Am o problema si daca se poate as dori sa ma ajutati cu cateva sfaturi. In urma cu 2-3 luni am luat legatura prin email cu o persoana din Spania pentru a ii oferi anumite servicii (web design). Persoana respectiva mi-a trimis o suma de bani, din mai multe motive personale, probleme in familie, nu am putut sa ii termin lucrarea si nici nu dispun de suma de bani pe care mi-a trimis-o pentru a ii inapoia. In momentul de fata persoana respectiva ma ameninta ca ma da in judecata pentru frauda comerciala si ca o sa ceara inapoi de 10 ori suma de bani pe care mi-a trimis-o.
I-am cerut un termen de amanare si l-am rugat sa astepte pana imi rezolv problemele pentru a putea termina lucrarea sau sa ii returnez banii dar nu vrea.
Mentionez ca am pastrat legatura numai prin email si nu avem nici un contract semnat sau o intelegere semnata de fata cu martori si un termen de livrare a serviciilor. De asemenea am pastrat legatura si l-am rugat sa ma astepte pana imi rezolv problemele, deci nu am avut intentia si nici nu am intentia sa il pacalesc sau sa ii i-au banii.
Astept un sfat sau o sugestie, de asemenea as vrea sa stiu daca poate sa ma dea in judecata si unde s-ar incadra acest proces, penal sau civil.
Poate fi inselaciune... Ati asigurat persoana ca puteti realiza design-ul respectiv si n-ati facut-o, dar banii i-ati luat si i-ati cheltuit... Afacerile cu problemele personale nu e bine sa fie amestecate. Avand in vedere ca prea multe cheltuieli cu „materialele” nu aveati de facut, nu se justifica faptul ca ati cheltuit niste bani care... nu va apartin, de fapt, pt ca nu ati dat nimic in schimbul lor si cetateanul din Spania nu era dispus sa va imprumute acesti bani si cu atat mai putin sa ii ofere cadou.
Va referiti la faptul ca nu aveti martori ca si cum credeti ca puteti scapa de a da banii inapoi. Nu puteti. Sau, poate da – depinde cat e de hotarat celalalt sa obtina banii sau design-ul! Omul o fi pastrat e-mail-urile primite si dovedeste ca vin de la dv – intelegerea prin acest sistem poate fi considerata ca fiind un contract incheiat la distanta. Daca nu ati mentionat in ce termen ii „predati” lucrarea nu inseamna ca puteti sa o faceti dupa mai multi ani.
Da, va poate da in judecata, dar nu cred ca poate obtine de 10 ori suma pe care nu o inapoiati.
Actiune civila in procesul penal – persoana din Spania va reclama pt inselaciune, de ex, si fiind parte vatamata prin delict, se constituie ca parte civila. Dar, mai curand, va fi civil, pt neexecutarea obligatiilor asumate in „contract” (ati facut o oferta, care a fost acceptata, dar dv nu v-ati indeplinit obligatia asumata).