta societatea pentru neplata unor drepturi salariale cuvenite conform contractului colectiv de munca. In data de 01.09.2011 se da castig de cauza cu sentinta definitiva in procesul intentat.
Nefiind informata despre castigarea procesului decat la data de 16.01.2012 nu stiu care este modalitatea de a intra in posesia sumelor cuvenite. Ar trebui sa ne anunte cineva, intrucat in situatia mea se afla inca 34 de persoane, sau trebuie sa apelam la executare silita? Mentionez ca sentinta se afla la unitatea de la care am fost concediata. Avea cineva obligatia de a ne informa cu privire la finalitatea procesului? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Diegutza , utilizator 09:41, 18 Ianuarie 2012
Daca fostul angajator nu va plati de buna-voie, va trebui sa apelati la serviciile unui executor judectoresc.
Asta presupune sa asteptam cu pacienta sa ne anunte angajatorul? Salariatii actuali vor primi banii cuveniti in transe. La fel se pune problema si la cei disponibilizati?
Prima data se depune o cerere la angajator in care solicitati executarea hotararii judecatoresti. Este obligatoriu.De la notificarea dvs.in termen de 15 zile firma este obligata sa va plateasca salariile.Daca nu primiti niciun raspus veti trimite cererile dvs.prin executor judecatoresc sa aveti dovada ca a primit cererea dvs.
Daca nici dupa aceste demersuri nu va achita salariile puteti deschide proces penal impotriva angajatorului ,(patronului),pentru neexecutarea unei hot.judecatorest privind salariile.Este un articol in Noul cod al muncii in acest sens.Neexecutarea unei hot judecatoreasca privind plata salariilor este infractiune si se pedepseste cu inchisoare sau cu amenda. Nu va lasati!
In primul rand, ar trebui sa obtineti o copie legalizata de pe hotararea judecatoreasca irevocabila ..
In al doilea rand, dupa obtinerea acesteia, formulati o cerere catre angajator pentru a pune in executare aceasta hotarare..
In al treilea rand, dupa trecerea unei perioade de 15 zile de la data cererii in cazul in care acesta nu achita sumele de bani va puteti adresa parchetului sau politiei cu o plangere penala pentru savarsirea infrcatiunii prevazute de art.261 C.mun. De asemenea, puteti apela la un executor judecatoresc si sa-i solicitati punerea in executare a hotararii respective.
Am si eu o nelamurire .Daca pe parcursul cercetarii penale a administratorului pentru neexecutarea hotararii judecatoresti, firma(debitorul) cere deschiderea insolventei:

"De la data deschiderii procedurii se suspendă de drept toate acţiunile judiciare, extrajudiciare sau măsurile de executare silită pentru realizarea creanţelor asupra debitorului sau bunurilor sale"

Intrebarea mea este se va suspenda si procesul penal care este impotriva angajatorului(persoana fizica) sau doar procesele care sunt impotriva debitorului ,adica a firmei

Va multumesc

Alte discuții în legătură

Nerespectarea hotararii definitive OlDumitra OlDumitra Doua intrebari : 1. in urma unui proces cu o institutie am castigat la Curtea de Apel in anul 2012. Deşi Decizia definitiva si irevocabila este dată în ... (vezi toată discuția)
temei legal pentru o actiune cu solicitare despagubiri pentru neexecutarea unei sentinte judecatoresti definitive si executorii bughi69 bughi69 Buna ziua In primul rand as vrea sa va impartasesc ca inainte sa mi se intample nu credeam vreo data ca, la noi, invocand totdeauna la statul de drept ca o ... (vezi toată discuția)
Am castigat un proces cu institutia in care am lucrat si am fost concediata abuziv. meia 72 meia 72 Am castigat procesul cu o sentinta definitiva si irevocabila.Pe prima sentinta data de Tribunal, onorariul avocatial nu doresc nu vor sa mi-l restituie, doar ... (vezi toată discuția)