avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Identificare clauza abuziva in contract de credit
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Identificare clauza abuziva in contract de credit

buna ziua, as vrea sa stiu ce sanse am sa castig un proces daca dau in judecata banca ptr un comision de risc de 30 euro/luna. S-au mai castigat astfel de procese ?multumesc.
Cel mai recent răspuns: leona777 , utilizator 13:16, 15 Aprilie 2014
Ceea ce ne spuneti dvs. este mult prea putin pentru a putea sa ne lamurim aca castigam sau nu .... sau daca eeste o clauza abuziva sau nu.
Lecturati va rog aceste prime informatii apoi ..... reveniti cu detalii.
[ link extern ] /
In orice caz .... nu este un tip de analiza pe care sa il putem face online.
Nu avem date suficiente pentru a stabili daca clauza privind comisionul de risc din contractul dumneavoastra este abuziva, dar va indicam mai jos criteriile in functie de care se analizeaza caracterul abuziv al unei astfel de clauze.

Cererea de chemare in judecata se intemeiaza pe incalcarea dispozitiilor Legii 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori. Cele trei criterii prevăzute de art. 4 din Legea nr. 193/2000 pentru ca o clauză să poată fi considerată abuzivă sunt următoarele: 1)să nu fie negociată direct cu consumatorul; 2)să creeze, în detrimentul consumatorului și contrar cerințelor bunei-credințe, un dezechilibru semnificativ între drepturile și obligațiile părților; 3)să nu privească obiectul principal al contractului iar aspectul considerat abuziv să nu îl constituie însuşi caracterul adecvat al preţului sau contraprestaţiei, raportat la serviciile furnizate în schimb (cu conditia ca clauza referitoare la preţ să fie exprimată în mod clar şi inteligibil).

Daca instanta considera ca clauza privind comisionul de risc din contractul dumneavoastra indeplineste aceste conditii, aceasta poate sa constate nulitatea absoluta a clauzei si sa dispuna restituirea sumelor percepute cu titlu de comision de risc.

S-au castigat procese legate de comisionul de risc, in special impotriva Volksbank.
Ultima modificare: Luni, 14 Aprilie 2014
Bodea Lavinia, Avocat
multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Credit ipotecar in euro cardase cardase Buna ziua! In anul 2005 am solicitat de la banca un credit in euro pentru a-mi cumpara un apartament. Am primit creditul, cu ipoteca pe apartament. De atunci ... (vezi toată discuția)
Noua lege privind clauzele abuzive ale bancilor ionut_daniel ionut_daniel Imi puteti spune si mie care este noua lege ce reglementeaza clauzele abuzive ale bancilor? Am avut doua credite, dintre care pe unul l-am lichidat acum un ... (vezi toată discuția)
Decizia tribunalului galati zenitnove zenitnove va rog daca ma puteti ajuta cu Decizia Tribunalului Galati cu denominarea. Multumesc. (vezi toată discuția)