Buna ziua.
Am mai multe intrebari in privinta procedurii de reintegrare a unor salariati care au castigat, in prima instanta , procesul (urmeaza recursul), in urma unui proces de concediere colectiva. Sentinta a fost comunicata la angajator pe 15.02.2012. De atunci si pana in acest moment, salariatii nu au facut nici un demers privind reintegrarea. Angajatorul a trimis, totusi, o comunicare privind prezentarea la locul de munca (cu data de 27.02.2012). Intrebari:
a) salariatii se pot considera "absenti nemotivati" din data de 15.02.2012 si pana azi, presupunand ca instanta le-a comunicat si acestora sentinta?
b) intre timp, angajatorul s-a transformat din sucursala fara personalitate juridica in societate comerciala pe actiuni, cu sediu social; pentru restul salariatilor s-au facut contracte individuale de munca noi, cu data de 01.02.2012; pentru salariatii concediati in ianuarie 2011 si pentru care urmeaza reintegrarea, se vor face CIM-uri noi? Cu ce data? Cu data reintegrarii efective?;
c) este obligatorie o decizie de reintegrare din partea angajatorului ?
d) salariatii au primit plati compensatorii consistente dar instanta nu s-a pronuntat asupra acestora; se pot compensa salariile ce se vor plati aferente perioadei dintre momentul disponibilizarii pana la reintegrarea efectiva, cu ajutorul de concediere, fara alte formalitati? Precizez va instanta a dispus anularea deciziilor de concediere iar platile compensatorii au fost stabilitate tocmai in baza deciziilor anulate;
e) angajatorul este obligat sa reintegreze salariatul in acelasi loc de munca sau e suficient sa ii pastreze postul/incadrarea si nivelul veniturilor?;
f) daca salariatii reintegrabili nu dau curs invitatiei angajatorului de a se prezenta la locul de munca pentru formalitatile de reangajare, ce se poate face?
Deocamdata ma opresc aici cu intrebarile.
Multumesc mult, pentru orice raspunsuri.
1. Punerea in executare a unei hotarari judecatoresti se poate face vsi de bunavoie din partea angajatorului .. in speta, daca acesta a trimis salariatilor o comunicare privind prezentarea la locul de munca, inseamna ca a dispus reintegrarea acestora ... neprezentarea la munca a salariatilor denota faptul ca acestia pot fi pontati absenti nemotivati.
2. Schimbarea regimului juridic al angajatorului nu este motiv de incetare a raporturlor de munca si nici de incheoerea altora noi in locul celor vechi.
3. Da, angajatorul trebuie sa emita o decizie de reintegrare avand la baza hot.jud. pronuntata.
4. Salariile compensatorii primite se pot compensa cu drepturile salariale pe care urmeaza sa le primeasca salariatii ca urmare a anularii deciziei de concediere si a reintegrarii acestora ... se poate incheia un acord intre angajator si salaiati in acest sens.
5. Potrivit principiului de drept restitutio in integrum, reintegrare are loc în funcţia deţinută anterior .. daca nu mai este posibil acest lucru, sunt de parere ca reintegrarea salariatului concediat nelegal se poate face si într-o funcţie similară.
6. Daca salariatii respectivi nu dau curs invitatiei angajatorului de a se prezenta la locul de munca , atunci acesia pot fi ponta absenti nemotivati si in urma cercetarii disciplinare prealabile pot fi sanctionai disciplinar ... insa pentru a se ajunge la aceasta procedura este obligatorie comunicare deciziei de reintegrare.