avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 372 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Petitei: plata intretinerii in cont bancar
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Petitei: plata intretinerii in cont bancar

Plata cotelor de intretinere direct in contul asociatiei de proprietari
22/10/2008 23:20

destinatar: Guvernul Romaniei,


In plina dezvoltare a tehnicii IT si modernizare a vietii romanilor este imperios necesara legiferarea modalitatii de plata a cotelor de intretinere direct in contul asociatiilor de proprietari.

Toate asociatiile au obligatia legala sa aiba deschis un cont bancar si in plus de aceasta au si obligatia ca toate sumele stranse sa fie tinute in acest cont si nu in apartamentul adiministratorului/casier.

S-au vazut dese cazuri cand administratorul/casierul dispare cu banii proprietarilor sau nu plateste facturile timp de cateva luni si se descopera aceste fraude abia cand furnizorul taia apa calda sau rece sau alt serviciu.

Plata cotelor de intretinere direct in contul bancar ar desfiinta toate aceste inconveniente.

Plata direct in cont ar genera o serie de avantaje, ca de exemplu:
- se poate plati comod prin Internet banking
- se tine o evidenta clara a sumelor rulate de asociatie
- se pot face plati direct prin banca fara sa expui banii proprietarilor diverselor pericole legate de furturi
- se poate obtine chiar si dobanda in caz ca fondul de rulment se tine in cant bancar
- nu exista nici un risc, administratorul sau alti hoti nu ar putea sa-i fure, s-ar descuraja tendinta administratorilor sa umfle cotele de intretinere pentru ca stiu ca nu le mai ramane nimic in buzunar.

Avand in vedere ca plata direct in contul asociatiilor are numai avantaje consider ca este obligatia Guvernului sa o legifereze si sa creeze cadrul legal corespunzator pentru o astfel de plata fara ca administratorul sau presedintele asociatiei sa se opuna.


Autor: informatie confidentiala

Semneaza petitia
Vezi semnaturile pentru petitia: Plata cotelor de intretinere direct in contul asociatiei de proprietari

[ link extern ]
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 20:04, 30 Noiembrie 2008
Aici sunt mai multe probleme de discutai.
1. Se blocheaza contul - de fapt nu se blocheaza contul daca sunt restante mari NU MAI EXISTA BANI IN CONT deoarece s-au platit facturi ( cred, sper ca asa s-a intamplat).
2. Ce reprezinta intretinerea. Da este adevarat pt. plata intretineri dar daca nu sunt cotele de intretinere achitate de cativa proprietari pe mai multe luni la rand, atunci unde poate fi intretinerea achitata de anumiti proprietari ( un numar redus)?, cred ca la furnizori dar se poate achita numai o particica mica din restanta.
3. Da exista acelasi risc dar se poate scuti comisionul pe care asoci. este obligata sa-l plateasca in cazul in care se fac plati prin cont si acei banuti se pot duce la plata restantelor ( este un exemplu). In afara de asta ca sa nu se desfiinteze contul trebuie sa ramana o suma in banca de care nu te poti atinge pt. ca din acea suma se scad comisioanele bancare (este adevarat o suma mica nu atat cat sa achiti o factura la furnizori). Atunci cand incasezi numerar te poti duce la furnizor de cate ori ai o suma mica sau mare, pe cand la banca daca se fac o.p. de fiecare data cand se gandeste un proprietar sa plateasca intretinerea atunci se platesc com pt. fiecare op.( este un alt exemplu).
4. Uni administratori au acest ,, BUN SIMNT" de nu achita furnizorii, dar nu trebuie sa generalizam. Nu se plateste intretinerea pt. ca adm. nu este cinstit ci pentru ca proprietarilor le convine sa gaseasca o mica ghighita si sa nu mai plateasca deloc acea intretinere.In cazul restantierilor nu adm. sau cenzorul sunt persoanele ce trebuiesc luate la suturi ci presedintele asociatiei si comitetul pt. ca atunci cans presed. cand semneaza listele de plata ar trebui sa vada ca exista restanieri si sa puna in discutie problema acestora in sedinta de comitet dar nu se face asa ceva daca se ajunge la sume inimaginabile. Este adevarat ca adm. trebuie sa faca sesizare sctisa presedintelui pentru restantieri, dar daca acesta nu primeste nici un raspuns de pa presed. as. si comitet , cu ce este devina adm.?
5. Un copil devine persoana din momentul in care se naste , atunci cand ajunge acasa ( in functie de hotararile ad. gen. ale asociatiei) poate fi trecut la intretinere pentru ca si pentru el se folosesc gaze, apa, lumina de pe scara, lift,gunoi, etc.
Cam depre asta-i vorba?:

[ link extern ] /

sau

[ link extern ]

doua exemple de ce spuneati, cu utilizare de internet banking si ceva IT, fara interventie guvernamentala -problema e sa existe un administrator care sa puna lucrurile cap la cap.


soldurile contului bancar spun totul despre modul cum a fost acceptata solutia.
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Noiembrie 2008
adminbl4, utilizator
Felicitari!
Bravo! E un inceput frumos. Site-urile se mai pot dezvolta, dar acum sunt placute la citit, design simplu care sta in backgound, lasand locul informatiei sa fie comunicata si usor de identificat. Inca o data, BRAVO! =D>
Plata intretinerii prin banca / Elga50
Legea 230/2007 precizeaza ca obligatie a proprietarului, plata lunara cf.listei de plata a cheltuielilor asociatiei, fara a mentiona daca la casierie, banca sau CEC. Este adevarat ca de administrator depinde, de a comunica sau nu contul.Ce faci daca administratorul nu vrea? Ce faci daca nu intri in acea "majoritate - jumatate plus unu" care decide la bloc, care ia chiar hotarari contrare prevederilor legii? Ce faci daca ai dovezi clare ca administratorul delapideaza si nu esti luat in seama de "majoritatea"? Ce faci daca administratorul e sustinut de acea "majoritate"care are patru persoane prezente si administratorul il trece in lista cu doi? Ce faci daca apa rece iti este repartizata la un pret mai mare , daca esti la pausal, decat celor care au apometre si formeaza "majoritatea"? Dar daca apa pluviala este repartizata numai locatarilor fara apometre? Dar daca intr-un bloc vechi, toate pierderile de apa sunt suportate doar de cei fara apometre? Dar daca calculeaza penalizari dupa o metodologie proprie, pleaca in concediu si-ti calculeaza penalitati ca nu ai platit in perioada cat el a lipsit? Dar daca nu-l interezeaza subsolul sau terasa bloculi? Dar daca zugraveste scara blocului cu zeci de milioane si nu faca igienizarea ghenei care ar fi costat, cat? 2 Kg.var. Dar daca ii explici ca plata prin banca a intretinerii nu-i va crea nici o problema, ca nu-i mareste volumul lucrarilor, ca pentru plata facturilor in numerar va putea folosi incasarile celor care nu se pot deplasa la banca, iar cu sumele din banca va achita RADET-ul si nu se va plimba cu zeci de milioane prin oras? Si el iti raspunde ca "majoritatea" decide, de fapt persoane influientate de el? Dar daca..... Si nu aveti idee cat de indragit de "majoritatea" este acest administrator. Cred ca ar trebui sa intervina acele birouri specializate din primarii sainformeze administratorii de aceasta modalitate de plata a intretinerii.

Alte discuții în legătură

Intretinere depusa la cec prin virament goby goby Buna ziua! Un proprietar motivand ca nu ajunge la timp sa plateasca intretinerea conform orarului de incasari, solicita sa i se dea contul asociatiei de la ... (vezi toată discuția)
Blocare cont asociatie de proprietari tomasso tomasso Asociatia de proprietari este in dificultate in situatia in care a incheiat angajament de plata esalonata a datoriilor la furnizorii de utilitati dar contul ... (vezi toată discuția)
Incasare bani in holul blocului StefaniaEmerson StefaniaEmerson Buna ziua, Exista vreo lege care sa interzica incasarea de bani numerar in holul blocului de catre administratorul angajat de asociatia de ... (vezi toată discuția)