avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 896 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Malpraxis
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Malpraxis

Nu stiu daca am ales forumu-l corect.Sunt noua aici.Probleme mea care este.....Vreau sa dau in judecata spitalul si doctorul care mi-a operat copilul.Este un caz de malpraxis.Am inteles ca in asemenea cazuri ,cheltuielile le suporta casa de asigurari.As vrea sa stiu cum procedez si la cine trebuie sa ma adresez.Va multumesc
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 17:25, 29 Noiembrie 2009
ART. 658
(1) Despagubirile se acorda pentru sumele pe care asiguratul este obligat sa le plateasca cu titlu de dezdaunare si cheltuieli de judecata persoanei sau persoanelor pagubite prin aplicarea unei asistente medicale neadecvate, care poate avea drept efect inclusiv vatamarea corporala ori decesul.
(2) In caz de deces, despagubirile se acorda succesorilor in drepturi ai pacientului care au solicitat acestea.
(3) Despagubirile se acorda si atunci cand asistenta medicala nu s-a acordat, desi starea persoanei sau persoanelor care au solicitat sau pentru care s-a solicitat asistenta medicala impunea aceasta interventie.
(4) Despagubirile vor include si eventualele cheltuieli ocazionate de un proces in care asiguratul este obligat la plata acestora; cheltuielile de judecata sunt incluse in limita raspunderii stabilita prin polita de asigurare.
[ link extern ]
apelati la un avocat pt reprezentare
Raportul dumneavoastra juridic este incheiat cu medicul responsabil si cu institutia medicala unde s-a efectuat interventia, deci un eventual proces trebuie sa fie indreptat impotriva acestora.

Este foarte probabil ca atat medicul cat si institutia medicala sa cheme in garantie societatea care i-a asigurat profesional pentru ca, in eventualitatea in care vor pierde, aceasta sa plateasca daunele.

Asa cum spune Ioana, incepeti prin a consulta o persoana de specialitate.
Ultima modificare: Vineri, 24 Octombrie 2008
George, Avocat
In situatii de malpraxis medical, recomand urmatorii pasi:
1. Plangere la Colegiul medicilor
2. Plangere penala la Parchetul local daca fapta savarsita este infractiune: vatamare corporala din culpa, vatamare corporala grava sau ucidere din culpa.
3. Dupa solutionarea celor doua plangeri,
a) daca se stabileste savarsirea unei infractiuni, medicul va fi trimis in judecata, situatie in care partea vatamata sau reprezentantul legal al acesteia, in cazul unui minor, se va constitui parte civila cu o suma de bani reprezentand daune materiale si morale.
b) daca nu se stabileste nici existenta unei abateri disciplinare a medicului, nici existenta savarsirii unei infractiuni, respectiv ca acesta ar fi efectuat incorect actul medical, mai exista posibilitatea actionarii in instanta, printr-o actiune civila in pretentii impotriva medicului care ar fi produs un prejudiciu pacientului tratat, situatie in care trebuie timbrat la valoarea pretentiilor solicitate.
In toate cazurile, persoanele indreptatite sa apeleze la un avocat care va sti cand, cui, ce si cum sa ceara pentru apararea drepturilor partii vatamate prin actul medical. ;)
Am lucrat la elaborarea acestei legi pentru Ministerul Sanatatii si pot sa va spun ca, fara a demonstra mai intai vinovatia medicului asigurarea nu va plati nimic.
Prin urmare, va trebuie un avocat bun care sa va asiste de la inceput( din experienta va spun ca se probeaza exterm de greu culpa medicala...pe sistemul :"' corb la corb nu-si scoate ochii"") In instanta, decisiva este tot expertiza medicala administrata in cauza( facuta tot de medici).Pana atunci, recomandabil este sa adunati cat mai multe opinii medicale pe care sa puteti sa le aduceti ca probe...cu cat va departati mai mult in timp de incident, cu atat lucrurile devin mai neclare, iar vinovatia medicului mai dificil de probat.
Da, avocat Antoanela are mare dreptate.
Trebuie bine studiat cazul dvs si trebuie ca avocatul sa aiba si ceva cunostiinte medicale.Nu sa fie medic dar sa stie mult...

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubiri vatamare corporala rca Gabriel1337 Gabriel1337 Buna ziua! Vineri seara am lovit pe trecerea de pietoni o doamna in varsta, accidentand-o pe aceasta si fiind nevoie de spitalizare. Culpa accidentului este ... (vezi toată discuția)
Malpraxis medical- cine poate reclama? ContSters53977 ContSters53977 In urma unei erori in stabilirea diagnosticului, starea pacientei s-a agravat, ducand la decesul acesteia. Parintii/sora decedatei pot sesiza Colegiul ... (vezi toată discuția)
Accident pe trecerea de pietoni - rca-ul poate plati daunele? LAURENTZYU LAURENTZYU revin cu noi intrebari, legate de un nefericit eveniment. un individ a lovit-o pe logodnica mea pe trecerea de pietoni. a lovit-o destul de rau. in urma ... (vezi toată discuția)