Bună seara,
Cererea de chemare in judecata se intemeiaza pe incalcarea dispozitiilor Legii 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori. Cele trei criterii prevăzute de art. 4 din Legea nr. 193/2000 pentru ca o clauză să poată fi considerată abuzivă sunt următoarele: 1)să nu fie negociată direct cu consumatorul; 2)să creeze, în detrimentul consumatorului și contrar cerințelor bunei-credințe, un dezechilibru semnificativ între drepturile și obligațiile părților; 3)să nu privească obiectul principal al contractului iar aspectul considerat abuziv să nu îl constituie însuşi caracterul adecvat al preţului sau contraprestaţiei, raportat la serviciile furnizate în schimb (cu conditia ca clauza referitoare la preţ să fie exprimată în mod clar şi inteligibil).
Clauză privind rata variabilă a dobânzii pune probleme în special sub aspectul echilibrului contractual, în sensul că oferă Băncii dreptul de a revizui rata dobânzii curente, fără ca noua rată să fie negociată cu clientul, acesta trebuind doar a fi înştiinţat.Conform art. 1 lit. a din Anexa Legii 193/2000, în principiu, o clauză care dă dreptul furnizorului de servicii financiare de a modifica rata dobânzii în mod unilateral nu este abuzivă, cu condiţia ca acest lucru să se facă în baza unui motiv întemeiat, prevăzut şi în contract şi, totodată, cu condiţia informării grabnice a clientului, care să aibă, de asemenea, libertatea de a rezilia imediat contractul.
În cazul în care dobânda din contractul dumneavoastră nu variază în baza unui motiv întemeiat ci în funcție de criterii stabilite unilateral de bancă (de exemplu, în funcție de politica băncii, de schimbările de pe piața monetară, sau de alte criterii care nu sunt exprimate în mod clar și inteligibil), clauza privind dobânda poate fi calificată ca fiind abuzivă.
În acest caz, instanța poate sa constate nulitatea absoluta a clauzei si sa dispuna restituirea sumelor percepute în mod nejustificat.