avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1374 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Cum se poate deduce in contabilitate TVA si Impozit pe ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Cum se poate deduce in contabilitate TVA si Impozit pe profit pt facturi ramase neincasate?

Dupa data pronuntarii hotararii judecatoresti de inchidere a procedurii prevazute de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei si daca hotararea respectiva a ramas definitiva si irevocabila, sau dupa primirea unui Proces Verbal incheiat de un Executor Judecatoresc in care este stipulat ca nu exista nici un bun pentru a fi executat, si nimic de recuperat, procedura fiind inchisa, cum se poate deduce TVA-ul platit pt facturile ramase neincasate, precum si Impozitul pe profit?Cum statul ne acorda foarte putine, sau mai deloc solutii pentru recuperat pierderile cu firmele care intra in faliment, sau reorganizare sau se disipeaza dupa '' bunavointa'' sau bunul plac al unora care uita ca noi mai si muncim pentru banii pe care ni-i fura ei....., as vrea sa stiu cum putem macar recupera minimalist cate ceva din ce am pierdut...Ei raman cu bunurilre, noi salariatii cu salariile injumatatite...ca doar am mai pierdut niste bani cu o alta firma care parea sigura..
Imi cer scuze pt dezolarea mea, dar am obosit sa ma chinui sa recuperez banii datorati.Au invatat toti sa spuna: da-ma in judecata! si? ce o sa imi iei?.....incurajator, nu?
Cel mai recent răspuns: Cs B , Contabil 08:57, 18 Ianuarie 2012
Tva- ul nu se deduce, ci este asimilat unei cheltuieli deductibile fiscal, doar din momentul in care societatea comerciala este radiata din evidentele oficiului registrului comertului, obligatiile pecuniare scazandu-se din evidenta analitica dupa radiere, indiferent daca s-a atras sau nu raspunderea altor persoane pentru plata obligatiilor, in conditiile legii.
Am inteles.Dar cu impozitul pe profit?Pentru ca si acesta a fost achitat.Si nu este nici el de neglijat.Va multumesc.
ART. 21 Cheltuieli
(1) Pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative în vigoare. Norme metodologice
(2) Sunt cheltuieli efectuate în scopul realizării de venituri şi:
....

n) pierderile înregistrate la scoaterea din evidenţă a creanţelor neîncasate, în următoarele cazuri:
1. procedura de faliment a debitorilor a fost închisă pe baza hotărârii judecătoreşti;
2. debitorul a decedat şi creanţa nu poate fi recuperată de la moştenitori;
3. debitorul este dizolvat, în cazul societăţii cu răspundere limitată cu asociat unic, sau lichidat, fără succesor;
4. debitorul înregistrează dificultăţi financiare majore care îi afectează întreg patrimoniul.
TVA-ul se recupereaza daca s-a inchis procedura de faliment, cf cod fiscal art 138

CF

ART. 138 Ajustarea bazei de impozitare

Baza de impozitare se reduce în următoarele situaţii:
....
d) în cazul în care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate încasa din cauza falimentului beneficiarului. Ajustarea este permisă începând cu data pronunţării hotărârii judecătoreşti de închidere a procedurii prevăzute de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, hotărâre rămasă definitivă şi irevocabilă;
....


Norme metodologice:

(3) Ajustarea bazei de impozitare a taxei pe valoarea adăugată, prevăzută la art. 138 lit. d) din Codul fiscal, este permisă numai în situaţia în care data declarării falimentului beneficiarilor a intervenit după data de 1 ianuarie 2004, inclusiv pentru facturile emise înainte de această dată, dacă contravaloarea bunurilor livrate/serviciilor prestate ori taxa pe valoarea adăugată aferentă consemnată în aceste facturi nu se poate încasa din cauza falimentului beneficiarului.

Ultima modificare: Miercuri, 18 Ianuarie 2012
Cs B, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriere facturi din anul 2008 Catigaspar10 Catigaspar10 am facturi emise in 2008, neincasate. se prescriu? ce se intampla cu cheltuiala?dar cu tva? multumesc (vezi toată discuția)
Deducere pierderi Dima Mihaela Dima Mihaela Buna ziua, Va rog daca se poate sa-mi spuneti si mie care este procedura de stingere a u nei datorii , deoarece am doua probleme : 1. Am doua firme catre ... (vezi toată discuția)
Provizioane clienti incerti carmen carolina carmen carolina Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca este corecta inregistrarea in cazul unei creante in valoare de 476 lei (cu TVA) neincasata intr-o perioada mai mare de ... (vezi toată discuția)