Buna ziua, va rog frumos sa-mi spuneti care sunt pasii pentru a da un ,,tata,, in judecata pentru plata pensiei alimentare si acordarea custodiei mamei, multumesc frumos.
Cerere de chemare in judecata.
Mama depune la instanta o cerere de chemare in judecata prin care solicita plata pensiei de intretinere - in numele minorului - si stabilirea domiciliului minorului la dansa si autoritatea parinteasca sa fie exercitata de dansa.
Potrivit noului cod civil regula este ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata de ambii parinti (art 397 cod civil), in comun, si numai in cazuri de exceptie sa fie exercitata de un singur parinte (art 398 cod civil)
Multumesc frumos pentru raspuns, mai am cateva nelamuriri .... Unde se depune aceasta cerere de chemare in judecata? la judecatoria din sectorul de domiciliu al mamei? se poate cere avocat din oficiu, se da oricum si fara a cere? se percep taxe?
Cererea se depune la judecatoria din sectorul de domiciliu al paratului (al tatalui in acest caz)
Se poate solicita asistenta unui avocat daca mama se incadreaza - sa zic asa - in conditiile inscrise in OG 51 / 2008 modificata prin L 251 / 2011:
Art. 8
(1) Beneficiaza de ajutor public judiciar in formele prevazute la art. 6 persoanele al caror venit mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 300 lei. În acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avanseaza in intregime de catre stat.
(2) Daca venitul mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 600 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avanseaza de catre stat in proportie de 50%.
Cererea se depune la instanta la care se va judeca cererea.
Taxa de timbru 6 lei si timbru judiciar 0,3 lei.
**
Deduc ca este cazul unor parinti care nu au fost casatoriti... Altfel trebuie depusa cerere de divort, la judecarea careia se vor stabili si aspectele privind copilul minor (trebuia sa scriu acestea, sa nu incurc chestiunile) :)
Multumesc frumos pentru ajutor ..., fiind pentru prima data intr-o astfel de situatie am tot felul de intrebari. Nu am fost casatoriti, va trebui sa aduc martori? se poate sa obtin eu custodia copilului? ma puteti ajuta cu formularea unei astfel de cereri sau este un tipizat care se completeaza la judecatorie?
Alte discuții în legătură
Divort cu minori
clara777
Buna ziua.
Am o mare problema, sunt casatorita de doar 7 luni, am un baietel de 4 luni dar sotul meu a inceput sa fie foarte agresiv verbal si fizic iar ... (vezi toată discuția)
Divort
carmenilie76
va rog din suflet sa-mi spuneti cum pot avea un avocat din oficiu pt divort! sotul meu a intentat divortul iar eu sunt in imposibilitatea de a avea unul din ... (vezi toată discuția)