avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Onorariu de succes solicitat dupa judecarea cauzei - ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Onorariu de succes solicitat dupa judecarea cauzei - somatie de plata!!!

Buna seara.
Reprezint o societate, care este debitoare intr-un litigiu in care creditoarea şi-a întemeiat acţiunea pe dispoziţiile OUG 119/2007.
Actiunea i-a fost admisa, clientul meu a fost obligat la plata unei sume de bani, onorariul avocatului in aceasta faza a fost de 1.000 lei.
Am formulat o cerere in anulare care mi-a fost respinsa, creditoarei acordandu-i-se din nou cheltuieli de judecata.
Ulterior, am achitat sumele stabilite de instanta de judecata, inclusiv onorariile avocatiale, inainte ca instanta sa admita cerere de incuviintare a executarii silite.
Dupa 3 luni de pasivitate, creditoarea a promovat o somatie de plata prin care solicita plata sumei de 14.000 lei, reprezentand onorariu de succes avocat (neinclus in cheltuielile de judecata) si 24.000 lei penalitati calculate de la data introducerii cererii pana la achitarea integrala a debitului.
Poate sa-i fie admisa cererea privind obligarea societatii la plata unui onorariu de succes disproportionat (de 14 ori mai mare decat cel solicitat in faza judecatii), daca acesta nu a fost solicitat in cadrul judecatii si nu a fost supus cenzurii instantei?
Penalitatile pot fi solicitate prin procedura somatiei de plata, in contextul in care modalitatea de calcul a lor este lacunara, acestea calculandu-se la un sold imaginar.
Cuantumul penalitatilor de 0,5 % zi intarziere este contrar dispozitiilor legale?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: CRISTIAN CIRMACIU , Practician in insolventa 23:37, 26 Februarie 2012
In ceea ce priveste onorariul de succes, acesta nu poate fi solicitat pe calea somatiei de plata, intrucat nu sunt indeplinite conditiile prevazute de disp. art.1 din OG nr.5/2001, respectiv contractul de asistenta juridca nu a fost insusit de debitoare.

Art. 1
(1) Procedura somaţiei de plată se desfăşoară, la cererea creditorului, în scopul realizării de bunăvoie sau prin executare silită a creanţelor certe, lichide şi exigibile ce reprezintă obligaţii de plată a unor sume de bani, asumate prin contract constatat printr-un înscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui înscris, însuşit de părţi prin semnătură ori în alt mod admis de lege şi care atestă drepturi şi obligaţii privind executarea anumitor servicii, lucrări sau orice alte prestaţii
.

Este discutabil daca, in general, onorariul de succes poate fi recuperat de la partea adversa, avand in vedere ca acest tip de onorariu reprezinta o bonificatie acordata de client avocatului.

Penalitatile ar fi trebuit cerute prin ordonanta de plata initiala. Daca au fost cerute, atunci creditoarea are deja un titlu executoriu si nu mai poate promova o noua actiune cu acelasi obiect.
Daca nu le-a solicitat, nu o poate face pe cale separata, iar cuantumul lor trebuie sa izvorasca din contract.
Ultima modificare: Marți, 17 Ianuarie 2012
ContSters103772, utilizator
Creditoarea a calculat si solicitat penalitati prin actiunea initiala, doar pana la data introducerii cererii.
Prin aceasta actiune ea solicita penalitati pana la achitarea integrala a debitului, dar din modalitatea de calcul atasata actiunii nu rezulta in mod clar care sunt sumele achitate, cand au fost achitate si pentru ce sold a calculat penalitati.
Deci nu cred ca penalitatile pot fi solicitate prin procedura somatiei de plata, in contextul in care nu pot fi administrate probe cu privire la modalitate concreta de determinare a cuantumului lor.
Exista un temei legal in care legiuitorul precizeaza ca penalitatile nu pot fi solicitate pe cale separata?
alcris a scris:

Exista un temei legal in care legiuitorul precizeaza ca penalitatile nu pot fi solicitate pe cale separata?


Nu exista un asemenea temei legal.
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Reducere onorariu avocat in cadrul executarii silite  Boncu Constantin Boncu Constantin Buna ziua, am executat silit o hotarare de partaj - punere in posesie a unui teren; debitorul a formulat o contestatie la o executare silita care are un ... (vezi toată discuția)
Onorariu de succes coke coke Cum recuperez de la parat onorariul de succes pe care l-am platit avocatului dupa terminarea procesului? (vezi toată discuția)
Onorariu de succes poate fi ,,cheltuiala de judecata''? Simona Maria Simona Maria Buna ziua! Sunt avocat de putin timp si am urmatoarea situatie: am stabilit un onorariu de succes cu clientul; ajung in faza de executare si executorul imi ... (vezi toată discuția)