avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... penalizari si hotarari ale asociatiei de proprietare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

penalizari si hotarari ale asociatiei de proprietare

Asociatia de proprietari prin administrator si presedinte mi-au impus plata unor penalizari la cotele de intretinere constituite din neplata cotei de intretinere, fondului de rulment, fondului de reparatii si un fond deschis pe o perioada de 8 luni constituit in scopul reabilitarii termice a blocului Acest ultim fond a fost restituit integral acelor proprietari care au achitat o parte din el Acum la o perioada de cel putin 6 luni de la restiuirea acestuia eu platesc penalitati pentru neplata lui Mentionez ca desi nu sunt singurul care nu am achitat acest fond sunt singurul care platesc penalizare.
Este normal sa platesc penalitati pentru acest fond? Pentru ce fonduri se platesc penalizari? Mentionez ca asociatia nu s-a inregistrat cu penalitati la furnizori.
Pentru stingerea unei cote din penalizari am fost deacord sa prestez unele servicii pentru asociatie Acum mi se propune o solutie de compromis prin care plata serviciilor sa se faca pe numele unui pensionar pentru a se evita plata CIAS, somaj, CASS, (eu fiind bugetar), asa spun ei se plateste doar impozit.
Nu se poate face altfel plata
Si inca ceva Mi se taie o singura chitanta pe care scrie fond rulment 40 fond reparatii 80 cote intretinere aferente lunilor x, y z, ... Nu trebuiesc chitante separate pentru fiecare fond? Cota de intretinere afernta lunii x spre exemplu nu are incluse si aceste fonduri?
Sunt sigur ca acestea sunt abuzuri Unde sau cui ma pot adresa?
Cel mai recent răspuns: PROPIETARap , utilizator 13:18, 7 Ianuarie 2013
1. Daca nu aveti un Regulament intern in care sa se prevada nepenalizarea unor anumite fonduri, atunci orice suma pusa pe lista de intretinere, fie ca e vorba de cotele de intretinere, fie ca e vorba de niste fonduri, se penalizeaza conform sistemului de penalizare propriu al asociatiei.
Situatia cu fondul restituit celorlalti pe care dv. nu l-ati achitat, acele penalizari erau proprii perioadei cat fondul special a existat si dv. nu l-ati achitat. Nu cred ca vi se penalizeaza in continuare, ci strict pentru perioada in care el a existat, iar dv. nu l-ati achitat. In acea perioada unii dintre vecinii dv. s-au lipsit de acei bani si nu i-au putut folosi in scopurile lor personale, dv. ati folosit acesti bani.

2. Chitanta separata se da numai pentru fondul de rulment, dar nu neaparat, daca fondul de rulment este specificat expres in chitanta care vi se da. Puteti sa va tineti o evidenta personala atata timp cat exista aceasta specificatie pe chitanta de plata a cotelor.
Pentru celelalte fonduri nu se da chitanta speciala.
Daca asociatia va pretinde sa platiti sume corecte, forma de justificare a sumelor platite nu este un abuz. Ar fi fost abuz daca v-ar fi pretins sume neconforme cu legea, cu hotararile AG sau cu deciziile comitetului, sume care nu ar fi avut nicio justificare prin facturi, chitante, bonuri de casa, PV etc., adica o forma scrisa.

3. Nu, nu e corect sa fie incheiata conventie de prestari cu altcineva, atata timp cat acea activitate era prestata de dv. personal in schimbul penalizarilor absolvite. Nu vreau sa spun mai multe, dar conventia trebuie facuta cu dv. indiferent ce contributii plateste asociatia.
Ma pot adresa cuiva sau undeva (institutie de control) pentru verificarea penalitatilor care mi se impun?
Am sesizat presedintele de bloc unde am contestat penalizarile
Am penalitati care mi-au fost aduse la cunostinta dupa 6 luni pritr-o fisa de penalitati Ex suma datorata 5 lei perioada 10 04-10 10, 120 zile total debit 1,2 lei
Penalitatii nereflctate in listele de intretinere pana la acea data
5 lei datorati de 120 zile cu coef. de penalizare 0.2% /zi rezulta:

5 * 120 * 0,2% = 1,2 lei penalizari
Deci total 5 (suma penalizata) + 1.2 lei penalizari = 6.2 lei (total)
Ultima modificare: Miercuri, 18 Ianuarie 2012
elga50, moderator
elga50 a scris:

5 lei datorati de 120 zile cu coef. de penalizare 0.2% /zi rezulta:

5 * 120 * 0,2% = 1,2 lei penalizari
Deci total 5 (suma penalizata) + 1.2 lei penalizari = 6.2 lei (total)



dar faptul ca nu i a fost adus la cunostinta luna imediat urmatoare? si abia dupa 6 luni?
putea fi o suma mai mare si o perioada mai lunga, rezultatul final era altul
cine cum si in ce fel se reglementeaza afisatul acestor penalitati, e normal sa se afiseze dupa un timp sau imediat cine raspunde si in ce fel, multumesc
Penalizarile trebuie afisate in fiecare luna, asta e adevarat. Si nu pot fi incasate decat daca sunt afisate pe lista deoarece lista cotelor de intretinere este similara unei facturi. Daca in factura nu este scrisa o suma, ea nu poate fi incasata pe baza unor documente de contabilitate - fisa de calcul a penalizarilor.

Utilizatorul insa nu ne spune cum i-au fost impuse aceste sume. Daca ele au fost afisate pe lista, chiar dupa 6 luni, si au o justificare derivata din fisa de calcul, atunci acea suma trebuie achitata de catre proprietar.
Utilizatorul pune problema daca trebuie sa plateasca acea suma sau nu. Si am spus in ce conditii - afisata pe lista.

Alte discuții în legătură

Penalizari la fonduri de rulment si reparatii, dar nu si la intretinerea neachitata in termen iorgaraluk iorgaraluk Buna ziua, Atat timp cat sunt cu intretinerea la zi, insa nu pot achita valoarea totala lunara de 54 lei, (ci pot achita doar 30 lei, avand in vedere ca ... (vezi toată discuția)
Restante la plata intretinerii sorraine sorraine buna ziua. am o restanta de cateva luni la intretinere.(1000 lei). platesc lunar o suma de 150 lei.atat imi permit deocamdata . pot sa cer casierului sa mi ... (vezi toată discuția)
Penalitati pt fondul de reparatii respectiv fondul de rulment..??? Anisina Anisina Sa spunem asa....s-a stabilit in cadrul asociatiei de proprietari ca mai mult de jum +1 din locatari au fost de acord cu efectuarea unor lucrari de reamenajare ... (vezi toată discuția)