avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1024 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Credit ipotecar in euro
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Credit ipotecar in euro

Buna ziua! In anul 2005 am solicitat de la banca un credit in euro pentru a-mi cumpara un apartament. Am primit creditul, cu ipoteca pe apartament. De atunci si pana in prezent, banca a modificat in permanenta dobanda in sensul ca a crescut mereu si creste in continuare. Am inteles ca acest lucru este considerat abuziv din partea bancii. Daca cunoaste cineva, ce ar trebui sa fac, care sunt textele legale care m-ar ajuta sa dau banca in judecata pentru a stopa aceasta crestere, considerata abuziva. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: cardase , utilizator 17:47, 16 Iunie 2014
Bună seara,

Cererea de chemare in judecata se intemeiaza pe incalcarea dispozitiilor Legii 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori. Cele trei criterii prevăzute de art. 4 din Legea nr. 193/2000 pentru ca o clauză să poată fi considerată abuzivă sunt următoarele: 1)să nu fie negociată direct cu consumatorul; 2)să creeze, în detrimentul consumatorului și contrar cerințelor bunei-credințe, un dezechilibru semnificativ între drepturile și obligațiile părților; 3)să nu privească obiectul principal al contractului iar aspectul considerat abuziv să nu îl constituie însuşi caracterul adecvat al preţului sau contraprestaţiei, raportat la serviciile furnizate în schimb (cu conditia ca clauza referitoare la preţ să fie exprimată în mod clar şi inteligibil).

Clauză privind rata variabilă a dobânzii pune probleme în special sub aspectul echilibrului contractual, în sensul că oferă Băncii dreptul de a revizui rata dobânzii curente, fără ca noua rată să fie negociată cu clientul, acesta trebuind doar a fi înştiinţat.Conform art. 1 lit. a din Anexa Legii 193/2000, în principiu, o clauză care dă dreptul furnizorului de servicii financiare de a modifica rata dobânzii în mod unilateral nu este abuzivă, cu condiţia ca acest lucru să se facă în baza unui motiv întemeiat, prevăzut şi în contract şi, totodată, cu condiţia informării grabnice a clientului, care să aibă, de asemenea, libertatea de a rezilia imediat contractul.

În cazul în care dobânda din contractul dumneavoastră nu variază în baza unui motiv întemeiat ci în funcție de criterii stabilite unilateral de bancă (de exemplu, în funcție de politica băncii, de schimbările de pe piața monetară, sau de alte criterii care nu sunt exprimate în mod clar și inteligibil), clauza privind dobânda poate fi calificată ca fiind abuzivă.

În acest caz, instanța poate sa constate nulitatea absoluta a clauzei si sa dispuna restituirea sumelor percepute în mod nejustificat.
Ultima modificare: Marți, 20 Mai 2014
Bodea Lavinia, Avocat
Va multumesc foarte mult pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Identificare clauza abuziva in contract de credit leona777 leona777 buna ziua, as vrea sa stiu ce sanse am sa castig un proces daca dau in judecata banca ptr un comision de risc de 30 euro/luna. S-au mai castigat astfel de ... (vezi toată discuția)
Litigiu cu banca bulg1 bulg1 care sunt taxele abuzive impuse de banci,cum si daca pot fi recuperate si daca da,care ar fi durata procedurii(cat dureaza procesul) pana la recuperare (vezi toată discuția)
Penalitati bancare ContSters79575 ContSters79575 Buna ziua! Am contractat un imprumut la RBS si luna trecuta nu am platit rata integral. Pentru acea diferenta am primit o penalizare de 15 euro( de parca ... (vezi toată discuția)