avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 654 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită poprire salariu
Discuție deschisă în Executare silită

poprire salariu

Va intreb despre un caz de poprire din salariu
un angajat a facut o prostie in 2003 si nu si-a platit telefonul 69 USD.In 2009 a venit la firma mea decizie de porprire , suma de 69 USD + 5000 lei penalizari.Pana acum s-a virat suma de 4000 lei + 68USD. Probabil ca v-a termina anu acesta.Executorul spune ca suma penalitatilor a fost calculata pana pe 31.12.2009., din 01.01.2010 -2012 va veni o alta suma. Pt ca e un angajat model, doresc sa-l ajut cumva intrebandu-va daca mai poate contesta ceva la aceste sume mari pt doar 69USD.Poate cere la executor recalcularea penalitatilor? El mai poate deschide proces pe aceasta tema? sau daca mai are cineva alte idei????
va multumesc
Cel mai recent răspuns: Stefan021 , utilizator 16:11, 18 Ianuarie 2012
Chiar daca multi nu vor fi de acord cu mine, aceste penalitatii (chair daca sunt calculata pe o perioda de 6 ani) sun excesiv si abuziv!

Legea 193/2000
Art. 4

(1) O clauza contractuala care nu a fost negociata direct cu consumatorul va fi considerata abuziva daca, prin ea insasi sau impreuna cu alte prevederi din contract, creeaza, in detrimentul consumatorului si contrar cerintelor bunei-credinte, un dezechilibru semnificativ intre drepturile si obligatiile partilor.

Daca datoria initiala a fost de 69 USD, eu consider ca suma de 5500 RON (penalitati) este disproportional. Stiu ca "trebuie" sa aplicam toate clauzele de penalitatii din contractul de telefonie, dar este "fair"? Nu!. Vorbim despre un echilibru? Nu !

Sunt foarte multe cazuri in UE (dar nu inca in Romania!) in care judecatori au declarat ca clauzele respective (privind penalitatiileexcesive) sunt abuzive si judecatorii au folosit chiar directive Europene pentru deciziile lor (Legea 193/2000 chiar este o "traducerea" dupa o directive europene privind protectia consumatorilor)

Stiu foarte sigur ca nu exista niciun un caz in Romania in care un debitor (sau un avocat) a gandit sa da in judecata pe o societate comerciala care foloseste clauze de penalizare care creaza un dezechilibru semnificativ intre drepturile si obligatiile partilor. Dar din punctul meu de vedere trebuie sa atacati "contractul" initial la judecatoria, si eu cred ca veti castiga.

NB: nu sunt roman, si strain. Si imi pare rau daca am facut gresele (dpdv gramatical) in acest mesaj
Ultima modificare: Miercuri, 18 Ianuarie 2012
Stefan021, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajustare penalitati de intarziere ContSters20980 ContSters20980 Am dat de cateva ori peste topicuri mai vechi sau mai noi, in care autorii au dat de probleme cauzate de contractele de telefonie mobila (si mai ales cu ... (vezi toată discuția)
Identificare clauza abuziva in contract de credit leona777 leona777 buna ziua, as vrea sa stiu ce sanse am sa castig un proces daca dau in judecata banca ptr un comision de risc de 30 euro/luna. S-au mai castigat astfel de ... (vezi toată discuția)
Contracte telefonie mobila Frigura Frigura Buna ziua! M-ar interesa si pe mine daca o companie telefonica are dreptul sa iti modifice optiunile abonamentului fara a te informa in prealabil. Am un ... (vezi toată discuția)