avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Temei legal pentru o actiune cu solicitare ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Temei legal pentru o actiune cu solicitare despagubiri pentru neexecutarea unei sentinte judecatoresti definitive si executorii

Buna ziua
In primul rand as vrea sa va impartasesc ca inainte sa mi se intample nu credeam vreo data ca, la noi, invocand totdeauna la statul de drept ca o institutie publica sa nu respecte o hotarare judecatoreasca executorie de drept.
Pe scurt: am castigat suspendarea deciziei de concediere iar institutia refuza sa puna in aplicare sentinta.
Pentru acesata vreau sa actionez in instanta institutia pentru penalitati de la cererea de reintegrare.
Daca ma poate ajuta careva cu temeiul legal?
Va multumesc frumos !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:07, 6 Septembrie 2012
faceti plangere penala pentru neexecutarea hotararii judecatoresti
Va multumesc.
Dar daca nu va deranjez ce urmari poate avea, in interesul meu, plangerea penala ?
Cu recunostinta!
In primul rand, angajatorului i se va deschide un dosar penal , iar daca va fi gasit vinovat i se va inscrie in cazierul judiciar condamnarea...
In al doilea rand, in timpul procesului penal va puteti constitui parte civila.
In al teilea rand, este posibil ca angajatorul sa puna in executare hotararea judecatoareasca cand va vedea ca s-a formulat plangere penala.
Am facut plangere penala, dar stupoare, s-a dat NUP.
Am ramas pur si simplu incremenit. Nu pot sa cred nici acum ca un procuror poate da NUP pentru neexecutarea unei sentinte definitive, executorii de drept.
Acum nici nu stiu ce sa cred, se poate refuza sa puna in aplicare sentinta, lucru de drept judecat. Se poate pune in discutie asa ceva?
Eu inca refuz sa cred ca intr-un stat de drept unde domneste legea se poate intampla asa ceva ?
Va rog, mai dati-mi o cale, ceva?
Va multumesc
Art. 278 indice 1 C.proc.pen.
Plângerea în faţa judecătorului împotriva rezoluţiilor sau ordonanţelor procurorului de netrimitere în judecatăDupă respingerea plângerii făcute conform art. 275–278 împotriva rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale sau a ordonanţei ori, după caz, a rezoluţiei de clasare, de scoatere de sub urmărire penală sau de încetare a urmăririi penale, date de procuror, persoana vătămată, precum şi orice alte persoane ale căror interese legitime sunt vătămate pot face plângere, în termen de 20 de zile de la data comunicării de către procuror a modului de rezolvare, potrivit art. 277 şi 278, la judecătorul de la instanţa căreia i-ar reveni, potrivit legii, competenţa să judece cauza în primă instanţă. Plângerea poate fi făcută şi împotriva dispoziţiei de netrimitere în judecată cuprinse în rechizitoriu.
...

Asadar, formulati Plangere impotriva ordonantei procurorului .

Alte discuții în legătură

Punere în executare hotãrâre judecãtoreascã în materia dreptului muncii a_mira a_mira A fost admisă de către instanţa de fond contestaţia formulată împotriva deciziei de concediere, dispunându-se reintegrarea salariatului şi plata ... (vezi toată discuția)
Concediere abuziva, recurs castigat, ce urmeaza? Adrian Lazarescu Adrian Lazarescu Buna ziua, Va rog respectuos, daca doriti sa ma ajutati cu niste lamuriri si eventual niste sfaturi referitor la urmatoarea situatie in care ma aflu: Am ... (vezi toată discuția)
Art. 261 din codul muncii arhontele arhontele Art. 261. Neexecutarea unei hotărâri judecătoreşti definitive privind plata salariilor în termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate ... (vezi toată discuția)