avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... punere în executare hotãrâre judecãtoreascã în ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

punere în executare hotãrâre judecãtoreascã în materia dreptului muncii

A fost admisă de către instanţa de fond contestaţia formulată împotriva deciziei de concediere, dispunându-se reintegrarea salariatului şi plata drepturilor salariale de la data emiterii deciziei până la reintegrarea efectivă. În termen legal, angajatorul declară recurs, dar in aceeaşi zi emite si adresă către angajat ca în termen de 15 zile să se prezinte la sediul societăţii pentru punerea în executare a hotărârii atacate de ea.
Care este poziţia pe care trebuie sa o adopte angajatul? Ar putea refuza la acest moment reintegrarea pe motiv că hotărârea a fost atacată de chiar societatea angajatoare, ceea ce denotă faptul că nu achiesează la dispoziţiile pe care le cuprinde? Ce efect ar avea o astfel de poziţie a angajatului în derularea ulterioară a procesului? (La acest moment nu s-a stabilit încă termenul de judecare a recursului, iar angajatul mai are la dispoziţie 3 zile să răspundă angajatorului cu privire la solicitarea acestuia de a se prezenta la sediu în vederea reangajării).
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:11, 29 Ianuarie 2013
Daca refuza, atunci va putea fi pontat absent nemotivat si urmarea ar putea fi desfacerea disciplinara a c.i.m.
Multumesc de opinie! Speta este insa mai complexa.
Lucrurile stau cam asa: in anul 2011 angajatul a fost concediat pe motiv de reorganizare a societatii. A atacat in instanta decizia de concediere si in 2012, a castigat atat la fond, dar si recursul declarat de societate. A facut cerere de reintegrare, s-a prezentat la munca, dar angajatorul, prin seful direct si persoana desemnata i-au adus la cunostinta ca nu au ce sa-i sa dea de munca, pentru ca postul a fost desfiintat, putand veni la munca, dar nu va lucra ceva, ca nu se poate "dragoste cu sila". Angajatul a facut plangere la ITM şi la parchet cu privire la faptul ca i se incalca dreptul la munca, iar aceasta modalitate de punere in executare a hotararii judecatoresti echivalează, in fapt, cu o neexecutare a acesteia. Pentru a nu creea alte conflicte a solicitat concediul de odihna aferent anului 2011, care i-a fost aprobat, fara insa a fi informat cate zile are de efectuat. Aici mai urmeaza o serie de magarii facute de angajator, cert e ca, i s-a emis o noua decizie de concediere pentru absenţe nemotivate. Impotriva acestei decizii de concediere, angajatul a formulat contestaţie, care a fost admisa de instanta de fond. In aceeasi zi cand angajatorul a formulat recurs, angajatul a fost invitat sa se prezinte la serviciu.
Parerea angajatului e aceea ca, de vreme ce angajatorul a declarat recurs, acesta nu a achiesat la dispozitiile hotararii, dar prin aceasta invitatie de "reintegrare" se doreste evitarea de a fi chemat sa raspunda penal pentru neexecutarea hotararii date, care este executorie de drept.
In atare situatie, refuzul angajatului de a se prezenta in acest termen de 15 zile, avand in vedere ca sentinta data nu este si irevocabila, existand riscul de a fi admis recursul, nu apare ca justificat?

Este dreptul angajatorului de a pune in executare de bunavoie hotararea instantei de judecata .. prin urmare, nu vad care ar fi impedimentul pentru care este ar fi considerat justificat refuzul angjaatului de a se prezenta la munca.

Daca s-a pus in executare hotararea instantei , atunci salariatl este obligat sa vina la munca incepand cu data mentionata in decizia respectiva.
În cazul admiterii apelului societăţii angajatoare in calea de atac, situatia s-ar complica si mai mult. Angajatul ar fi nevoit sa restituie sumele de bani care i se vor plati, iar asta inseamna alte procese, alti nervi mancati...
Intr-adevar, asa este ... insa este dreptul angajatorului de a exercita calea de atac a recursului, dar si de a pune in executare de bunavoie hotararea primei instante.

Alte discuții în legătură

Reintegrarea in munca - situatia putin atipica.rog opinii. RobinHood RobinHood Buna ziua. Am mai multe intrebari in privinta procedurii de reintegrare a unor salariati care au castigat, in prima instanta , procesul (urmeaza ... (vezi toată discuția)
Absente nemotivate in perioada de recurs ( 10 zile) am fost in concediu de crestere copil 2 ani , dupa revenirea mea in societate sa desfacut contractul de munca pe motivul reorganizarii societatii. Din diverse ... (vezi toată discuția)
Reintegrare efectiva anna2000 anna2000 buna ziua hotararea tribunalului anuleaza decizia de desfacere a contractului de munca, repune partile in situatia anetrioaa iar anagatorul trebuie sa ... (vezi toată discuția)